‘Yenilenebilir enerjide hedefimiz yıllık 5 bin megavat’

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 3 bin 500 megavat güneş, bin 500 megavat rüzgar enerjisi yatırımı hedefi olduğuna dikkat çekti. Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 5 bin megavat yenilenebilir enerji yatırımı hedefi olduğuna dikkat çekerek “Bu […]

‘Yenilenebilir enerjide hedefimiz yıllık 5 bin megavat’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma4 Ağustos 2023 11:59

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 3 bin 500 megavat güneş, bin 500 megavat rüzgar enerjisi yatırımı hedefi olduğuna dikkat çekti.

Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 5 bin megavat yenilenebilir enerji yatırımı hedefi olduğuna dikkat çekerek “Bu projeleri hayata geçirdiğimizde sürekli elektrik üretebilecek bir santral düşünüldüğünde yaklaşık 6 tane yeni Atatürk Barajı devreye almış olacağız” ifadesini kullandı.

Enerji alanında 21 yılda 2 temel hususa dönük politikalar geliştirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, “Bunlardan biri artan talebi karşılamak yani arz güvenliğimizi sağlamak. Türkiye’nin elektrik talebi geçtiğimiz 21 yıl içerisinde 3 katına çıktı. İkinci husus ise enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmakla alakalı. Politikalarımız bu iki temel husus çerçevesinde şekillendi. Enerjide 21 yıl içerisinde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirildi. Birinci dönüşüm dönemi adını verebileceğimiz 2002 ile 2016 döneminde biz piyasa reformlarıyla aslında enerji piyasalarının yönünü değiştirdik. Devletin yönü burada politika yapıcı tarafına, piyasa gözetim tarafına döndü. Kamu finansmanı da bu anlamda farklı alanlarda farklı politikalara yönlendirilirken süreç, özel sektörün hem yabancı hem de yerli yatırımcının oyuncu olduğu bir döneme evrildi. Biz burada yaklaşık 100 milyar dolar bir yatırımı Türkiye enerji piyasalarına çekmiş olduk. Dolayısıyla birinci dönüşüm süreci esas itibarıyla piyasa dönüşüm sürecine odaklandı. 2016’dan sonraki ikinci dönüşüm süreci Milli Enerji ve Maden Politikası adı altında şekillendi. Bu politika Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en bütüncül enerji politika vizyon belgesidir. Burada arz güvenliğini önceliklendirirken aynı zamanda yerlileşmeye çok atfedildi. Dışa bağımlılığımızı düşürmemiz için mutlaka kendi enerjimizi, ekipmanlarımızı, teknolojilerimizi kullanmamız gerektiğini ifade ettik. Özellikle YEKA modelimizde yenilenebilir enerji kaynaklarını, sadece kaynak anlamında değil aynı zamanda ekipman anlamında da yerlileştirme hedefiyle yola çıktık. Bugün gelinen noktada Türkiye güneş panellerinde yüzde 77 yerliliğe ulaştı. Rüzgar türbinlerinde ise bu oran yaklaşık yüzde 65 oldu. Katma değerli madencilik konusunda borun sadece hammadde olarak değil borkarbür olarak daha katma değerli ürün olarak satılmasında netice aldık. Bu stratejimiz yeni dönemde de devam edecek” dedi. 

ENERJİDE KÖRFEZ İŞ BİRLİĞİ

Bakan Bayraktar, son iki aydır Birleşik Arap Emirlikleri ile gerçekleştirilmesi muhtemel enerji projelerine yoğun olarak odaklanıldığını belirterek, “BAE ile toplamda 50,7 milyar dolarlık anlaşma seti bulunuyor. Bunun 29,7 milyar doları enerji projeleri. Enerji projelerinde de ağırlıklı olan kısım yenilenebilir enerji, rüzgar, güneş, deniz üstü rüzgar enerjisi projeleri, doğal gaz ile hidrojen ve yeşil amonyak üretiminin olduğu bir proje setimiz var” diye konuştu.

Körfez ülkelerinin Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanına ilgi gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, “Türkiye’de yatırım yapan şirketler ülkemizi bildiği için o anlamda da Suudi Arabistan’la önemli bir enerji iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Maddi olarak miktarı netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz. Biz gerek elektrikte, gerek doğal gazda çevre ülkelerde bölgesel işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan’ın istekleri ve talepleri olduğunu gördük” değerlendirmesini yaptı.

“MADENLERİN OYUN DEĞİŞTİRİCİ GÜCÜ VAR”

Madenler konusuna da değinen Bakan Bayraktar, özellikle yeni gelişen teknolojilerle elektrikli araçların, depolama sistemlerinin giderek önem kazandığını ve kritik madenlerin bu konuda çok önemli olduğunun altını çizdi. Bayraktar: “Petrol ve doğal gaz konuşuyoruz. Bunlar da yeraltı kaynaklarımız ama madenlerin oyun değiştirici gücü var. Bugün Türkiye’nin cari açığının ana nedenlerinden birisi de enerji ithalatı. Dolayısıyla bunu dönüştürmek için bizim mutlaka yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı ve yeraltı zenginliklerimizi devreye almamız gerek. Madenler de elbette ki yeni dönemde daha katma değerli madencilik gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bunları uç ürünlere dönüştürerek aslında piyasaya ve ekonomiye kazandıracağız. Özellikle stratejik madencilik önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ve dünyanın önündeki en önemli konularından biri. Yeni gelişen teknolojilerle elektrikli araçlar, depolama teknolojileri yeni bir ivme kazanıyor. Bu da kritik madenler dediğimiz toprak elementlerinin fevkalade önemli ve stratejik hale getiriyor. Türkiye’nin de bu alanda ciddi keşifleri ve rezervleri var. Biz yeni dönemde bunları da ekonomiye doğru şekilde katmanın çabası içerisinde olacağız” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE YATIRIM HEDEFLERİ

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 3 bin 500 megavat güneş, bin 500 megavat rüzgar enerjisi yatırımı hedefi olduğuna dikkati çekerek, “Bu projeleri hayata geçirdiğimizde sürekli elektrik üretebilecek bir santral düşünüldüğünde yaklaşık 6 tane yeni Atatürk Barajı devreye almış olacağız” ifadesini kullandı.

İklim değişikliğiyle mücadele, dışa bağımlılığın azaltılması ve arz güvenliği için nükleerin Türkiye’nin enerji sepetinin içinde yer alması gerektiğini dile getiren Bayraktar, “Akkuyu, 27 Nisan’da yakıtın sahaya gelmesiyle nükleer tesis statüsü kazandı. İnşallah, 2024 yılında ilk elektriği bu sahadan, ilk reaktörden üretmek istiyoruz. Böylece, takip eden yıllarda da diğer reaktörlerin devreye girmesi suretiyle yaklaşık 4 reaktörle Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’u Akkuyu’dan karşılanmış olacak” diye konuştu.

Yeni nükleer enerji projelerine ilişkin ise Bayraktar, şunları kaydetti: “Trakya projesi için ağırlıklı olarak Çin Halk Cumhuriyeti ve ilgili şirketlerle görüşüyoruz. Müzakerelerimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmış durumda. Bir diğer proje Sinop’ta da Rosatom ile yıllardır devam eden çalışmalarımız var. Güney Kore de bu konuyla alakalı olan tecrübelerini ülkemize yansıtmak istiyor. Onlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Bunları da önümüzdeki aylarda neticelendirmek ve bu konuda sahada fiili çalışmalara başlamayı hedefliyoruz. Ayrıca modüler reaktörler konusunda da ABD ve İngiltere ile iş birliği konusu değerlendiriliyor.

AA