“TÜREK@home”un ikinci bölümünde ‘Küresel Görünüm’ konuşuldu

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen “TÜREK@home”un ikinci bölümü bugün gerçekleşti. Oturumda Türkiye’deki küresel görünümden bahsedildi.

TÜREK@home 2. Oturumu: “Küresel Görünüm: Yenilikler ve Fırsatlar” adıyla yapılan oturumun moderatörlüğünü WindEurope CEO’su Giles Dickso üstlendi. Türkiye rüzgar sektörünün doğrudan yabancı yatırımcı çekebilmesi için atılması gereken adımlara odaklanılacak olan oturuma Enercon GmbH İş Geliştirme Başkanı Dr. Marcus Orlowski; Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez; Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Lars Bondo Krogsgaard,;Vestas MENA, MED, LATAM, MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez ve GE Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge CEO’su Dr. Manar AI Moonef konuşmacı olarak katıldı.

“DOĞRU POLİTİKALARLA TÜRKİYE GELECEKTE BÜYÜK BİR ROL OYNAMA KARARLILIĞINA SAHİP”

Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez; “Türkiye bizim küresel ayak izimiz de önemli bir yer taşıyor. Hem yerel olarak hem de küresel olarak biz müşterilerimize hizmet ediyoruz. Nordex’in en kilit pazarlarından bir tanesi Türkiye’dir. Türkiye’nin önünde bir fırsat var. Doğru politikalarla daha da büyüme fırsatı var. Doğru politikalarla Türkiye, gelecekte büyük bir rol oynama kararlılığına sahip”  diye konuştu.

“BÜTÜN OPERASYONLARIMIZIN YENİLENEBİLİR ELEKTRİKLE KARŞILANMASI HEDEFİNDEYİZ”

Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Lars Bondo Krogsgaard, “Özellikle pandeminin zorlayıcı tarafları olmasına rağmen yenilenebilir enerji sektörü açısından bir iyimserlik söz konusu oldu. Bu kriz pek çok hükümet tarafından bir fırsat olarak da görüldü. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının devam etmesi açısından bir fırsat oldu.

Yenilenebilir enerjiyi son derece rekabetçi hale getirme konusunda bir çaba olduğunu görüyoruz. Özellikle offshore rüzgarda çok büyük gelişme bekliyoruz.

Bizim önem verdiğimiz bir diğer şeyde yenilenebilir enerjiye katılan firmaların özellikle karbon ayak izini azaltma konusundaki katkıları ve bütün operasyonlarımızın da yenilenebilir elektrikle karşılanması hedefindeyiz. Aynı zamanda tedarik zincirimizde de dolaylı emisyonlar konusu üzerinde çalışmalar yapıyoruz.”

“ENERJİ GEÇİŞİNE DOĞRU BİR GEÇİŞ YAPABİLMEK İÇİN DOĞRU POLİTİKALARA İHTİYACIMIZ VAR.”

GE Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge CEO’su Dr. Manar AI Moonef, “Enerji geçişi sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde gerçekleşmekte olan bir şeydir. Bu enerji geçişine imkan sağlayabilmek için rüzgar enerjisi de çok önemli bir rol oynuyor. Teknoloji, yenilikçilik ve endüstri enerji geçişi konusunda gerekli unsurlardandır. Enerji geçişine doğru bir geçiş yapabilmek için doğru politikalara, doğru düzenleyici çerçeveye ihtiyacımız var. Son 10 yılda yenilenebilir enerji inanılmaz bir şekilde ilerledi. Yenilenebilir enerji dünyanın birçok yerinde fosil yakıtlarla rekabet eder hale geldi. Gerçekten çok güçlü net bir düzenleyici yasal sistem olması gerekiyor. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Pazar bize göre çok güçlü ve biz bu pazara çok inanıyoruz.”

“TÜRKİYE, TEDARİK ZİNCİRİNE KATKIDA BULUNDUĞU İÇİN GURUR DUYMALI”

Vestas MENA, MED, LATAM,MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez, “Enerji geçişi bizim gezegenimizde yaşam kalitesini artırmak için bir kilometre taşıdır. Aynı zamanda sera gazı emisyonlarına katkıda bulunabilmek adına da bize göre çok önemli. 2030 yılına kadar milyonlarca kişi iklim değişikliğinden kaynaklanan sebeplerle hayatını kaybedecek. Enerji geçişi bu kadar ciddi bir şey. Bütün hedefleri yerine getirebilmek için devletler iddialı hedefler koydular. Ama bu derinlemesine bir enerji değişikliği gerektiriyor. Sektör olarak bizler bu değişikliğe yanıt vermeye hazırız.

Türkiye sektörde hep aktif bir pazar oldu. Halihazırda konmuş olan hedefler bizi çok mutlu ediyor. Bugün Türkiye’de rüzgar türbinlerinin ana komponentleri sadece Türkiye’de kullanılmıyor. Ama rekabetçi yerlere de ihraç ediliyor. Türkiye, tedarik zincirine katkıda bulunduğu için çok memnun olması ve gurur duyması gerekiyor” dedi.

Diez, “Son yıllarda pazar çok heyecanlı bir hale geldi. Önümüzde çok derin ve belirgin kökten bir enerji geçişi yaşanacak ve sektör olarak bizlerde bu zorluklara karşı hazırlıklı olmalıyız.”

“TÜRKİYE ENERCON İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR”

Enercon GmbH İş Geliştirme Başkanı Dr. Marcus Orlowski; “Mevcut pandemiye ve etkilerine rağmen bizler Enercon olarak rüzgar enerjisinde görevimizde kararlı bir şekilde kaldık. Biz projeleri mevcut riskleri ve tehlikeleri ile birlikte değerlendiriyoruz. Ama Türkiye’deki projelere daha çok açığız. Aynı zamanda çok büyük bir şekilde YEKA-2 projeleri üzerinde de çalışıyoruz. Yani Türkiye Enercon için çok önemli bir pazar, ama sadece bir pazar değil aynı zamanda bir üretim ve kaynak merkezidir.