Bakan Dönmez doğal gaz piyasasında serbestleşme sürecine ilişkin ilk bilgileri paylaştı

Adana’da programında bir televizyonun kanalının canlı yayınına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz piyasasında serbestleşme için atılacak adımlar ve yol haritasına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Doğal gaz piyasasında serbestleşmeyi öncelikle toptan piyasalarda yapmaya çalışacaklarını belirten Dönmez, “Bunun için de BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılması dâhil birtakım adımları bu dönemde atmayı hedefliyoruz. Bunlar doğrudan şu anda paketin içerisinde yer alan hedeflerimiz” diye konuştu.


Bakan Dönmez, Ekonomik Reform Paketinde kendileriyle alakalı beş madde yer aldığını belirterek, “Bir tanesi madencilik, petrol ve doğal gaz arama üretim, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırım güvencesinin sağlandığı bir piyasa oluşturulması hedefi. Bunlarda sona geldik. Hem Maden Kanununun yenilenmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor hem de petrol ve doğal gaz da içinde birtakım teşvikleri içerecek bir paket olacak” dedi. 

“ARAMA DÖNEMİNİN HEM BİRAZ KISALTILMASI HEM DE MÜMKÜN MERTEBE DESTEKLENEREK YÜRÜTÜLMESİ TARAFTARIYIZ”

Yer altı kaynaklarının üretilmesinde birinci safha olan arama döneminin mümkün olduğu kadar hızlı ve mümkün olduğu kadar destekle yürümesi gerektiğine dikkati çeken Dönmez, “Çünkü aranan her şeyi bulamayabilirsiniz. Yani ekonomik bir varlık tespit edemeyebilirsiniz. Dolayısıyla, arama dönemi biraz meşakkatli, çok mühendislik çalışması gerektiren, yerine göre belki de olumlu sonuca ulaşamayacağınız bir dönem. Biz arama döneminin hem biraz kısaltılması hem de mümkün mertebe desteklenerek yürütülmesi taraftarıyız’ şeklinde konuştu.  Dönmez, Madencilik sektöründe gelinen noktanın geçmiş döneme göre oldukça sevindirici olduğunu belirterek, “Ama madencilikte gelişmiş ülkelere baktığımızda kat edeceğimiz epey bir mesafe olduğunu da söyleyebilirim. Madencilik sektörümüzün büyüklüğü gayri safi milli hasıla içerisinde yüzde 1’ler civarında. Madenciliğin gelişmiş olduğu ülkelerde bu oranların yüzde 5’ler, hatta yüzde 10’lar civarında olduğunu görüyoruz. Belki yüzde 10’lara çok kısa süre içerisinde çıkma imkânımız yok ama önümüzdeki 5 yıl içerisinde inşallah bu payı birkaç kat arttırabiliriz” diye konuştu.  

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARINA VERİLECEK DESTEKLER ARTIRILACAK”

Dönmez, Enerji Verimliliği Kanununda bir değişiklik yaparak enerji verimliliği uygulamalarına verilecek desteği artırmak niyetinde olduklarını ifade ederek, “Şu anda sadece sanayi projelerine böyle bir destek söz konusu. Ancak ticari işletmelerden, hatta meskenlerden de bu tip talepler gelmeye başladı. Ticari işletmelerin ve konutların enerji verimliliğini artırmaya dönük projelerinin ucuz finansman kaynaklarıyla desteklenmesi için hem sektörle hem de sivil toplum kuruluşlarıyla bazı görüşmeler ve temaslarda bulunduk. Bunlarda da son noktaya geldik. Destek ve teşviklerin yapılabilmesi için bazı yasalarda değişikliğe ihtiyaç var. İnşallah bu dönem içerisinde onları da tamamlayacağız” dedi. Bakan Dönmez sözlerine şöyle devam etti: “Bir başka yeni konularının ise elektrik enerjisinin depolanması olduğuna dikkati çeken Bakan Dönmez, “Bugüne kadar depolamayı hemen herkes cep telefondan başlayarak yapıyor ama çok kısıtlı, daha yüksek miktarlarda depolama yapabilmek için teknolojide bazı gelişmeleri bekledik. Geçtiğimiz yıllara göre hem maliyetlerin azalması, hem de daha düşük hacimlerde daha yüksek miktarda elektrik depolanması gibi bazı gelişmeleri görmeye başladık. Biz de pilot olarak özellikle elektrik dağıtım şirketleri üzerinden bazı lokal semt ve mahallelerin elektriğinin depolanarak sisteme verilmesi konusunda bir adım atıyoruz. Bunun yanı sıra, elektrikli şarj altyapısı var. İnşallah 2023 yılında kendi milli aracımızı trafikte görmeye başlayacağız. Planlama çalışmalarını büyük oranda tamamladık. Şimdi uygun yerlerde bu şarj altyapılarının yatırımlarının yapılması gerekiyor. Bunu da inşallah bu dönemde hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” 

“DOĞAL GAZDA SERBESTLEŞMEYİ ÖNCELİKLE TOPTAN PİYASALARDA YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Bir diğer önemli başlıklarının ise, doğal gaz piyasasını yeniden yapılandırarak serbest piyasa şartlarına uygun rekabetçi bir ortam oluşturmak olduğunu belirten Dönmez, “Bugün elektrik tarafında serbestleşme hemen hemen yüzde 80’ler mertebesinde. Kamunun yüzde 20’lik bir payı söz konusu. Elektrik dağıtım sektörü tamamen özel sektörün elinde. Gaz tarafında da gaz dağıtımı özel sektörün elinde. Gazı ithal ediyoruz. Şu anda üretimdeki payımız maalesef çok düşük. Burada serbestleşmeyi öncelikle toptan piyasalarda yapmaya çalışacağız. Bunun için de BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılması dâhil birtakım adımları bu dönemde atmayı hedefliyoruz. Bunlar doğrudan şu anda paketin içerisinde yer alan hedeflerimiz” değerlendirmesinde bulundu.  Bakan Dönmez, “Sayın Cumhurbaşkanımız açılış konuşmasında da ifade etti. AK Parti hükümetleri iktidara geldiği dönemden bugüne kadar değişen dinamik ve ihtiyaçlara göre günün şartlarına uygun bu tip reformları yaptı. Bu ne ilk, ne de son. İhtiyaç oldukça bu tip değişim ve dönüşümlere hep birlikte şahitlik edeceğiz” dedi.