
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı “The Future of Cooling” raporu, küresel ölçekte hızla artan klima kullanımının enerji sistemleri üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor. Rapora göre, klima ve elektrikli fan kullanımı binalardaki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Enerji verimliliğine yönelik önlemler alınmazsa 2050’ye kadar klima kaynaklı elektrik talebi 3 katına çıkacak. Özellikle sıcak iklim kuşağında yer alan ülkeler ve turizm bölgeleri bu artıştan en çok etkilenen yerler olacak.
Türkiye’de de yaz aylarında en fazla elektrik tüketimi Güney Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanıyor. Özellikle Güney Ege’de artan nüfus hareketliliği ve sıcaklıklarla birlikte klima kullanımı zirveye ulaşıyor. Bölgedeki enerji ihtiyacının güvenli biçimde karşılanabilmesi için mevcut enerji santralleri kritik bir görev üstleniyor.
Elektrik talebi 2035’e kadar neredeyse iki katına çıkacak
IEA’nın raporuna eşlik eden son grafik verileri, dünya genelinde konutlarda sadece soğutma amaçlı elektrik talebinin 2023 yılında yaklaşık 1050 TWh seviyesindeyken, 2035 yılında 1850 TWh’yi aşacağını gösteriyor. Bu, 12 yıl içinde neredeyse yüzde 80’lik bir artış anlamına geliyor.
Bu hızlı artış, özellikle yaz aylarında bölgesel elektrik talebi dalgalanmalarına neden oluyor. Türkiye’nin sıcak bölgelerinde klima kaynaklı tüketimin yaz döneminde günlük tüketimin önemli bir bölümünü oluşturduğu, bölgedeki mevcut enerji santrallerinin bu talep artışını karşılamada belirleyici rol oynadığı belirtiliyor.
Geçen yıl temmuz ayında zirve görüldü
2024 Temmuz ayında tüm zamanların rekoru kırılarak 1 milyon 147 bin MWh ile zirve görüldü. Ege kıyılarındaki otellerde klima, soğutma sistemleri ve havuz ekipmanlarının enerji tüketimi toplam yükün yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verileri incelendiğinde Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daha fazla tüketim göze çarpıyor. Türkiye genelinde yaz aylarında günlük tüketim, 1 milyon MWh’nin üzerine çıkıyor. Yaz sıcakları ve turizm yoğunluğu nedeniyle, Türkiye’nin güneyinde elektrik tüketiminin bu yıl da rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.
Güney Ege’deki santraller yaz talebini karşılıyor
Güney Ege’de yaz aylarında artan sıcaklık ve turizm hareketliliği nedeniyle yaşanan elektrik talep artışlarının, bölgedeki mevcut santrallerin kapasitesiyle dengelendiği ifade ediliyor. Özellikle çevik kapasiteye sahip, hızlı devreye girebilen enerji üretim santralleri, sistem yükünü dengelemede ve olası arz problemlerinin önüne geçmede stratejik bir işlev görüyor.
Yetkililer, yalnızca klima kullanımının yaz aylarında bölgesel elektrik talebini neredeyse iki katına çıkardığını belirtiyor. Bu noktada bölgede faaliyet gösteren Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin olası enerji arz açığı ve kesinti risklerini bertaraf etmede hayati bir rol üstlendiği ifade ediliyor.
Bu üç santral, sistem yükünün en yoğun olduğu saatlerde devreye girerek, bölgenin ve ülkenin enerji arz güvenliğinin korunmasına katkı sunuyor.
Enerji yönetiminde mevcut kapasitenin stratejik önemi artıyor
Aynı raporda, verimli soğutma senaryosunda, verimlilik iyileştirmeleri sayesinde klima kaynaklı enerji talebinin yaklaşık yüzde 45 yani neredeyse yarı yarıya azaltılabileceği ve 2050’ye kadar 2,9 trilyon USD tasarruf sağlanabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, bu süreçte mevcut kapasitenin güçlü biçimde korunması, verimli işletilmesi ve tüketici farkındalığının artırılmasıyla yaz döneminde yaşanabilecek olası enerji sıkıntılarının önüne geçilebileceğini belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 İstanbul Jet, Fortune 500’de ilk 100’deki istikrarını korudu10 Temmuz 202518:10 Tunç Holding’in kurucusu Tuncay Azaphan hayatını kaybetti10 Temmuz 202517:12 Spot piyasada elektrik fiyatları10 Temmuz 202516:38 Spot piyasada doğal gaz fiyatları10 Temmuz 202516:38 SOCAR Türkiye’nin Iğdır Futbol Kulübü forma sponsorluğu 1 yıl daha uzatıldı10 Temmuz 202514:37