‘Müşterilerimizin zihnindeki pazar payımız 25 yıldır değişmedi’

‘Müşterilerimizin zihnindeki pazar payımız 25 yıldır değişmedi’

Altınbaş Holding enerji grubu iştiraklerinden biri olan ALPET Türkiye’nin Genel Müdürü Özdilek Coşkun gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ALPET Türkiye’nin Genel Müdürü, Özdilek Coşkun, 2023 yılında istasyon sayılarını arttırmayı hedeflediklerini belirterek; “Bu yıl 246 olan istasyon sayımızı 300’e ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Yaşadığımız bu felaket umarım bir daha asla yaşanmaz. Tüm ülke için büyük bir acı, büyük bir dram. Hem kayıplar konusunda hem de bunun nasıl telafi edileceği konusunda tüm ülke olarak büyük bir üzüntü ve büyük bir endişe içindeyiz. Umarım kısa sürede bu yaralar sarılır. Bir daha o bölgede deprem korkusu yaşanmayacağı şekilde insanların barınma sorunu devlet marifetiyle kalıcı bir şekilde çözülür. Birkaç tane il, sayısı 10’dan fazla ilçe yeniden yaratılmak durumunda. Caddeler, okullar, hastaneler ve diğer ticari faaliyetler ile beraber konutların 2-3 katı belki de 4 katı geçmeyecek şekilde tasarlanması, yeni şehirler, yeni yaşam yerleri kurulması azami önem arz ediyor. Ülke olarak asıl beklentimiz bundan sonraki olası depremlere karşı hastaneler, okullar ve önemli binalar ile içinde bulunduğumuz akaryakıt sektörü ile ilgili önlemlerin bir an önce alınması. En azından durum tespiti yapılabilir çünkü İstanbul demek Türkiye demek. Toplanan vergilerin yüzde 55-60’ı İstanbul üzerinden toplanıyor. Kuzey Marmara Fayı büyük bir risk taşıyor tabii ki. Cerrahpaşa Hastanesi’nin taşınması ile başlanıldı. Bunun benzeri okullar, hastaneler, önemli binalar konusunda bir an önce önlemler alınmalı. Depremle ilgili sektöre gelecek olursak bir istasyonumuzda kanopi yıkılması yaşandı. Onun dışındaki istasyonlarımızda bizim açımızdan herhangi büyük bir facia yaşanmadı. Bazı ilçelerde istasyonlarımız akaryakıt faaliyetini belirli bir süre sürdüremediler çünkü yollar kapanmıştı, ikmal sorunu yaşandı. Birkaç gün sonra bu sorunlar da çözüldü. Biz de bölgedeki istasyonlarımıza gerek maddi gerekse lojistik anlamda tüm desteğimizi sunduk. Deprem bölgesine Altınbaş Holding bünyesi içinde bulunan üniversite bünyesinde yardım faaliyetleri gerçekleştirildi. Birebir her şirket kendi bazında değil ama holdingin aldığı kararlar çerçevesinde tüm yardımlarımız üniversite marifetiyle toplandı ve bölgeye gönderildi. Yardımlarımızı yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Halen zaman zaman bazı bayilerimizde birtakım sorunlar yaşanıyor. Onlara destek olarak bu sorunları bir an önce çözmeye çalışıyoruz.

 “İSTASYON BAŞINA DÜŞEN VERİMLİLİK VE KARLILIK ÇOK ÖNEMLİ”

ALPET, 2022’nin ikinci yarısında yeniden yapılanma sürecine girdi. Özellikle merkez ofis üst yönetim ve saha teşkilatını gözden geçirerek, yeni bir ekip oluşturduk. Yeni yapımızla birlikte aldığımız kararları hızlı bir şekilde hayata geçirmeye başladık. Bu nedenle 2022’nin ikinci yarısının bizim için yeniden doğuş süreci olduğunu söyleyebiliriz. 2023 hedeflerimize doğru çizdiğimiz yolda artık daha emin adımlarla yürüyoruz. 2023 yılı içerisinde 246 olan istasyon sayımızı 300’e ulaştırmayı hedefliyoruz. İstasyon sayımızın arttırılması hedefiyle birlikte büyüme stratejimizin bir diğer önemli parçası, mevcut ve potansiyel alanda istasyon başına düşen verimlilik ve karlılık değerlendirmesi. Bayiler dağıtım şirketlerinin gerçek ortaklarıdır, hissedarlarıdır. Sürdürülebilir ve kalıcı bir büyüme için bayilerimizle olan iş ortaklığımızı oldukça önemsiyoruz. ALPET olarak çeyrek asrı aşan bir marka geçmişine sahibiz. Bu köklü geçmiş ile birlikte 5 farklı sektörde faaliyet gösteren Altınbaş Holding’in gücü, bayilerimiz ve müşterilerimiz açısından önemli bir güvenilirlik oluşturuyor. Bununla birlikte akaryakıt sektöründe rekabetteki önemli avantajlarımızdan biri de Türkiye’nin stratejik noktalarına konumlandırılmış olan depolama tesislerimiz sayesinde elde ettiğimiz ikmal kabiliyetimizdir. Depolama kapasitesine baktığımızda sektördeki 3. büyük oyuncuyuz. Bu çok önemli bir güç. Türkiye’nin 5 farklı bölgesinde  bulunan tesislerimiz aracılığı ile bayilerimize ikmal güvencesi sağlıyoruz. Tüm bu birikimlerimizle şirket olarak potansiyelimizin güçlü olduğunu biliyor, bu potansiyeli büyüme yolunda harekete geçirmek istiyoruz. 

 “İSTASYON AĞINI GELİŞTİRMEK VE VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAK ÜZERE YATIRIM YAPACAĞIZ”

İstasyon karlılığının arttırılmasında akaryakıt dışı gelirlerin önemi giderek artıyor ve kar marjlarına pozitif katkı sağlaması ile birlikte, müşterilerin değişen beklentileri doğrultusunda yeni bir hizmet anlayışının da ortaya çıktığını görüyoruz.  İstasyonlarımızda en iyi hizmetin sağlanması adına, müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılanması ve müşteri memnuniyetinin arttırılmasını hedeflediğimiz bir market konsepti geliştirdik.  “Always” konseptine dönüşen bayilerimizden oldukça başarılı geri dönüşler alıyoruz. Daha iyiye ulaşmak adına Always dünyasını büyütmeye ve istasyon içi diğer hizmet noktalarında da uygulayarak yeni projeler ve stratejik işbirliklerimizle geliştirmeye devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar 90 istasyonumuzu Always market konseptine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bayi-Müşteri-Dağıtım şirketi zincirinde herkesin ortak paydada buluştuğu ve kazan-kazan ilkesinin merkezde olduğu yaklaşımımızla en iyi hizmet kalitesini yakalayacağız.

“22 ÜLKEYE İHRACATIMIZ MEVCUT”

ALPET markası madeni yağ sektöründe de oldukça iddialı bir konumda. İzmir’de 40 bin ton kapasiteye sahip modern bir madeni yağ harmanlama ve dolum tesisi bulunmaktadır. Yurtiçinde otomotiv ve endüstriyel pazarlarında oldukça etkiniz. Bunun dışında çok geniş ihracat yelpazesine sahibiz. Rusya-Ukrayna krizinden dolayı o bölgeye ihracatımız da yüksek oranda arttı.  Güney Amerika’dan Japonya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada 22 ülkeye, 41 farklı noktaya ihracat yapıyoruz.

‘TÜM PAYDAŞLARIMIZIN BİZİMLE AYNI İNANCI BENİMSEMESİ, AYNI VİZYONA SAHİP OLMASI

25 yıllık bir deneyimden söz ettik. Pazar payımızı arttırmaya yönelik elbette rakamsal hedefler ve stratejiler ortaya koyuyoruz ama bu rakamların çok ötesinde önemli bir gücümüz var. İnsanların zihnindeki pazar payına baktığımızda yerimizi hala koruyoruz. Global dalgalanmalar, sektörel dinamiklerin değişimi ve ekonomik koşullarının uğradığı dönüşüme baktığımızda, sektördeki tüm oyuncuların cüzdan payları etkilendi.  Hızla değişen bu rekabet ortamında, güçlü bir marka yatırımı ve bilinirliğe sahip, değerlerine önem veren, sahip çıkan bizim gibi oyuncular elbette ki daha az etkilendiler. Ülkece yaşadığımız bu sancılı süreçlerin zorlu bir mücadele ile üstesinden gelmeye çalıştık, şimdi ise tüm ekibimizle, bayilerimizle kaldığımız yerden devam edeceğiz. Satış hedeflerimizle birlikte oluşturduğumuz iletişim stratejisi ile “yeni” bir sinerji oluşturacağız. Personellerimiz ve yönetim ekibi tarafındaki iç iletişim ve eğitim çalışmalarımız sonrasında, ilk olarak bayilerimize yönelik bir iletişim planımız olacak. Bayi organizasyonlarımız ve dijital iletişim platformlarımız ile birlikte güçlü ve etkin bir etkileşim sağlayacağız. Bayilerimizin bizi tercih etmelerinin sebebi ALPET’in her zaman ulaşılabilir, iletişime açık, iş ortaklığı prensibi ile hareket eden bir aile yapısına sahip olmasıdır. Hizmette ve kalitede fark yaratmaya ve birlikte daha ileriye yol alarak büyümeye kararlıyız. Bu yolda ekip olarak tüm paydaşlarımızın aynı inancı benimsemesi, bizimle aynı vizyona sahip olması, sürdürülebilir bir başarıyı beraberinde getirecektir.  Buna her zaman çok önem verdik, böyle de devam edecek.  Sonraki aşama ise bayilerimizle birlikte ortaya koyduğumuz yeniliklerimizi, hizmet anlayışımızı müşterilerimize anlatmak ve hikayemizi yeni bir dille seslendirmek olacak.  Bu yıl içerisinde güçlü bir iletişim çalışması için gerekli hazırlıklarımıza başladık.BAŞARIYI BERABERİNDE GETİRECEKTİR’

“AKARYAKIT SEKTÖRÜ TÜRKİYE ADINA DÜNYADA BİR ÖVÜNÇ KAYNAĞI”

Bayilerimiz bu ülkenin en önemli vergi tahsildarı olan kişilerdir. Herkes gibi onlara da bu konuda özellikle yaşadığımız felaketler konusunda çok büyük görevler düşüyor. Akaryakıt sektörü bu konuda her zaman öncü olmuştur. Deprem konusunda da öncülüklerini gösterdiler, kendilerine yakışanı yaptılar. Hiçbir arama kurtarma ekibi ya da yardım konvoyu yakıtsız kalmadı. Bu konuda minnet duygumu iletmek istiyorum, iyi ki varlar. Akaryakıt sektöründe dağıtım şirketi sayısının ‘ihtiyaç fazlalığı’ gibi ‘akaryakıt istasyonu fazlalığı’ hep konuşulurdu. Gerek son yıllarda yaşanan istasyonlardaki giderlerin artması, pandeminin yarattığı tahribatlar, gerekse yasal mevzuatlar sonrasında Türkiye akaryakıt sektöründeki istasyon sayısının 12 bin 400’ün altına düşmesine neden oldu. Şubat ayı kapanışı 12 bin 399. Sektörde 13 bin 800’lerden buralara geldik. 85 milyon nüfustan söz ediyoruz, 28 milyon araç parkımız var ve 33.5 milyon m3 büyüklüğündeki beyaz ürün pazarından bahsediyoruz. Bu koşullarda ideal istasyon sayısı 7-8 bin istasyon yeterli görünmekle birlikte hali hazırda 12 bin 400 istasyonumuz var. Bunun bir kısmı da bölgesel ve mevsimsel çalışan istasyonlar. Elektrik faturalarının zaman zaman istasyon kiralarından daha yüksek olması istasyon işletmeciliğini yönetilebilir olmaktan çıkarıyor ve maalesef bu durum sektör açısından birçok zorluklara sebep oluyor ve en önemlisi hizmet kalitesini düşürüyor. Müşteri şikayetlerini artıyor. Burada hizmet kalitesinin düşmemesi çok önemli. Bu konuda EPDK da elinden geleni yapmaya çalışıyor. Diyalog kapılarımız da açık ve bu çok iyi bir şey. Bütün bunlara rağmen Türkiye akaryakıt sektörü, gerek fiziksel görünüm standartları, gerek teknolojik altyapı kalitesi ve gerekse hizmet standartları açısından ülkemiz adına dünyada bir övünç kaynağı durumunda. Bu vesileyle tüm akaryakıt istasyonu işletmecilerine bol kazançlar diliyorum.