Uluslararası gaz piyasalarında Türkiye için LNG fırsatı

Uluslararası gaz piyasalarında Türkiye için LNG fırsatı

Dünya LNG ticaretinin önümüzdeki 5 yılda yüzde 50 artması beklenirken, ABD’nin LNG onaylarını durdurma kararı piyasalarda tedirginliğe sebep oldu. Türkiye, esnek LNG kontratları ile hem arz güvenliğini sağlayabilir hem de LNG ticareti konusunda önemli fırsatlar yakalayabilir.

DÜNYA LNG TALEBİNİN ÖNEMLİ ORANDA ARTMASI BEKLENİYOR

Dünyanın doğal gaz talebi 2023 yılında yüzde 0,5 büyürken LNG talebi ise gelecek 15-20 yılda yüzde 50 artacak. Pandemi sonrası Çin, dünyanın en büyük LNG ithalatçısı unvanını geri kazandı. Uluslararası raporlara göre; Avrupa LNG arzında 2024 yılında büyümenin yüzde 3,5 olacağı hesaplanıyor. Avrupa’nın en büyük LNG ihracatçısı konumundaki ABD’nin LNG ihracat izinlerini durdurma kararı Avrupa piyasalarında tedirginliğe sebep oldu.

TÜRKİYE DEPOLAMA KAPASİTESİNİ YÜZDE 131 ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Dünya LNG piyasalarında bu gelişmeler yaşanırken Türkiye, bir yandan Cezayir ile LNG anlaşmasını 2027’ye kadar uzatırken diğer yandan da depolama kapasitesini 2028 yılının sonuna kadar mevcut 5,8 milyar metreküpten 13,4 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Karadeniz gazının da devreye alınmasıyla birlikte gazın LNG olarak dünya piyasalarına pazarlanması da gündemde.

OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz:

TÜRKİYE, LNG TİCARETİNDE NASIL BİR ROTA İZLEMELİ?

Önümüzdeki 5 yıl içinde dünya gaz ticaretinde LNG’nin payı boru gazının çok daha üstüne çıkacak. Dünya LNG ticaretinde en önemli ülkelerden biri olan Türkiye ise bu ticarette bugüne kadar çok pasif bir oyuncu olarak bulundu. Bundan sonrası için peki Türkiye nasıl bir rota izlemeli? Birincisi, bahsettiğim üzere LNG ticaretinde aktif oyuncu olmalı. Esnek LNG kontratları yapıp, mesela ABD LNG’si, ihtiyaç fazlasını pazarlayabilir. İkincisi ise, Türkiye de bir LNG ihracat tesisi kurabilir.

Türkiye’nin uluslararası gaz piyasasında LNG fırsatlarının daha detaylı anlatımı için tıklayın.