Pandemi en çok otogazı vurdu

EPDK verilerine göre otomotiv yakıtları arasına pandemi süresince yaşanan kısıtlamalardan en çok etkilenen yakıt türü otogaz oldu. Otogaz tüketimi 2020 yılını yaklaşık yüzde 9 daralmayla kapattı.

‘OTOGAZDA 2019 YILI RAKAMLARINI YAKALAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ’

Sektörümüz açısından her alanda güzel rakamlarla başlayan 2020 yılı, maalesef Mart ayı itibari ile küresel pandeminin getirdiği koşullardan olumsuz etkilendi. LPG sektörün genelini etkileyen bu koşullar, özellikle sektörün lokomotifi olan ve sürekli yükselme trendi gösteren otogaz segmentinde önemli bir daralmaya yol açtı. Temelde sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamalarından kaynaklanan otogazdaki bu daralma, Haziran ayı itibari ile kaydedilen gelişmelerle birlikte ortaya çıkan pozitif ivmelenmeye paralel olarak yeniden toparlanmaya başladı.

EPDK 2020 Aralık raporuna baktığımızda amiral gemisi konumundaki otogazda yüzde 8,7’lik bir daralma söz konusu oldu ve 2020 yılını 3.061.373 ton ile tamamladık. 2001 yılındaki trajik düşüşten bu yana sektörümüzü adeta sırtlayarak bugünkü örnek pazar konumuna taşıyan otogazda yaşana bu daralma, toplam pazara da yansıdı ve 2020 yılını yüzde 7,48’lik bir düşüşle 3.865.259 tonla geride bıraktık. EPDK yıllık raporlarında kimi zaman çok ufak revizeler olsa da Aralık raporundaki bu veriler, genel tabloyu büyük oranda yansıtıyor. Geçirmekte olduğumuz küresel krizin büyüklüğüne göre 2020 yılında otogaz segmentindeki yüzde 8,7’lik bir küçülme makul olarak görülebilir. Ancak yılın ilk 70 gününde kaydettiğimiz rakamların işaret ettiği pazardaki olası büyümeyi ve otogaz segmentinin her geçen yıl kaydettiği yükseliş trendini de düşündüğümüzde; ‘artış beklenilen bir alandaki daralma’ olarak sektörümüz açısından çok daha önemli bir kayıp olarak değerlendiriyoruz.

2021 yılını değerlendirecek olursak, ilk çeyrek 2020 yılına göre bir daralma ile geçecek. Bu, hem 2020 ilk 60-70 günündeki yüksek rakamlar, hem de 2021 yılı ilk aylarında yaşanan kısıtlamalar ve kötü hava koşullarının etkisinden kaynaklanıyor. İkinci çeyrek itibari ile de otogaz segmentinde toparlanmaya başlayacağımızı ve hatta ilk çeyrekteki kaybını telafi edeceğini tahmin ediyoruz. 2021’in üçüncü çeyreğinde ise 2020 aynı dönemini yakalayacağımızı umut ediyoruz. Zira 2020 yılı üçüncü çeyrekte, pandemi kısıtlamaları nedeni ile sıkışmış talebin adeta bir patlaması yaşanmıştı. Pandeminin ilk aylarında evlerinde ve şehirlerinde kısıtlı kalan insanlar, sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamalarının kalkması ile birlikte, görülmemiş bir yoğunlukta yollara çıkmıştı. Dolayısıyla otogaz tüketiminde de iyi bir seyir kaydedilmişti. 2021’nin son çeyreğinde ise; aşıların ve kaydedilen gelişmelerin de etkisi ile elbette ki tedbirli de olsa artık normalleşmeye başlayacağımız bir dönem olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda da, 2021’in son çeyreğinde, geçen seneye oranla otogazda büyüme kaydedeceğimizi öngörüyoruz.

Öte yandan pandemi koşulları, bireysel araç kullanımını da arttırdı. Bu, hem 4.7 milyonu aşkın LPG’li araç sayısını hem de otogaz tüketimini arttırıyor ve bu etki 2021 yılında daha da belirginleşecek. 2021 yılında Yılın tamamına baktığımızda ise 2021 yılında sektör olarak 2019 yılını yakalayacağımızı ya da çok yakın bir noktada olacağımızı tahmin ve temenni ediyoruz.

‘2021’NİN İLK İKİ AYINDA OTOGAZ PAZARI SALGINDAN ETKİLENMEYE DEVAM ETTİ’

COVID-19 salgını etkisine bağlı olarak 2020’nin ilk yarısında %13 küçülen otogaz pazarı, yaz döneminde başlayan kısmi normalleşme ile birlikte Temmuz-Ekim ayları arasında geçen yıl seviyelerinde gerçekleşirken; Kasım’ın ikinci yarısı itibarıyla uygulamaya alınan yeni kısıtlamalar nedeniyle son iki ay özelinde yeniden küçülme trendine girmiş ve 2020 yılı %9 seviyelerinde bir daralma ile kapanmıştır.

2021’nin ilk iki ayını geride bıraktığımız dönemde ise, otogaz pazarı salgın sürecinden etkilenmeye devam etmiştir. Özellikle sokağa çıkma yasağının uygulandığı hafta sonlarında, pazar önemli miktarda kayıplar yaşarken hafta içinde ise yasak öncesi ve sonrası oluşan hareketlilik ile kayıpların bir miktarı telafi edilmiştir. Mart ayından itibaren başlayacak ve ilden ile değişkenlik gösterecek yeni normalleşme adımları ile pazarın mevcut durumunun gelişmesi beklenmektedir. Kontrollü sosyal hayatın 2021’de de hayatımızda yer alacağı, bu dönemde bireysel araç kullanımının artarak pazarın gelişimine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

‘OTOGAZDA BİR ÖNCEKİ YILA ORANLA YÜZDE 9 DÜŞÜŞ OLDU’

Salgından etkilenmeyen sektör kalmadı. Bazıları doğrudan etkilendi, tamamen veya kısmen kapandı. Bazıları dolaylı etkilendi, kapanmalardan dolayı müşteri kaybetti. LPG sektörü dolaylı etkilenenler arsında. İstasyonlar kapanmadı. Tedarik sorunu da yaşamadık. Ancak sokağa çıkma yasaklarından ve kapanmalardan dolayı daha az araç kullanıldı. 2020 yılı toplamında Otogazda bir önceki yıla oranla % 9’luk düşüş oldu. Salgın 2020 yılının Mart ayından itibaren etkisini gösterdi. Bazı aylar düşüş %30’lara kadar çıktı. Yılı, ortalama %9’la kapattık. Tüplü LPG bir miktar yükseldi. İş yerlerine yapılan tüplü satışlar düşmekle beraber evsel tüketimin katkılarıyla tüplü satışların toplamında az da olsa artış gerçekleşti. Diğer sektörlerle mukayese ettiğimizde LPG piyasası salgından az etkilendi diyebiliriz. Bir an evvel bu salgın belasından dünyanın kurtulmasını dilerim. Allah bir daha gösterm