Tunçmatik AŞ’ye 73 milyon dolarlık yatırım kredisi

Tunçmatik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer: “Aktifbank’tan bu ay aldığımız 73 milyon dolarlık yatırım kredisi, güneş enerjisi alanında bugüne kadar tek şirkete verilen en büyük finansmanı oluşturuyor. Güneş enerjisinde tek kalemde yapılmış 70 megavatlık en büyük yatırımı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.   Tunçmatik Elektrik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, güneş enerjisi […]

Tunçmatik AŞ’ye 73 milyon dolarlık yatırım kredisi
Servet Uzun
  • Yayınlanma27 Haziran 2017 12:00

Tunçmatik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer: “Aktifbank’tan bu ay aldığımız 73 milyon dolarlık yatırım kredisi, güneş enerjisi alanında bugüne kadar tek şirkete verilen en büyük finansmanı oluşturuyor. Güneş enerjisinde tek kalemde yapılmış 70 megavatlık en büyük yatırımı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Tunçmatik Elektrik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, güneş enerjisi alanında yatırım yapmak üzere önemli bir yatırım kredisi anlaşmasına imza attıklarını belirterek, “Aktifbank’tan bu ay aldığımız 73 milyon dolarlık yatırım kredisi, güneş enerjisi alanında bugüne kadar tek şirkete verilen en büyük finansmanı oluşturuyor. Güneş enerjisinde tek kalemde yapılmış 70 megavatlık en büyük yatırımı planlıyoruz. Kredinin tamamı 6 ay içinde yatırıma dönüşecek, güneş santralleri kurulup, en kısa sürede elektrik üretimine başlanacak.” dedi.

 

Özer, şirketin yatırım planlarına ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirme, bu ay Türkiye’de güneş enerjisi alanında, tek bir şirket çatısı altında bugüne kadarki en büyük yatırım kredisini aldıklarını söyledi.
Güneş enerjisi dışında hiçbir elektrik üretim tesisinin belli bir sürede sağlanan krediyi amorti edemeyeceğini hesapladıkları için, sağlanan kaynağın tümüyle söz konusu alanda yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Özer, şöyle devam etti:

“Tamamen yerli ve milli olacak bir üretimle sektöre ve Türkiye’nin cari açığı azaltma çabalarına katkı sağlamak istiyoruz. Güneş enerjisine yapılacak her yatırım, enerji ithalatını düşürüyor. Bu yüzden güneş enerjisi, cari açık dostu olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de bu anlamda sektörde büyük bir potansiyel var. Bu çerçevede, Aktifbank’tan bu ay aldığımız 73 milyon dolarlık yatırım kredisi, güneş enerjisi alanında bugüne kadar tek şirkete verilen en büyük finansmanı oluşturuyor. Güneş enerjisinde tek kalemde yapılmış.

 

70 megavatlık en büyük yatırımı planlıyoruz. Kredinin tamamı 6 ay içinde yatırıma dönüşecek, güneş santralleri kurulup, en kısa sürede elektrik üretimine başlanacak. Ayrıca santraller kurulurken, bu yatırımın yüzde 60’ı Türkiye içindeki tedarikçilerden temin edilecek. Böylece yurt içindeki ekonominin canlanmasına da fayda sağlanmasını hedefliyoruz.”

 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 3 YIL SÜRDÜ

 

Güneş enerjisi santrallerinin Uşak’ta 28, Elazığ’da 11,5, Ankara’da 11,5, Kütahya’da 5, Muğla’da 3, Karaman’da 6, Afyon’da 3 ve Mersin’de 2 megavat kapasitede kurulacağı bilgisini veren Özer, söz konusu bu projeler için 3 yıllık bir hazırlık çalışması yaptıklarını aktardı.

 

Özer, hazırlık sürecinde güneş santrali kurmak için en uygun yerleri belirlediklerini anlatan Özer, “Bu aşamada Türkiye’yi karış karış katettik, aldığımız resmi izin sayısı binin üzerinde. Proje için toplamda 252 bin adet güneş paneli, 1750 adet 40 kilovat gücünde invertör, 70 adet 1250 kilovolt amper gücünde trafo kullanılıyor. Aldığımız kredinin yüzde 40’ı Uşak’taki güneş santralinin kurulumu için harcanacak. Alınan krediyi 10 yılda geri ödeyeceğiz, oysa güneş santralleri 30 yıl boyunca maksimum verimlilikle çalışabiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

600 KİŞİYE SÜREKLİ İSTİHDAM

 

Tunçmatik AŞ’nin güneş enerjisi alanındaki şirketi Powergie’nin, son 4 yılda sektörde toplam 100 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirdiğini de dile getiren Özer, 70 megavatlık son projeyle toplamda 123 milyon kilovatsaat elektrik üretimi hedeflediklerini vurguladı.

 

Özer, şirketin bu yatırımla yılda 63 bin ton karbon salınımını engelleyip, 3 bin kişiye geçici, 600 kişiye ise kalıcı istihdam sağlayacağını belirterek, “Bu istihdamın yüzde 50’si yerel iş gücünden oluşacak. Santrallerin ürettiği bu enerjiyle, yılda ortalama 41 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak ve ekonomiye 58 milyon liralık değer kazandırılacak.” diye konuştu.

 

Tunçmatik AŞ, 1969 yılında Türkiye’de elektrik ve elektronik konusunda yerli ve milli üretim yapmak amacıyla İstanbul Ümraniye’de kuruldu. Şirket 1970’lerde Türkiye’de bir ilk olan TV voltaj regülatörü, 1980’lerde ise jeneratör üretimine başladı.

 

Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde destek ofisleri ve 58 teknik servis merkeziyle 22 ülkeye ihracat gerçekleştiren enerji çözümleri firması Tunçmatik, son 7 yıldır üst üste Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 50 teknoloji şirketi arasında gösteriliyor.

AA