Yenilenebilir enerji sektöründe depolama mevzuatı bekleniyor

Yenilenebilir enerji sektöründe depolama mevzuatı bekleniyor

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, yenilenebilir enerji ve depolamayı entegre eden yeni mevzuatın iki hafta içinde çıkmasını beklediklerini ifade ederek; “Bu gelişmeler neticesinde yeni bir yatırım atağı bekliyoruz” diye konuştu.

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından 1-2 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilecek Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi öncesi düzenlenen basın toplantısında kongre ile ilgili detayları ve sektörel gelişmeleri basın mensuplarına değerlendirdi.

“AVRUPA YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDAKİ HEDEFLERİNİ REVİZE EDİYOR”

İlk olarak küresel gelişmeleri değerlendiren Erden, yaşanan son gelişmeler neticesinde piyasalarda yaşanan arz güvenliğine dikkati çekti. Erden, Avrupa’nın arz güvenliği sorunu sonucu hızlıca rüzgar ve güneş yatırımları politikaları üzerine yoğunlaştığını belirtti.

Yaşanan bu gelişmelerin ülkelerin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini revize etmek zorunda bıraktığına vurgu yapan Erden; “Almanya 2030’a kadar bu alandaki hedeflerini yılda 10 GW Güneş ve Rüzgâr olacak şekilde revize etti. Avrupa Birliği de kendi içinde bu alanlarda her yıl 100’lerce GW yatırım yapma hedefiyle ülkeleri arz güvenliğine yönelik tedbirler almaya zorluyor. Avrupa bu alanlarda nasıl hızlı yatırım yaptırabilirim kaygısıyla özellikle daha küçük ölçekli 20 MW’lık, 30 MW’lık izinleri kamu tarafından alınmış rüzgâr güneş sahalarında geliştirme yapmaya çalışıyor” diye konuştu.

Ülkemizde de benzer çalışmalar yürütüldüğünü belirterek TÜREB olarak saha belirleme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Erden, büyük ölçekte bazı sahalara yönelik çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunduklarını, rüzgar ve güneş sahası olarak ilan edilmesi yönünde girişimlerinin devam ettiğini aktardı.

Türkiye’nin bu alandaki yatırımları hızlandırması için uluslararası girişimlerde bulunduklarını kaydeden Erden, iki hafta önce Hamburg’da Türkiye’nin Avrupa’daki enerji arzını sağlayacak ekipman arzı ihtiyacına ilişkin bakanlar düzeyinde görüşmeler yürütüldüğü ifade etti. 

Hem enerji hem de sanayi yatırımcılarının Türkiye’ye davet edildiğini aktaran Erden, yatırımcılara somut öneriler de sunulduğunu kaydederek; “Çandarlı limanının kullanımı, Ege’de Balıkesir, İzmir, Bursa’da sanayi yatırımları için gerekli altyapının sağlanması ve Türkiye’den daha fazla tedarik sağlanması konularında paylaşımlar oldu. Tüm bu görüşmelerin karşılığında çok olumlu dönüşler de oldu. Tüm bunlar inşallah önümüzdeki yıl daha fazla yatırımcı ve sanayici çekmek, Türkiye’deki sanayi altyapısını daha verimli ve daha yüksek kapasiteyle kullanmak konularında katkı sağlayacak. Bu konu yakın geleceğin önemli gündem maddelerinden biri olacak” diye konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİDE YATIRIM ATAĞI BEKLİYORUZ”

Ülkemizde de yoğun olarak yenilenebilir enerji çalışmaları yürütüldüğünü belirten Erden, Türkiye’de ciddi gelişmeler olduğuna vurgu yaptı.

Bu gelişmeler neticesinde önümüzdeki 2 hafta içerisinde yenilenebilir enerji ve depolama mevzuatı ile ilgili gelişmelerin entegrasyonundan oluşan bir mevzuat çıkmasını beklediklerini belirten Erden; “Türkiye’ye gelirsek depolama ve yenilenebilir enerji entegrasyonu ile ilgili bir mevzuat söz konusu. Biz bu konuyu yazdan bu yana takip ediyoruz. Biliyorsunuz Mayıs’ta kanun değişikliği oldu. Biz yenilenebilir ve depolamayı entegre eden yeni mevzuatın iki hafta içinde çıkmasını bekliyoruz. Kaynağın yoğun olduğu yerde, yatırımın kolay yapılabileceği yerde Enerji Bakanlığımızca rüzgâr ve güneş kapasite düzenlemelerinin yapılması ve bu kapasitenin yatırımcılara hızla arz edilerek azami 2 yıl içinde de yatırıma dönmesi beklentimizi ilettik” ifadelerini kullandı.

Mevzuatın olgunlaşması için TÜREB’in de katkıda bulunduğunu aktaran Erden, yatırımcının bu konuda iştahlı olduğunu söyleyerek; “Bu gelişmeler neticesinde yeni bir yatırım atağı bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“HİDROJEN ALANINDA ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL GÖRÜYORUZ”

Erden, Bakanlık tarafından açıklanması beklenen ‘Hidrojen Strateji Belgesi’ ile ilgili görüşlerini paylaşarak; “Almanya’da çok ciddi bir hidrojen konusu gündeme geldi. Ülkemizde de bu konuda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü biliyoruz. Rüzgar ve güneş hidrojende çok önemli bir yer sağladığı için bu alanda da ülkemizde büyük bir potansiyel görüyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE RÜZGÂR ENERJİSİ KONGRESİ’NDE SEKTÖRÜN BULUŞMA NOKTASI OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Son olarak 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde 11’incisi düzenlenecek olan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi 2022 ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erden, kongrede sektörün buluşma noktası olmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Erden, konuyla ilgili; “Bu yıl yaptığımız faaliyetler çerçevesinde önce Bilbao’ya katılımımız, sonra İzmir’deki teknik gezilerimiz, sonra Hamburg’da heyetimiz oldu. Bu yılın son ayağı ise TÜREK olacak. TÜREK, Şubat ayındaki genel kurulda ilan ettiğimiz TÜREB sanayi yılının son adımı olarak kurgulandı. Türk rüzgâr sanayicisi, yatırımcısı, kamu idaremizin hep beraber bulunacağı, şimdiye kadar tüm dünyaya ve Avrupa’ya verdiğimiz ‘doğru ve güvenilir bir sanayi tedarikçisi olmak’ mesajının nihai olarak vurgulanacağı yer TÜREK olacak. TÜREK’te tüm konulara ve çok çeşitli başlıklara yer vererek sektörün çalışmalarını yansıtacağız. Farklı olarak yıllardır yapılamamış bir rüzgâr sektörü istişare toplantısı yapılacak. Bu toplantıda yatırımcılar ve sanayicilerden birer temsilciyle bakanlar ve kamu temsilcileri yer alacak. Bu toplantı serimiz bu sene tekrar başlayacak. 3-4 saatlik bir toplantı olacak. İkincisi yine bir teknik gezimiz olacak. İki farklı grup benzer niteliklerde ikişer tesise gidecek, kule ve kanat fabrikalarını ziyaret edeceğiz. Ayrıca ikinci gün bir de ‘Geleceğin Rüzgarı Vizyon Etkinliğimiz’ olacak. Türkiye’den ve Türkiye dışından uzmanları misafir edip bu alanda sektördeki gelişmeleri öğrenecek ve sektörün nabzını tutacağız. Bu alandaki yatırımcıları ilgililerle bir araya getireceğiz. Gelecek senenin tarihini de inşallah etkinliğin ilk günü paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.