Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) petrol sektörüyle bir araya geldi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın çağrısı üzerine bugün, akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayi dernek temsilcilerinin (PET-DER, PÜİS, ADER, TABGİS) katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi. TÜPRAŞ ve STAR Rafineri yöneticilerinin de katıldığı toplantıda akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu durum ve bir süredir gündeme getirilen marj paylaşımı konusu değerlendirildi. […]
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) petrol sektörüyle bir araya geldi.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın çağrısı üzerine bugün, akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayi dernek temsilcilerinin (PET-DER, PÜİS, ADER, TABGİS) katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.
TÜPRAŞ ve STAR Rafineri yöneticilerinin de katıldığı toplantıda akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu durum ve bir süredir gündeme getirilen marj paylaşımı konusu değerlendirildi.
Toplantı, akaryakıtta fiyatların nasıl belirlendiğinden söz edilerek başladı. Yapılan bilgilendirmede akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluştuğu ve en önemli payın; petrol fiyatları ve dövizdeki hareketler olduğu bilgisi paylaşıldı. Bunlara ek vergiler ve dağıtıcı-bayi payı ile fiyatların son şeklini aldığı bilgisi geçildi.
Toplantıda, fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nın bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesinin söz konusu olamayacağı kaydedildi. “Gün gün, bayi bayi akaryakıt fiyatlarına kurumumuz internet sitesinden ulaşmak mümkündür.” şeklinde yapılan açıklamada, dağıtıcı-bayi marjlarında formülasyona aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi için EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisinin kanunen bulunduğu hatırlatıldı.
Toplantıda konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörünün serbest ve rekabetçi yapısının korunmasının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun önceliği olduğunu vurgulayarak, dağıtıcı – bayi arasındaki marj bölüşümü sorununun taraflar arasında adil bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
EPDK Başkanı Yılmaz sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Kamuoyumuz bilmelidir ki halen akaryakıt fiyatları içerisindeki dağıtıcı ve bayi marjları makul bir seviyededir. Bu tutarlar iddia edildiği gibi bayilerin iflasına ve kapanmasına sebep olacak hatta ülkemizi akaryakıt sıkıntısına sokacak düzeyde kesinlikle değildir. İçinden geçtiğimiz süreçte büyük bir kar beklentisi içine girmek de sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemelidir.”
Bugün gerçekleştirilen toplantıda, fiyat oluşumlarında bayi ve dağıtıcı oranlarına ilişkin son verileri de değerlendiren Yılmaz; petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit etmeleri halinde ‘tavan fiyat’ uygulamasının yeniden gündeme gelebileceğini hatırlattı.
EPDK Başkanı Yılmaz, dağıtıcıların, marj bölüşümünde “paylaşım kültürüne uygun biçimde” mevki dezavantajı olan ve düşük tonajlı bayilere destek olunması gerektiğini vurguladı.
Gerçekleştirilen toplantıda, tüketicilere yük oluşturmadan marj paylaşımı sorununu çözebilecek alternatifler de değerlendirildi. Bu alternatifler arasında; “rafineri priminin dağıtıcı ve bayiler arasında basiretli ve iyi niyetli bir anlayışla paylaşılması” konusunun en önemli noktalardan olduğuna değinildi.
Toplantıda taşıt tanıma sistemi (TTS) ile yapılan satışlarda bayilerin mağdur edildiği yönündeki değerlendirmeler de kaydedildi. TTS ile ilgili dağıtıcıların bayilere aşırı yük oluşturacak bir mantıkla hareket etmemesi gerektiği hatırlatıldı.
EPDK Başkanı Yılmaz, TTS kapsamındaki tüketicilere, kamu araçlarına hatta ambulanslara bazı bayiler tarafından akaryakıt verilmek istenmediğine dair şikayetlerin EPDK’ya ulaştığını bildirdi. Söz konusu bayilerle ilgili gerekli inceleme başlatıldığını bildiren Yılmaz, tüketiciyi mağdur eden bayilerin ağır yaptırımla karşılaşacaklarını belirtti.
Toplantıda gündeme gelen konulardan bir diğeri ise ‘kredi kartı ile akaryakıt satışları’ oldu. Daha önce sektör temsilcileri tarafından da bahsedilen “kredi kartı ile satışlara yüksek, nakit satışlara ise indirimli fiyatlandırma” konusunun EPDK’nın görev alanında olmadığı bildirildi.
EPDK’nın açıklaması şu ifadelerle devam etti:
“İlgili kanun gereği herhangi bir mala ‘kredi kartı ile tek çekimlerde ödenen meblağ” ile “nakit ödenen meblağ’ farklı olamaz. Bu konunun ‘akaryakıtta nakit ödemeye ucuz fiyat önerisi’ gibi lanse edilmesi ise doğru değildir. Zira tüketicilerin büyük bir çoğunluğu akaryakıt ürünlerini kredi kartı ile satın almaktadır. Bu talep kredi kartı ile akaryakıt alan tüketicileri cezalandırmak anlamına gelecektir.
Akaryakıt sektörümüzün değerli temsilcileri olan bayilerimizin ve dağıtıcılarımızın sağduyu ile hareket ederek, ‘tüketiciye yük olacak herhangi bir beklentinin içine girmeden’ marj paylaşımı konusunu kendi aralarında çözmesi mümkündür.
Son olarak ifade etmek isteriz ki; ne petrol fiyatlarının istikrarsız bir görünüm sergilediği bu günlerde ne de ileride, akaryakıt fiyat oluşumunu etkileyecek tüketici aleyhine herhangi düzenlemeye gidilmesi söz konusu olabilir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne koşullu erteleme7 Aralık 202411:20 Beylikdüzü’nde bir binadaki doğal gaz patlamasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı7 Aralık 202411:09 UTTS’ye erteleme kararı7 Aralık 202401:10 Türkiye’nin uzun dönemli yenilenebilir enerji imkanları Hollandalı yatırımcılara tanıtıldı6 Aralık 202420:22 Doğu Avrupa’da ‘enerji dönüşümü’ mümkün mü?6 Aralık 202417:14