İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş. ve bağlı kuruluşu İSKİ ile, Türkiye Büyükçekmece’de Yüzer Güneş Enerjisi Santrali kurarak bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş. ve bağlı kuruluşu İSKİ ile Büyükçekmece Gölü üzerinde bir Ar-Ge projesi olarak hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Yüzer Güneş Enerjisi Santrali […]
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş. ve bağlı kuruluşu İSKİ ile Büyükçekmece Gölü üzerinde bir Ar-Ge projesi olarak hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Yüzer Güneş Enerjisi Santrali (YGES) ile Türkiye, dünyada yüzer güneş enerjisi santrali kurulumu yapılan ilk 10 ülke arasına girdi.
Toplam kurulu gücü 240 kWp olan santralin 30 kWp’si mukayese amaçlı olarak karada, geri kalan 210 kWp ise göl üzerine kuruldu. Toplam kurulum alanı yaklaşık olarak 2 bin 700 m2 olan santral, kurulduğu su yüzeyinin yüzde 60’ını kapladığı için suyun buharlaşma yolu ile kaybını önlemede önemli bir etken olacağı öngörülüyor. Sistemde her biri 260 kWp gücünde toplamda 960 adet polikristal fotovoltaik panel kullanıldı. Bu panellerin 120 tanesi mukayese amaçlı olarak karada, 840 tanesi göl üzerinde konuşlandı.
Yüzer Güneş Enerjisi Santrali’nde 2 farklı yüzdürücü sistem kullanıldı. Bu sistemlerden ilki sadece polietilen dubadan, ikincisi ise polietilen duba ile çelik konstrüksiyonun birbirine entegrasyonundan oluşuyor. İlk sistem 120 kWp, ikinci sistem ise 90 kWp gücünde. Bu iki yüzdürücü sistemde farklı panel açıları uygulandı. Panel açısı sadece polietilen duba sisteminde 13o, diğer sistemde 26o olarak yapıldı.
Yüzer Güneş Enerjisi Santrali’nin, yıllık 202 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ve 164 ton CO2 emisyonunu engelleyecek kapasitede olduğunun da bilgisi aktarıldı. Ayrıca engellenecek bu CO2 emisyon miktarı; 135 adet aracın trafikten çekilmesiyle engellenecek CO2 emisyon miktarı ile eşdeğer.
Türkiye genelinde yürütülecek diğer projelere örnek teşkil eden yüzer sistemin; su kalitesi, buharlaşma ve enerji üretimi üzerindeki etkisinin izlenmesinden elde edilen tecrübeler, sistemin ülke genelinde yaygınlaşması konusunda önemli altlık oluşturması bekleniyor. Ayrıca yasal mevzuatın oluşturulması adına çalışmalar yapılarak ilgili kurumlar ile görüşmeler yürütülmeye devam ediyor.
Yapılan araştırmalar sonucu edinilen bilgi doğrultusunda dünya genelinde YGES pazarının 2025 yılında 3 milyar dolara hedefine ulaşacağı bilgisi edinildi. Hedeflenen bu pazar kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş. ve bağlı kuruluşu İSKİ ile tarafından yürütülen çalışmalar ile ülkemizin yüzer güneş enerji santrali bakımından kapasitesi belirlendi.
Bu kapsamda ilk etapta İstanbul özelinde 14 adet su rezervuarı için etüt çalışmaları yapıldı. Bu rezervuarların toplam yüzey alanı 110 km2 olarak belirlendi. Belirtilen alanın yüzde 10’luk kısmının kullanılarak yüzer sistemlerin uygulanmasıyla toplam 700 MW’lik kapasite ortaya çıktığı anlaşıldı.
Türkiye geneline bakıldığında ise tüm su rezervuarlarının (Hidroelektrik Santralleri, Barajlar, Göl ve Göletler) toplam yüzey alanının 113 bin 564 km2 olduğu tespit edildi. Bu yüzey alanının yüzde 1’lik kısmına yüzer güneş enerji sistemlerinin uygulanmasıyla 75 GW’lik kapasite ortaya çıkarıldı. Ayrıca yüzde 1’lik yüzey alan kullanımıyla su buharlaşmasında azalma sağlanarak, kazanılan su tasarrufu ile 90 milyon insanın su ihtiyacının karşılanabileceği öngörülüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş. ve bağlı kuruluşu İSKİ ile Ar-Ge Projesi olarak hayata geçirdiği santral kapsamında
Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı20 Eylül 202413:38 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili tüm detaylar20 Eylül 202413:32 Türkiye, güneşle enerji bağımsızlığını ilan edebilir20 Eylül 202413:24 Bakan Uraloğlu, Sürdürülebilir Ulaştırma ve Akıllı Altyapı Sistemleri Zirvesi’nde konuştu20 Eylül 202413:04 TSE, Akkuyu NGS’de 664 milyon dolarlık yerli ürün kullanılmasını sağladı20 Eylül 202413:00