‘Endüstrinin dönüşümünde düşük karbon ekonomisi yolu şart’

‘Endüstrinin dönüşümünde düşük karbon ekonomisi yolu şart’

“İklim Dirençli Sanayi, Güçlü Türkiye” başlığı altında 8.İstanbul Karbon Zirvesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tescilli yeşil yerleşkesinde düzenlendi. Zirvede, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği 2023 Düşük Karbon Kahramanı ile Küçük Karbon Kahramanı ödülleri sahiplerini buldu. 2022 Sezonu bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci ile küresel ısınma, iklim değişikliği ve karbon ayak izini anlatan Güldür Güldür Show da karbon kahramanı ilan edildi.

“KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK HERKESİN GÖREVİ”

Zirvede yaptığı konuşmada küresel ısınmanın insan odaklı afet olduğundan bahseden İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu karbon ayak izinin azaltmanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Karaosmanoğlu: “Bu sene İTÜ’müzün 250’nci Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olduğu için çok anlamlı bir zirve olacak. Bu sene SÜT-D’nin 10. yılı ve ne mutlu ki benim de akademik kariyerimin 40. yılı. Bir grup insan daha karbon konuşulmaya başlamadan bir araya gelip bu etkinliği düzenlemeye başladık ve bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Biliyorsunuz emisyon ticareti ile ilgili bir yönetmeliğimiz var, iklim kanunu taslağımız da meclisimizde. Bununla birlikte ülkemiz büyük bir afet yaşadı. Deprem doğa kökenli bir afetti ve afet yönetiminde ülkemizi daha dirençli hale getirmeye çalışıyoruz. Buna karşın insanın, insan için üretirken sera gazı salımı yapması, küresel ısınmaya sebep olması ve sonrasında da iklim değişikliğine neden olması insan odaklı afet. Bu etkinliklerde de olduğu gibi çevresel, sosyal ve ekonomik olarak evde, okulda, işte, yolda, tarlada yani her yerde sürdürülebilirliğimizi yönetiyoruz. Bunları yönetirken çevresel ve sosyal göstergelerimizi sunuyoruz. Sürdürülebilirlik bizim etki alanlarımızdan biri. Sera gazı salımı ve karbon ayak izi azaltımı gibi çevresel göstergeleri dikkate alıyoruz. Hepimize düşen görev sera gazı salımlarının karbondioksit eş değer ölçüsü olan karbon ayak izini azaltmak. Biliyorsunuz ki karbonun bir piyasası, bir ticareti var. Karbonu alanlar satanlar var. Biz SÜT-D olarak bunları konuşuyoruz. İklim direncine baktığınız da iklimle ilgili olayları, eğilimleri ve rahatsızlıkları saptamak, öngörmek, hazırlık yapmak ve bu konuda beceri kazanmaktır. Yani iklim değişikliğinin yeni risklerini ve bunlarla nasıl mücadele edeceğimize dair kapasite artırıyoruz” dedi.

“İTÜ DÜNYADA İLK 50 ÜNİVERSİTE ARASINDA”

Karbon Zirvesinin 2014 yılından bu yana geniş katılımla yapıldığını söyleyen İTÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Şule Itır Satoğlu ise konuşmasını şöyle sürdür: “Karbon Zirvesi 2014 yılından bu yana düzenli olarak yapılıyor ve her yıl geniş katılımla birlikte daha büyük bir etkiyle karşılaşıyor. İTÜ 2022 yılı itibariyle akademik yerleşkelerimizde sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında ‘Dünyanın en sürdürülebilir 47’nci kampüsü’ olurken,  Türkiye’de ise bu alanda birinci sırada yer aldı. İTÜ bu başarısıyla aynı zamanda 6. kez Türkiye birinciliği elde eden tek üniversite oldu. Günümüzde çevre duyarlılığı iklim krizine dair sürdürülebilirlik konusuna olan ilgi büyük bir hızla artıyor. Bu ilginin artması bilincin ve duyarlılığın da artması anlamına geliyor. Bizler akademide son yıllarda yaptığımız çeşitli çalışmalarda sürdürülebilirlik konusunda özel bir önem veriyoruz. İTÜ olarak kurumsal anlamda sürdürülebilirliği sadece yüzeysel olarak ele almıyoruz. Sürdürülebilirlik Ofisimiz önemli çalışmalara imza attı. Aynı zamanda müfredatta yer alan dersler sayesinde öğrencilerin sürdürülebilirlik bilincini artırmak, karbon ayak izini en aza indiren bir kampüs ortamını tasarlamak, enerji, atık, gıda ve su sistemleri için projeler hayata geçirmek gibi hedefleri var. Sürdürülebilirlik Ofisinin yayınladığı raporlar ve yaptığı çalışmalar çok kısa sürede etkilerini göstermeye başladı. Biz de İTÜ olarak birçok alanda olduğu gibi sürdürülebilirlik alanında yol gösterici olmaya devam ediyoruz. Araştırma üniversitesi olarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak gibi birçok çalışmayı bir arada yürütüyoruz.  Ülkemiz başta olmak üzere dünyanın iklim krizi mücadelesinde İTÜ 250 yıllık birikimiyle son derece etkin bir role sahip. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar bunu gösteriyor.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAM DİLİYORUZ”

Zirvede iklim dirençli üretim ve ihracat gücünün başarılabileceğini söyleyen Karaosmanoğlu: “Endüstrinin yeşil, döngüsel, dijital dönüşümde düşük karbon ekonomisi yolu şart. Sürdürülebilir üretim, tüketim ve hizmette karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve böylece toplumda konunun bilinirliğini paydaş katılımı ile artırmayı hedefleyen SÜT-D, sürdürülebilirlik yönetimi üst başlığında başta çevresel göstergelerinde olmak üzere sosyal ve yönetişimsel göstergelerine yansıyan sera gazı azaltımı başarılarını ödüllendiriliyor. SÜT-D’nin sektörel izlemesi ile belirlenen kişi ve kurum başarıları da değerlendiriliyor. Ödül takdim ettiğimiz kahramanlarımızı kutluyor, düşük karbon ayak izli, mutlu ve sürdürülebilir yaşam diliyoruz” dedi.

SÜT-D 2023 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI

1.AKADEMİ ÇEVRE: Yeşil Enerji: ATY

2.AKÇANSA: Yeşil Formülasyon: Sürdürülebilir Ürün Hareketi

3.AKSA DOĞALGAZ: Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü

4.AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Uşak RES’e Yardımcı GES, Sürdürülebilir Doğa İçin Karbonsuz Proses

5.BENLİ GRUP: Ahşap Paletin Sürdürülebilir Yolculuğu

6.BETEK BOYA: Dış Cephe Isı Yalıtım Seferberliği

7.BİYODİZEL SANAYİ DERNEĞİ ve PRİL TÜRKİYE: Atık Yağlar Dönüşür, Gelecek Dönüşür

8.CARGILL TÜRKİYE: Karbonsuz Buhar

9.CFN KİMYA: Atıktan Beyaz Altına: Geri Dönüştürülmüş EPS’nin Gücü

10.ESCON: ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma

11.GAMA ENERJİ: İklimi Önemse, Karbonsuz Yaşamı Özümse

12.GÜLDÜR GÜLDÜR SHOW: 2022 Sezonu Bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci

13.HALKBANK: Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi

14.IRON MOUNTAIN: Sürdürülebilirlik Programı: Geleceğimizi Koruyoruz

15.İSTAÇ: Evimizin Atığı, Tesisimizin Yakıtı

16.KADOOĞLU YAĞ: Yukarıda Üret, Aşağıda Tüket

17.KALYON PV: Karbonsuz Yarınlara Enerjiyi Taşıyan Ekotasarım

18.KİMPUR: Enerjimiz Güneş,Geleceğimiz Sürdürülebilir

19.KONTROLMATİK: Temiz Enerjimiz Polatlı İçin

20.PETRONET: Lokomotif Otomasyonu İle Karbonsuz Yolculuk

21.PETROL OFİSİ: Geleceğe de Uyumlu Motor Yağı Ambalajı

22.SANTES: RETOX: Sıfır Yakıt, Sıfır Karbon

23.SHELL&TURCAS PETROL: Enerjisini Güneşten Alan Shell Yakıt İstasyonları       

24.SYSTEMAIR HSK: Veri Merkezini Soğut, Dünya’yı Koru

25.TAGEM ve UNDP: Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi

26.TSKB: Türkiye’nin İlk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası

27.TÜRKİYE KALKINMA ve YATIRIM BANKASI: İnsan ve Çevre Odaklı Bankacılık

28.TÜRKTELEKOM: Ttessa: Akıllı Enerji Yönetim Platformu

29.ZORLU ENERJİ: GECO: İklim Dostu Jeotermal

30.2 FUTURE SOSYAL GİRİŞİM: Değişim Seninle Başlar