OPET istasyonlarında 4 bin Kadın Gücü

OPET’in 2018 yılında akaryakıt dağıtım sektöründe kadın istihdamını artırma hedefi ile hayata geçirdiği Kadın Gücü Projesi, sektörde önemli gelişmelere imza attı. Aradan geçen sürede OPET istasyonlarındaki kadın çalışan oranı yüzde 143 artarak 4 bine ulaşırken sektörde de kadın istihdamında artış gözlendi.

Akaryakıt dağıtım istasyonlarının yüzü son yıllarda değişmeye başladı. Yıllarca erkek egemen bir alan olan akaryakıt istasyonlarında, artık kadınlar da aktif olarak görev yapıyor. OPET, “mesleğin cinsiyeti olmaz” algısının toplumda yerleşmesine destek olmak amacıyla başlattığı “Kadın Gücü” Projesi ile sektörde yaşanan bu dönüşüme büyük katkı sağladı. Kasım 2023’de bu projeyi başka bir boyuta taşıyan OPET, UN Women ile birlikte geliştirdiği “Eşitsek Fark Eder” Projesi ile bu yolda çok daha büyük adımlar atacağını gösterdi. 2018 yılında “her istasyonda en az iki kadın” olması hedefi ile Kadın Gücü Projesi için yola çıktıklarını anımsatan Kadın Gücü Proje Lideri ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, aradan geçen sürede elde ettikleri sonuçları şöyle özetledi: “Projemizin başladığı Mart 2018’de bayilerimizde çalışan toplam kadın çalışan sayısı 1.541’di. Bu oran yüzde 143 gibi yüksek bir oranda artarak bugün 4 bine ulaştı. 2018’de projeye başladığımızda sadece 27 olan kadın akaryakıt satış yetkilimiz bugün 1089’a ulaştı. Şu anda 81 ilimizde kadın güçlerimiz çalışıyor. Kadın market satış yetkilisi ise 576’dan 1618’e yükseldi. Geldiğimiz noktada sadece OPET bayilerinde değil, akaryakıt dağıtım sektörünün genelinde kadın istihdam oranın artması bize ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor.”

UN WOMEN İLE HEDEFLER BÜYÜDÜ, PROJE DAHA İLERİ SEVİYEYE TAŞINDI

“Eşitsek Fark Eder” Projesi ile birlikte “Kadın Gücü” projesinin çok daha ileri bir seviyeye taşındığını dile getiren Öztürk, “Kadınların hayatın her alanında eşit ve özgürce yer alması hedefi ve kadın güçlü olursa, toplum güçlü olur anlayışı ile faaliyet gösteriyor, bu yöndeki projelerin içinde yer alıyoruz. Eşitsek Fark Eder Projesi ile OPET’in tamamında, sektörümüzde ve toplumda, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadının güçlenmesinin ilerlemesine olanak sağlayan bir ortamın oluşmasına, WEPs ilkelerinin etkin bir şekilde uygulanmasının hızlandırılmasına destek vermeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede ilk olarak markamız özelinde mevcut toplumsal cinsiyet eşitliği programlarının ve girişimlerinin güçlü yanlarını, fırsatları ve gelişim alanlarını tespit etmek amacıyla kullanılan, işletmelere yönelik bir öz değerlendirme aracı olan “WEPs Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Analizi”ni gerçekleştireceğiz. Ardından buradan elde edeceğimiz bulgulara dayalı olarak “OPET Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı”nı ortaya koyacağız. 2018 yılından bu yana istasyonlarımızda başarı ile uyguladığımız “Kadın Gücü” Projemizin hali hazırda var olan girişimlerinin etkisinin değerlendirilmesi de bir diğer adım olacak. Projemizin dördüncü aşamasında ise “Nihai Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Analizi ve Raporlamasını” gerçekleştireceğiz” dedi. “Toplumsal cinsiyet eşitliği bugün herkesin farkına varması gereken bir olgu, bu eğitimlerin önemli bir farkındalık yaratacağına ve ülke genelinde yayılması ile kültürel toplumsal dönüşüme katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyorum” değerlendirmesinde bulunan Filiz Öztürk en büyük hayalini şöyle ifade ediyor: “Biz OPET olarak kadın ve erkeğin eşit şartlarda birlikte yürüdüğü ve eşit kazanımlar elde ettiği bir hayat düşlüyor ve bu düşü gerçeğe dönüştürmek için Kadın Gücü ile yol alıyoruz.”

OPET BAYİLERİNDEKİ 16 BİN ÇALIŞANA EĞİTİM VERİLECEK

Eşitsek Fark Eder Projesi ile BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusunda başta OPET istasyonlarında, iş yerlerinde, sektörde ve sosyal yaşamda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kurum politikaları ve uygulamalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda ülke çapında eğitim programı başlatılarak kadın gücünün kapsayıcılığı ile etki alanını artması ve örnek bir model oluşturulması planlanıyor. Proje kapsamındaki eğitimlerin OPET Bravo Bayi Ödüllendirme Programı’nın kriterlerine eklenmesi ile tüm bayi ve bayi çalışanlarının katılımı sağlanacak. OPET, yaklaşık 16 bin kişiyi bulan akaryakıt istasyonlarındaki çalışanlarına “temel toplumsal cinsiyet eğitimi”nin verilmesini yönünde çalışmalar için hazırlıklarına devam ediyor.

“KADIN GÜCÜ, AKARYAKIT DAĞITIM SEKTÖRÜNDE DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYOR”

Kadın Gücü Projesi’nin başarısı uluslararası arenada tescillendi. “Kadın Gücü”, geçtiğimiz yıl The Stevie Awards for Great Employers’ta (SAGE) “Leading Transformation Award- Dönüşüme Liderlik” kategorisinde altın ödül aldı. The Stevie Awards for Great Employers (SAGE) Jürisi, “övgüye değer ve ilham verici” olarak nitelendirdiği Kadın Gücü Projesi ile ilgili, “Türkiye’de iş yerindeki cinsiyet uçurumunu ele alan projenin başarıları önemli ölçüde göze çarpmaktadır. Kadın çalışan sayısındaki kayda değer artış, tüm illere yayılma ve geleneksel olarak erkek egemen rollerde toplumsal cinsiyet normlarına meydan okumadaki başarı takdire şayandır. Ayrıca, projenin işe alım çabalarını farkındalık kampanyaları ve sosyal katkılarla birleştiren bütünsel yaklaşımı, kapsayıcı ve çeşitlilik içeren bir işgücünü teşvik etme konusundaki kararlılığını göstermektedir. OPET, kadınları güçlendirerek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ederek diğer şirketlerin izlemesi gereken vizyoner bir örnek oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu. Kadın Gücü Projesi, Globee Women World Awards, Stevie Awards for Women in Business (SAWIB) ve Stevie Awards International Business Awards’ta (IBA) da birden fazla birden ödüle layık bulundu. Globee Women World Awards’ta “Thought Leadership in Women’s Empowerment – Kadının Güçlendirilmesinde Düşünce Liderliği” ve “Corporate Social Responsibility Champion- Kurumsal Sosyal Sorumluluk Şampiyonu” kategorilerinde birer altın ödül aldı. SAWIB’te ise, “Achievement in Diversity & Inclusion-Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Alanında Başarı” alanında gümüş, “Company of the Year – Consumer Products- Tüketici Ürünlerinde Yılın Şirketi” kategorisinde de bronz ödülün sahibi oldu.

Kadın Gücü Projesi, Stevie Awards International Business Awards’ta ise Avrupa bölgesindeki jürilerden en yüksek puanı alarak “Sustainability Leadership Award-Sürdürülebilirlikte Liderlik” ve “Achievement in Tought Leadership – Fikir Öncülüğü/ Liderliği” kategorilerinde de birer altın ödül aldı.

OPET, “mesleğin cinsiyeti olmaz” algısının toplumda yerleşmesine destek olmak amacıyla başlattığı “Kadın Gücü” Projesi ile sektörde yaşanan bu dönüşüme büyük katkı sağladı.

RAHŞAN GÜLCAN İLE KADIN GÜCÜ SOHBETLERİ’NDE ÜNLÜ KONUKLAR

OPET, proje kapsamında iletişim çalışmalarını da sürdürüyor. Bu ay kurum dergisi Kilometre’nin Kadın Gücü özel sayısını yayınlanan OPET, Youtube’da Rahşan Gülşan moderatörlüğünde OPET Kadın Gücü Sohbetleri kapsamında her ay ünlü bir konuk ile bir Kadın Gücü’nün hikayesini yayınlıyor. Serinin bu ayki konuğu ise Kızılcık Şerbeti dizisinde Nursema karakterine hayat veren Ceren Karakoç oldu.