“Artış gösteren elektrik ihtiyacının reçetesi rüzgarda”

Ülke Enerji Genel Müdürü Aydın, temiz ve ucuz enerjinin en büyük kaynağı olan rüzgarın faydalarına ulaşmak için enerjiyi üreten türbinlerin sağlığına ve bakımına dikkat çekti.

Ülke Enerji’den yapılan açıklamada, günümüzde elektriksiz bir yaşam biçiminin varlığının hayal edilemeyeceği belirtilerek “Toplumların elektriğe olan ihtiyacı da gün geçtikçe artıyor. Öyle ki araştırmalar 2050 yılına kadar elektriğe karşı talebin günümüzden 2 ile 3 kat daha artacağına dikkat çekiyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında ise ön plana çıkan enerji kaynağı olarak rüzgar görülüyor” ifadeleri kullanıldı.

Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 2020’de enerji kaynakları arasında en yüksek üretimin rüzgar enerjisinden karşılandığına dikkat çekerek bu santrallerde verimliliğin türbinlere yapılan bakım ve onarım hizmetlerinden geçtiğinin de altını çizdi.

“ARTAN ELEKTRİK TALEBİNİ KARŞILAMADA RÜZGAR KİLİT ROL OYNUYOR”

Karşılaştırılan tüm fosil yakıtlı enerji çeşitlerine göre ciddi derecede düşük maliyetli olan rüzgar enerjisinin, diğerlerine oranla çok çevreci olması ile de dikkat çektiği aktarılan açıklamada, rüzgar enerjisinin aynı zamanda giderek artan elektrik talebini karşılama konusunda da önemli bir rol oynadığı kaydedildi. Ülkelerin çevre, enerji ve ekonomi üçgenindeki planlarında da en temel kaynağı oluşturan rüzgar enerjisinin sağladığı faydalardan vazgeçmenin büyük kayıplar doğuracağına vurgu yapan Ali Aydın, bu temiz enerji türünün sağladığı sayısız faydaya ulaşan tüm rüzgar ülkelerinde gözetilen en önemli unsurun, sürdürülebilir bakım ve onarım sistemleri olduğunu dile getirdi.

“BİR RÜZGAR TÜRBİNİNE BAKMAK, TEMİZ ENERJİYE SAHİP ÇIKMAK”

Önemli aşamalardan geçerek kurulan ve enerji üretmeye başlayan rüzgar türbinlerinin, geleceğin enerjisinde adeta önemli bir yapı taşını temsil ettiği belirtilen açıklamada, “Duruş sürelerinden, karşılaşılan birçok soruna kadar bir rüzgar türbinin sağlığı ve işleyişi enerji üretimine ve dolayısıyla da temiz enerji arzına direkt etki ediyor” denildi. Gerekli bakım ve onarımları dikkate almayan işletmelerin sonraki süreçlerde ciddi zararlarla karşılaşabildiğini de aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, bu durumun sonucunda ülke enerjisinin ve ekonomisinin de yara aldığı bir döngünün gerçekleştiğini, bir rüzgar türbinine yapılan bakımın temiz enerjiye sahip çıkmak anlamına geldiğini ifade etti. Avrupa ile kıyaslandığında ülkemizde sundukları bakım ve hizmetlerin uluslararası kaliteyi aratmadığını aktaran Ali Aydın, sahip oldukları teknolojik altyapı, nitelikli çalışma arkadaşları ve tecrübe ile rüzgar enerjisinin bel kemiği olan türbinlerin ömürlerini uzattıklarını ve verimlilikleri artırdıklarını da söyledi.