23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ikinci günün sonunda Enerji Endüstrilerinde Dijitalizasyon oturumu ile santral ve trafolardaki dijitalizasyonun verimliliğe etkisi masaya yatırıldı. Enerji Endüstrilerinde Dijitalizasyon oturumunda enerji sektörünün konvansiyonel kayaklardan, dijitalleşemeye olan yolculuğu ve bunun getirileri masaya yatırıldı. Oturumda konuşan POWEL Proje Yöneticisi Semih İlbars “Teknolojiyi takip edemeyen şirketler yok olmaya mahkum ve […]
Enerji Endüstrilerinde Dijitalizasyon oturumunda enerji sektörünün konvansiyonel kayaklardan, dijitalleşemeye olan yolculuğu ve bunun getirileri masaya yatırıldı. Oturumda konuşan POWEL Proje Yöneticisi Semih İlbars “Teknolojiyi takip edemeyen şirketler yok olmaya mahkum ve artık endüstri 4.0’ı takip etmeniz eski jenerasyonlara göre çok daha zor” diye konuştu.
Enerji Endüstrilerinde Dijitalizasyon oturumunda konuşan POWEL Proje Yöneticisi Semih” İlbars dijitalizasyonun şirketlerin potansiyel gücünü ortaya çıkaracağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “ Karmaşıklığı giderip sizin yol haritanızı dolambaçlı yollardan değil direk gideceğiniz yere götüren bir yapıya sahip olursunuz. Dijitalizasyon aldığınız verileri iş ortamına taşıyarak onları yorumlayarak sayısallaştırmayı sağlar. Bu işlemin en büyük avantajlarından bir tanesi kaçırdığınız olanakları size gösteriyor olmasıdır. Bu sistemin kontrol ve hâkimiyetini arttırmamızdan kaynaklanıyor. Endüstri 4.0 dediğimizde bahsettiğimiz şey verilerin gücü aslında. Verileri ortaya koyup iş modellerinde uygulayarak verim elde ediliyor. Teknolojiyi takip edemeyen şirketler yok olmaya mahkum. Çünkü artık endüstriyi 4.0’ı takip etmeniz eski jenerasyonlara göre daha zor. Müşteriyi de bu sürece ne kadar katarsanız dijitalizasyon o kadar kolay olur”
Tesisteki tüm bir bilgileri tek bir noktada toplamak amacıyla dijitalizasyonun yapıldığını belirten YEO İş Geliştirme ve Satış Müdürü Sami Serin: “Artık çift yönlü konuşma iletişim sağlamak ve aksiyon başlatmak ya da bir süreci durdurmak üzerine çalışmalar yapılıyor. Endüstri 4.0 ile enerji sistemleri, endüstriyel tesisleri ve hatta konutların bu konuya dahil edilmesi söz konusu. Tabi bunların bir yatırım süreci var. Bizim burada yaptığımız şey sadece bir şeyleri izlemek değil, arıza daha gelmeden gelişini görerek yatırımcıya ya da sistem yöneticisine haber vermeyi sağlıyor. Esnek bir sistem. İzlemek istediğiniz ekstra şeyler varsa, ya da eklemek istediğiniz, görevlendirmek istediğimiz işte bunların hepsini sisteme adapte edebiliyoruz. YEGEM’de rüzgar santralleri için üretim tahmin raporu hazırlayabilecek bir algoritma hazırlandı biz de aynı işi güneş santrallerinde yaparak yatırım alanlarının verimliliğini görme açısından çok önemli bir iş ortaya çıkartıyoruz” dedi.
Robosoft Proje Müdürü Timuçin Çelik ise oturumda şöyle konuştu: “Bizim çalışmamamız gereken asıl konu yazılım teknolojilerde ziyade analiz yapacak ve bu verileri paraya dönüştürecek sistemeler gerekli. Çünkü algoritmaları Hindistan’dan Ukrayna’ya her yerden alabilirsiniz ancak datalar iyi bir analizle size nasıl bir ticari çıkar sağlıyor bunu söylemeyi başarabilecek çok fazla şirket yok. Sadece elektrik ya da yenilenebilir enerji kontrolü değil harcanan su bile firmalar için önemli bir kaynak olarak yönetilmesi gereken bir değerdir. Satılan tribünlerden ne kadar elektrik geliyor o gün ne kadar para kazandığını mobilden görebilirsiniz. Ancak size gelmiş yeni bir tribünün dahi aslında söylendiği kadar verimliliğe sahip mi diye bakmanız geliyor. Dolayısı ile verimlilik ölücümü ve sonrasında yapılan sentez üzerinde daha çok çalışılması gereken bir konudur”
Trafoların izlemesinde ve mekanizmasına dair farklı bir bakış açısı ortaya koyan ABB Sistem Entegrasyonu, Trafo Merkezleri & Tesis Elektrifikasyonu Güç Şebekeleri Bölümü Mühendislik ve Devreye Alma Müdürü Tuğrul Turan: “ Trafolarda izlenmesi gerek belli bölümler vardır. Bu sadece verimlilik kokusunda değil arıza yapmaması için önceden tahmin yapılması gerek sistemelerdir. Bunları kontrol ederken de bir güvenlik sistemi gerekir bunu SCADA sistemleri ile sağlıyoruz. Koruma, kontrol ve ölçümü tek bir mobil sistemden yapmamız mümkün. Ayrıca konvansiyonel sistemden dijital sistemlere geçtiğimiz zaman aynı zamanda yerden de kazanabiliyoruz. Tabi bu size kayıpları azaltıp atık konusunda da yarar sağlıyor. Sitemin bu mekanizması sayesinde daha hızlı kurulum yapılabiliyor. Yani bir tır yükü kadar malzemeden bir araca sığabilecek malzemeye indirilebiliyor. Trafolarda yüzde 40 oranında daha hızlı devreye alma süresi oluşuyor”
Milangaz Otogaz, Yeni Renault Duster iş birliği ile yepyeni bir kampanyaya imza atıyor14 Ekim 202415:53 Beta Enerji halka arz için SPK’ya başvurdu14 Ekim 202415:51 OPEC’in petrol üretimi eylülde günlük 604 bin varil düştü14 Ekim 202415:15 Avrupa’nın “net sıfır sanayi” yarışındaki konumu Çin’in hakimiyet riski altında14 Ekim 202414:36 Gaziantep’te kamu taşımacılığında yeşil hidrojenli otobüs dönemini başlatıyor14 Ekim 202413:48