‘Yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'nci sıradayız’

‘Gabar’daki petrolün kalitesinde dünyada sadece Arap petrolü var’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gabar’daki petrol keşfinin Türkiye için oldukça pozitif olduğunu vurgulayan Dönmez, yanında getirdiği petrol örneklerini göstererek, “Günlük 100 bin varil potansiyeli var.” dedi. Bölgedeki petrolün kalitesinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Bakan, “Gabar’daki petrolün kalitesinde dünyada sadece Arap petrolü var” diye konuştu.

Gabar’daki petrol keşfinin Türkiye için oldukça pozitif olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, yanında getirdiği petrol örneklerini göstererek, “Günlük 100 bin varil potansiyeli var.” dedi.

Bölgedeki petrolün kalitesinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Bakan, “Gabar’daki petrolün kalitesinde dünyada sadece Arap petrolü var” diye konuştu.

Bakan Dönmez’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Eskişehir’e sanayi gelecek ama seçici davranıyoruz. Sanayi ve tarım açasından güçlü bir şehir. Buradaki OSB Türkiye’nin ikinci büyük sanayi bölgesi. Teknolojik alanlarda yatırım yapacak firmalara öncelik veriyoruz. Burası bir havacılık merkezi. TEİ milli kuruluşumuz, uçaklara motor yapıyor. Dünyadaki her iki uçaktan birisine parça satıyor.

Üç tane devlet üniversitesinin bulunduğu nadir şehirlerden birisi. Gençlerimiz özellikle Teknopark’ta yazılım konusunda kendisini geliştirmiş. Dünyadaki nadir elementlerden 12’si bu topraklarda bulunuyor. Örneğin selyum, cep telefonlarının camlarında kullanılıyor, burada var. Üretim için hazırlıklarımız var. Madencilik teknolojilerine yatırım yapacağız. Gelecek hafta ikinci lityum üretim tesisinin temellerini atacağız.

Sanayicilerin talepleriyle gençlerin talepleri farklı. Gençlerimize ilave yetenek sağlamak için staj imkanı sağlayacağız. Süratle hayata geçireceğiz. Kadın girişimciler, özellikle yöresel ürünleri üretebiliyorlar.”

Gabar bölgesinde 100 bin varil üretim potansiyeli olduğunu vurgulayan Dönmez, ‘Geçtiğimiz yıl ilk fazda keşfe rastlayınca bu bölgeye girmeye karar verdik. Makineleri çıkardığımızda kışa denk geldik, 2 bin 500 rakımlardan bahsediyoruz. Mart ayı gibi sondaja başladık. Bir hafta önce de müjdeyi paylaştık. İlk değerlendirmeler de oldukça pozitif. Petrol var, o bölgenin günlük 100 bin varil potansiyeli var. Geçen yılı biz 80 bin varil günlük ortalamayla tamamladık. 4-5 yıl önce bu 50 bin varil civarıydı. Bu yıl toplamda 100 bine çıkıyoruz. Bölgeden çıkardığımız petrolleri de buraya getirdik.’ dedi.

“BU KALİTEDE PETROL SADECE ARAP YARIMADASI’NDA VAR”

Gabar Dağı’nda bulunan petrolün kalitesinin sadece Arap Yarımadası’nda bulunduğunu ifade eden Dönmez, ‘Bir kuyuyu açmak için çeşitli maliyetler var. Kuyuya ısıtıcılar indiriyoruz, yoğunluğunu azaltmaya çalışıyoruz. Yoğun petrol genelde uluslararası ortamda tercih edilmez maliyetinden dolayı ama biz bu sahayı adeta sağmaya çalışıyoruz.

Esma Çevik kuyusunda bulduğumuzda daha akışkan. Son Gabar’da bulduğumuz ise daha akışkan, dünyada da bu kalitede petrolü Arap Yarımadası’nda bulabilirsiniz. Suyu ayrıştırmak ve çevreyi korumak da lazım. Bu bölgede su üretim seviyesi de düşük, yüzde 90 civarında petrol alıyoruz. Türkiye Petrolleri’nin petrol üretirken rezervuardan çektiği miktar bir Sakarya Nehri debisi kadar. Petrol ortak değerimiz, milletimize pozitif yansıyacaktır.

Maliyetlendirme de her rezervin kalitesine göre değişir. Petrol fiyatları arz talebe göre belirleniyor. 100 dolara da mal etseniz 80’se alıcı daha üzerini vermeyecektir. 60’a çıkarırsanız da kar edersiniz. Jeopolitik etkenlerden çok etkilenen bir emtia. Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan dolayı çok artmıştı. Lojistikte de sıkıntılar vardı geçen yıl. Dünyadaki her ham madde ürünün üretim ve lojistiğinde sıkıntı olmuştu, bu da fiyatlara yansımıştı.’ dedi.

EPDK, YAPMAZLARSA GEREĞİNİ YAPAR

Bakan Dönmez, bedelsiz doğal gaz dağıtım konusunda herkesin zorunlu olduğu koşuları yerine getirmesi gerektiğini belirterek, “Sakarya Gaz Sahası’nda iki müjde birden verdik. İlgili kurumlarla çalışmalar yaptık, kararnameler çıktı. Faturalandırmada değişiklikler yapıldı bir haftada. 6 bin 467 liralık bir tutar örneğin devletimiz tarafından karşılandı. Her okuma döneminde müşterilerimize yansıyacak. İGDAŞ da düzenlemelere uymak zorunda. Altyapısı oldukça güçlü, devletin karşıladığını yazmamışlar. Tüketiciyi ilgilendiriyor bu, bilgilendirmelerde bunun yazmasını istedik. İGDAŞ da dahil herkes bunu okumak zorunda. EPDK, yapmazlarsa gereğini yapar.

20 milyona yakın abonemiz var. Ortalama mutfak ve sıcak su kullanımını biliyoruz. Örneğin karı koca tekse akşam yemeği için kullanıyordur. 25 metreküp oradan çıktı, yazın birçok vatandaş 0 TL faturayı görecek. Yeni müjde yeni sahalardan gelebilir, Ordu açıkları var şu an çalıştığımız. Yıl sonunda keşif kuyusu açacağız, müjde olursa açıklarız. Tarih takvim henüz belli olmadı ama varsa yaz aylarında buluruz.” dedi.