OPET’e iletişim alanında üç ödül birden

İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği’nin (İDA) düzenlediği PRİDA İletişim Ödülleri’nde OPET 3 ödül birden aldı. OPET, Topluma Değer katan Projeler kategorisinde Etno-köy Çıplak Projesi ile 1’incilik ödülünü alırken, Kurumsal Sosyal Sorumluluk İletişimi’nde Etno-köy Çıplak Projesi’nin iletişimi ile ve Kadın Gücü Projesi ile de İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde ödüle layık görüldü. 

İletişim danışmanlığı sektöründeki şirketleri temsil eden İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği’nin (İDA)  organize ettiği PRİDA İletişim Ödülleri, bu yıl pandemi nedeniyle sosyal medya üzerinden açıklandı. İletişim sektöründen ajans, kurum ve dernek temsilcilerinin, iş dünyası ve sektör derneklerinden profesyonellerin, akademisyenlerin takip ettiği İDA;  yine başarılı iletişim çalışmaları, uzun süreli işbirlikleri ve iletişim ustalarını ödüllendirdi.  OPET, Topluma Değer katan Projeler kategorisinde Etno-köy Çıplak Projesi ile 1’incilik ödülünü alırken, Kurumsal Sosyal Sorumluluk İletişimi’nde Etno-köy Çıplak Projesi’nin iletişimi ile 2’nci, Kadın Gücü Projesi ile de İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2’ncilik ödülüne layık görüldü. 

HEM PROJEYE HEM İLETİŞİM ÇALIŞMALARINA ÖDÜL 

OPET’in Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlattığı “Tarihe Saygı Projesi” devam ediyor. Çanakkale Savaşları’nın geçtiği Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak geçtiğimiz yıl Etno-köy’e dönüştürdü. Anadolu’nun farklı tarihsel ve kültürel katmanlarını yansıtan Çıplak Köyü’nde yürütülen çalışmaların ana eksenini; insan yapımı kültürel öğeleri ele alan bir bilim dalı olan etnografya kelimesinden türetilen “etno-köy” kavramı oluşturdu. Etno-köy projesi Türkiye’de müze, ören yeri ve kültürü- tarihi ile hâlâ yaşayan köyleri bir araya getiren bir proje. Proje; Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nün etno-kültürel mirasını yansıtacak şekilde kurgulandı. OPET, bu çalışma ile Topluma Değer katan Projeler kategorisinde 1’incilik ödülüne layık bulundu. 

Sosyal izolasyonun yoğun olarak sürdüğü geçtiğimiz Kasım ayında lansmanı yapılan Etno-köy Çıplak Projesi içinde bulunulan zor koşullara rağmen yapılan iletişim çalışmaları ile kamuoyunda geniş bir kitleye duyuruldu. Pandemi koşulları nedeniyle online basın toplantısı ve akabinde basınla online ortamda devam eden özel görüşmeler, canlı TV bağlantıları, radyo ve yeni nesil medya ile yapılan çalışmalarla OPET, Kurumsal Sosyal Sorumluluk İletişimi kategorisinde ödül kazandı. 

KADIN ÇALIŞAN SAYISI İKİ KAT ARTTI

OPET, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde ise Kadın Gücü Projesi ile ödüle layık görüldü. OPET, Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasına katkıda bulunma hedefiyle “erkek işi” olarak görülen akaryakıt sektöründe kadınlara daha fazla çalışma alanı açan Kadın Gücü Projesi’ni 2018 yılında başlattı. OPET, her istasyonunda en az iki kadın hedefiyle sürdürdüğü Kadın Gücü Projesi’yle bugün itibariyle gelinen noktada, OPET istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı iki katına ulaştırdı. Projenin ilk günlerinde istasyonlarında yaklaşık 1541 kadın istihdam eden OPET’te, 3 yıl gibi bir sürede istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı 3 bine yaklaşıyor. 

 Projenin başlangıcından bu yana istasyonlarında çalışan kadın oranında yüzde 75 artış kaydeden OPET, Türkiye’nin 77 ilinde kadın akaryakıt satış yetkilisi istihdam ediyor. Projenin başladığı 2018 yılının Mayıs ayında OPET’teki pompa başında görev yapan kadın akaryakıt satış yetkilisi sayısı 27 iken, bu sayı 2021 Mart ayı sonunda 764’e yükseldi. Kadın market satış yetkilisi ise 576’dan 1023’e ulaştı. Kadın Gücü istihdamı sağlayan bayi sayısında ise yüzde 242 artış gerçekleşti. Öte yandan proje kapsamında çalışan kadınlar yüzde 73 oranındaki lise, lisans ve yüksek lisans mezunu. Kadın çalışanların vardiya amiri, istasyon müdürü gibi pozisyonlara yükselme şansının da oldukça yüksek olduğunun altı çiziliyor.