Petrolum Istanbul Akademi’de ‘Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları’ konuşuldu

Petrolum Istanbul Fuarı kapsamında düzenlenen Petrolum Istanbul Akademi’nin üçüncü gününde ‘Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları’ oturumu yapıldı.

Enerji Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Komsuoğlu’nun moderatörlüğündeki oturumda, EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu, Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak ve Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar konuşmacı olarak yer aldı.

EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu, Enerji Dönüşüm Dairesi’nden bahsederek, “Daire olarak görevimizi, kısaca enerji sektöründe yeni teknolojilerin, iş modellerinin piyasaya etkilerini analiz etmek ve piyasalara entegrasyonu konusunda çalışmalar yapmak olarak özetleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Zafer Korkulu, “Dünyada enerji piyasalarında ciddi fiyat artışları söz konusu. Kurtulmaya çalıştığımız fosil yakıtlardan tüketimin maksimum noktaya geldiği durumlara geldik. Biz kömürden çıkmak istiyoruz, ama kömürden çıkmak isterken kömür fiyatları rekor kırıyor. Petrol bağımlılığımızı azaltmak istiyoruz, ama talep artışlarıyla beraber petrol fiyatları inanılmaz seviyelere ulaşıyor. Bu noktada bu süreci iyi yönetemediğimizi düşünüyorum. İddialı hedefler ortaya koyarken piyasa gerçeklerini ve hayatın olağan akışını dikkate almak lazım. Çünkü tüketici nezdinde, enerji dönüşüm noktasında olumsuz bir algı oluşmamalı. Bu noktaya dikkat ederek enerji dönüşümünü gerçekleştirmeye çalışmalıyız” dedi.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Şarj İstasyonları Yönetmeliği”nin çıkması çok iyi oldu. KWh’e dönmeyi biz de çok istiyorduk. Biliyorsunuz hali hazırda dakika bazlı satış yapmak zorundayız. KW bazlı satış yapmamız yasaktı. Şu andan itibaren biz de tekrar KWh’e döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Sinan Ak, şarj ağıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “2022 ve 2023 yıllarında yapılacak yatırımlarla 2026’nın sonuna kadar yetecek bütün altyapının hazırlanacağını düşünüyorum. Hem bizim hem Togg’un hem Tesla’nın planlarına baktığımızda 2026’nın sonuna kadar bütün ihtiyacı karşılayacak yatırımın yapabileceğini söyleyebiliriz. 2026’dan 2030’a kadar olan süreçte ise bir yatırım planı yapılabilir. Biz ZES olarak sadece yurt içinde değil yurt dışında da yatırımlara başladık. Aynı zamanda kendi yazılımımızı kullanıyoruz.”

Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar ise konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi sonrasında elektrikli araçlara, sürdürülebilirliğinin de ön plana çıkmasıyla beraber inanılmaz fazla talep bir talep oluştu. Öyle bir talep oluştu ki global anlamda 2021 yılında elektrikli araç sayısı dünyada yüzde 108 artarak 6.8 milyonluk araç parkına ulaştı.”

Bahar, “Eşarj olarak bizim DC istasyon oranımız yüzde 50 seviyesinde ve bu sene sonuna doğru yüzde 60-70 seviyelerine çıkarmayı planlıyoruz. Dolayısıyla biz her ne kadar istasyonları kurmaya başlasak da ve şu anda her iki araca bir istasyon düşüyor olsa da araçlar çok hızlı satılıyor. Burada son dönemde çıkmış olan destekle beraber 1500 civarında DC istasyonun kurulacak olması çok değerli ve zamanlaması da çok uygun oldu” dedi.