Akaryakıt sektörü için sıfır atık uygulaması konuşuldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOBB iş birliğinde  gerçekleştirilen seminerde akaryakıt sektörü için sıfır atık uygulaması konuşuldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğinde ‘Akaryakıt Sektörü için Sıfır Atık Uygulaması Bilgilendirme Semineri’ bugün gerçekleşti.Seminerde sıfır atık konusu ile ilgili bilgiler verildi. 

HEPİMİZİN SORUMLULUKLARINDAN BELKİ DE EN ÖNEMLİSİ SIFIR ATIK KONUSU

TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem yaptığı açılış konuşmasında şöyle konuştu: “Gerek kişiler gerek kurumlar olarak hepimizin sorumluluklarından belki de en önemlisi sıfır atık konusudur. Gezegenimizi önümüzdeki nesillere devrederken fazla iz bırakmadan devretmek bu anlamda önemlidir. Bu işin hem çevre boyutu hem ülke ekonomisi boyutu hem de kendi ekonomimiz boyutu var. 13 binin üzerinde istasyonumuz var, yüzlerce akaryakıt dağıtım tesisinin tesisatı var, rafinelerimiz var. Dolayısıyla buralar da sıfır atığa ulaşma konusunda çok önemli lokasyonlardır. Tesislerin kendi atıklarını yönetmesi son derece önemlidir.”

“TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZI DA DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Çevre ve Şehir Bakanlığı Sıfır Atık Envarter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır konu ile ilgili şöyle konuştu: “Atıkların miktarı her gün artıyor ve çevreye etkileri de oluyor. TÜİK verilerine göre yılda 32,2 milyon ton atık oluşuyor. Kişi başı ise 1,16 kg atık oluşuyor. Çevresel etkiyi en aza indirmek için sıfır atık diyoruz. Sıfır atığın çevresel, ekonomik, sosyal ve hukuksal etkisi bulunuyor. Pandemi dönemi bize daha verimli olmamız gerektiğini gösterdi. Tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirmemiz gerekiyor.” 

“SIFIR ATIK PROJESİ ÖNCELİKLE İSRAFI ÖNLEME PROJESİDİR”

Çakır, sıfır atığın ne olduğuyla ilgili olarak, “Sıfır atık projesi öncelikle israfı önleme ve atık azaltımı projesidir. Akaryakıt sektörü de çok geniş bir sektör ve sıfır atığın burada uygulanması bizim için çok önemli. Çünkü geniş hedef kitlelerine ulaşacağız. Ayrıca akaryakıt istasyonları farklı birimleri de içinde barındırıyor.  2023’e kadar tüm ülkede sıfır atık projesinin kullanılmasını hedefliyoruz. Hem akaryakıt istasyonları hem vatandaşlarımızın yardımıyla sıfır atık yönetim sistemini kuracağız” dedi.