Akaryakıt bayilerine yönelik sıfır atık eğitimi gerçekleştirildi

TOBB tarafından düzenlenen atık sisteminin hayata geçirilmesine yönelik süreçlerin anlatıldığı ‘Akaryakıt Sektöründe Sıfır Atık Uygulaması Eğitimi’ sektör paydaşlarının katılımıyla çevirim içi olarak gerçekleştirildi. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası’nın katkılarıyla (TABGİS) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde yapılan ‘Akaryakıt Sektöründe Sıfır Atık Uygulaması Eğitimi’ dijital ortamda gerçekleşti.  

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban, toplantının açılışında yaptığı konuşmada atık yönetimini konusunda bilinç faktörüne dikkat çekerek; “Bilinçsiz tüketim alışkanlıkları ve döngüsel ekonomide bilinçsizlik sebebiyle çevre konusunda yanlış yönetimle karşı karşıyayız. Atıkların kaynağında toplanması gereken bu süreçte akaryakıt istasyonları önemli bir yer tutuyor” diye konuştu. 

AKARYAKIT BAYİLER İÇİN SÜREÇ BAŞLADI 

Açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı Çevre ve Atık Yönetimi Uzmanı Yağmur Cengiz Eroğlu’nun sunumuyla devam etti. 

Uzman Eroğlu, 12 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’ne göre akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesislerinde sıfır atık uygulamasına geçilmesi uygulamasına yönelik sektör paydaşlarını bilgilendiren bir sunum gerçekleştirdi.  

Bayilerin, 31 Aralık 2020 tarihi sonuna kadar sistemi kurup başvurmakla yükümlü olduğuna dikkati çeken Eroğlu, süreci başlatmamış olan istasyonların herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamaları için bayileri uyardı.  

Doğanın tolerans sınırının aşılması sebebiyle bundan sonraki ana gündem maddelerinden birinin ‘İklim Krizi ve Çevre Yönetimi’ konularından oluşacağını ifade eden Eroğlu,  bu konuda bir şeyler yapabilmek için hala vakit olduğuna dikkati çekti. 

Avrupa Birliği’nin doğal kaynaklar açısından kısıtlı olması sebebiyle döngüsel ekonomiye geçtiğini belirten Eroğlu, döngüsel ekonominin bu sebeple önemli ve ‘Sıfır Atık’ yönetiminin döngüsel ekonominin en önemli yardımcısı olduğunu sözlerine ekledi. 

Akaryakıt bayilerinin yönetmelik gereği sanayi işletmeleri kapsamına girdiğini belirten Eroğlu, bayilerin alanına giren atık türlerini; “Kağıt atık, plastik atık, cam atık, ahşap atık, kompozit atık, metal atık, bitkisel atık yağ, elektronik atık, atık pil ve organik atık” olarak sıraladı. 

“AKARYAKIT SEKTÖRÜ SIFIR ATIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR” 

Sıfır Atık’ın akaryakıt sektöründe çok önemli bir yeri bulunduğunu ifade eden Eroğlu; “Akaryakıt bayileri etki alanı geniş bir sektör. Günde 8-10 milyon kişinin ziyaret ettiği biliniyor. 24 saat 365 gün faaliyet gösteren işletmeler bu nedenle ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ için çok önemlidir. Vatandaşlarda çevre, bilinçli tüketim, atık yönetimi konularında farkındalık kazandırmak için en etkin kullanılabilecek alanlardandır” dedi.  

“AKARYAKIT BAYİLERİNE DANIŞMANLIK HİZMETİ ALMA ZORUNLULUĞU YOK” 

Akaryakıt bayileri için ‘Sıfır Atık’ yönetim konusunda danışmanlık hizmeti alma zorunluğu olmadığını aktaran Eroğlu; platin belge almak isteyenlerin bu konuda zorunlu olduğunu ve ilişkin esasların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlendiğini aktardı.