‘Power MBA ile amacımız ülkenin geleceğine hizmet etmek’

‘Power MBA ile amacımız ülkenin geleceğine hizmet etmek’

Moderatörlüğünü Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale’nin yaptığı ‘Profesyonel Gelişim Programı: Power MBA’ oturumunda, Enerjisa Üretim TFB Mekanik Bakım Müdür Yardımcısı Alper Yozlu, Proparco Yatırım Sorumlusu Berk Baysal, Enercon Ticari Proje Yöneticisi Merve Beydemir, Sabancı EDU Yönetici Geliştirme Merkezi Program Koordinatörü Murat Kaya ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzmanı Nazlı Can Pedük konuşmacı olarak yer aldı.

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale

‘KESİNTİSİZ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ’

Enerjisa olarak bugün için 3 bin 672 MW ile sektörünün en büyük özel şirketiyiz. Aynı zamanda geçtiğimiz ay attığımız önemli imzayla ülkemizin kesintisiz arzını garanti altına almak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Bizler yaşama saygı duyarak daha güzel bir gelecek için enerji üretme vizyonuna sonuna kadar inanıyoruz. Bunun için de kendimizden daha büyük amacımız var. Kurulu güçte sektörünün en büyüğü olmanın getirdiği sorumluluklar var, bu sorumluluklarımızın çok net farkındayız. Bunun gereğini yapmak; sektöre, birlikte çalıştığımız kamu kuruluşları ve özel şirketlere değer yaratmak için kendimize amaç edindik bu da bilgi birikimini geliştiren sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olmak. Power MBA, bu kutsal amacın ürünü olarak ortaya çıktı.

Şirketler, insan kaynakları; kendi çalışanlarını eğitmek, geliştirmek ve hatta eğitim yatırımlarının geri dönüşünü garanti altına almak üzere kontratlarla, şirkete geri kazandırmak için hareket ederler. Power MBA, 2 yıl önce tasarlanırken üniversite ile özel sektör iş birliğiyle yapılan ilk büyük programdı. Sadece kendi çalışanlarımız için değil sektörde paydaş grubumuz içinde bulunan bankalar ve diğer enerji şirketleri, yatırım şirketleri, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının tamamına bir davet gönderdik ve bu davetlerle birlikte ilk kez Power MBA programını başlattık. Amacımız sadece kendi çalışanlarımızın bilgi birikimini geliştirmek değil sektöre kalifiye elemanları yetiştirerek onlar arasındaki bağları güçlendirerek sektörün geleceğine dolayısıyla ülkemize hizmet etmekti. İş hayatı çok yoğun, hepimizin üzerinde ciddi sorumluluklar var. Pandemi ile daha evvel aşina olmadığımız yeni çalışma şekilleriyle birlikte fark ettik ki evde olsak daha rahat çalışacağız zannederken birbiri üzerine eklenen toplantılarla kendimizi uzun saatler çalışırken bulduk. Üzerine bizim programımız da hem mesafeler hem kıtalar arası olduğu için networking buluşmalar dışındaki bölümler online olarak devam ediyor. Üzerine yüksek lisans programına yazılırken ödenen ciddi miktarların da karşılığını almanın getirdiği motivasyon Enerjisa yönetimi tarafından karşılanıyor.

Enerjisa Üretim TFB Mekanik Bakım Müdür Yardımcısı Alper Yozlu

‘POWER MBA PROGRAMI GENİŞ AÇIDAN BAKMAMA KATKI SAĞLADI’

Power MBA programında öğretilen birçok bilgiyi internete açarak bulabilirsiniz ama bu dersler katılımcılarda farkındalık yaratıyor. Hangi noktada hangi soruyu sormam lazım, neyi öğrenmem lazım, nasıl bağlantı kuruldu? Power MBA’nın bana en önemli katkısı gerçekten bir santralin başından sonuna kadar ciddi anlamda yapılması gereken yeterlilikler ve gereklilikleri görmüş oldum. Sektör içinde çalışan biri olarak, geniş açıdan bakmama programın önemli katkıları oldu. Adım adım farklı bir perspektiften bakma fırsatı kazandırdı.

Tabii ki eğitimde konular sadece mevzuat ve yeni teknolojiler değil, nötr karbon ve zero erişim konuları. Burada dikkatimizi çeken noktalar oldu, biz bu kısımda ilk söylediğiniz gibi yaşama saygı duyarak nasıl üretebiliriz, santralde neler etki edebilir, bizi gelecekte neler bekliyor? Bu sorulara geniş açıdan bakma fırsatı yakaladık. Bunun dışında özellikle de Sabancı Üniversitesi akademik kadrosundaki hocalarımızın bilgi birikiminden faydalandık. Bu noktada Power MBA bize şunu anlattı; birçok konu farkındalık yaratacak şekilde bizlere sunuldu. Power MBA ile enerji sektörü ve üniversite ile iş birliği içinde. Yapılan yatırımların aslında görünenden çok büyük olduğunun farkındalığı sağlandı. Dönüşen ve gelişen yeni bir enerji sektörü ile karşı karşıyayız. Dünyada ve ülkemizde beklentilere göre biz hangi pozisyonda yer almalıyız? Bizler mevcut yatırımlarımızda nereleri iyileştirebiliriz? Çevreci yönümüzü nasıl geliştirebiliriz? Aldığımız bu eğitim biraz daha bu noktalara odaklanmamızı sağladı. Bunun dışında network sağlaması büyük bir etken. Power MBA’nın her bölümünde masaya yatırdığımız ve fikir alışverişinde bulunduğumuz konular oldu. Fikir alışverişi yaptığımız konular oldu, ciddi anlamda çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.

İnsan en çok bilmediği şeyden korkar. Power MBA bize vizyon kazandırdı. Siz bir iş nasıl yapılır diye Google’a yazarak bulamazsınız. Birisine sormalısınız ki size anlatması için yakın bir ilişkiniz olmanız lazım. Bunun gibi sorulara cevap verecek kafanızda hiçbir şey yok. Power MBA size bunu anlatıyor, örneklerle açıklıyor. Power MBA ile birçok sorunu ve çözümü tanıma şansınız oluyor.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ETK Uzmanı Nazlı Can Pedük

‘ENERJİ SEKTÖRÜNDE SÜREKLİ DEĞİŞEN DİNAMİK BİR YAPI VAR’

Enerji; sanayi, ulaşım, tarım, turizm bütün sektörler artık kilit unsur olarak hayatımızda ve bu alanda yapılan bütün yatırımlar ve atılımlar ülkemize geri dönebilecek katma değerin garantisini veriyor. O yüzden de bütün ülkeler, milletler bunu konu edip politika üretiyorlar, teşvikler veriyorlar.  Power MBA katılımcılarına Enerjisa gibi sektörün içinde aktif tecrübeleri olan oyuncuyla Sabancı Üniversitesinin akademik başarısından yararlanma imkânı sunuyor diyebilirim.

Katıldığımız organizasyonlarda yurtdışındaki enerji hukukçusundan tutun Türkiye’de yine enerji sektöründe kamu sektöründe çalışan diğer arkadaşlarla tanışarak network ağımı genişlettim, faydalı eğitim aldığıma inanıyorum. Çağımız online eğitimi bizlere zorunlu kılan bir çağ oldu, bilgiye ulaşıma kolaylık açısından avantajları oldu. Sabancı Üniversitesi’ndeki haftalık 9 saat haftada iki günlük eğitime katılmam mümkün değildi ama online olduğu için takvimimi ayarlayıp bunlara dahil olabildim. Sürekli olarak programın organizatörleri ile yaptığımız konuşmalarda aslına bakarsanız oyuncular hep oyunun içinde tutuluyor. Katılımcının kendini soyutlamasına imkân verilmiyor. Sürecin her zaman parçası olarak hissediyorsun. Ülkeye bir katkı, katma değer sağlayan böyle bir sektörde çalışıyor olmak bu anlamda beni mutlu ediyor Çünkü enerji sektöründe sürekli değişen dinamik bir yapı var. O yüzden bizler de değişen gelişen yapıda aktif olmamız gerekiyor.  Power MBA ile kendi sınırlarımı görme fırsatı yakaladım, kendimi biraz daha zorladım. Mesleki anlamda bana böyle bir farkındalık kazandırdı.

Kamuda çalışıyorum ve işim stratejik plan bunun takibi, insanlarla fiziksel anlamda çok temas kurmadan ama temas da kurarak verileri çekip iş yürütüyoruz. Power MBA ile özel sektöre temasım bulundu. Onların yaptığı işi görme fırsatım oldu, onlarla çeşitli aktivitelerde görüşme şansım oldu. Öte yandan doktora eğitimi planlıyorum, yüksek ve doktora arasında geçiş oldu akademiden de soyutlanmadım. Mezunlarımız gelecekte çok daha önemli karar verici pozisyonlara gelecekler umuyoruz ki çoklu bakış açısını taşıyacaklar ve ülkemizi dünyayı bugünkünden çok daha iyi enerji çevre düzlemine götürecekler.

Sabancı EDU Yönetici Geliştirme Merkezi Program Koordinatörü Murat Kaya

‘DERSLERİN YANINDA TEKNİK GEZİ VE SEMİNERLERİMİZ DE OLUYOR’

Programımız, online sertifika programı olarak; 120 saatlik eğitim içeriyor. Bunların çoğu ders, derslerin yanında 5-6 tane seminerlerimiz oluyor. Ek olarak teknik gezilerimiz oluyor. Amaç sadece ders değil, sosyal programlarımız ve workshoplarımız var. İlk dönem 21 katılımcımız vardı, bu dönem 81’e çıktı. 3 paralel sınıf halinde eğitimimizi sürdürüyoruz. Dört modülümüz var, birinci modül enerjinin temelleri; elektrik şebekesi, fosil yakıtlar, iklim değişikliği gibi temel konular ardından enerji üretimi gibi modüllerimiz var. Enerjide proje yönetimi, strateji, piyasalar gibi derslerimiz var. Üçüncü modül geleceğe bakıyor. Hepimizin dilinden düşüremediği hidrojen, depolama teknolojileri, dijitalleşme, yapay zekâ enerji sektörünün gelecek konularını tartışıyoruz. Son modülümüz daha da ilginç buradaki eğitmenlerimiz Enerjisa çalışanları, burada da daha çok santral operasyonlarıyla ilgili derslerimiz var. Programı 6-7 aya yayıyoruz.

Bu programda mühendislik hesabı yapmıyoruz ama temel konulardan bahsediyoruz. Zorluklar nedir ne gibi kararlar verilmesi lazım, ihtimal hesapları bunları soru-cevap örnekler üzerinden tartışarak farklı seviyelerde konuyu bilen kişilerin konudan kopmadan takip etmesini amaçladık. Aslında tek taraflı değil beraber bir şeyler öğrenme ortamı oluşturuyoruz. Son modül, güzel bir modül diğer konuları bir şekilde bulursunuz ama gerçekten santral operasyonuyla alakalı 1,5-2 saatlik pratik eğitimleri bulabileceğinizi sanmıyorum. Operasyonel modüle çok önem veriyorum çünkü her yerde bulamayacağınız bir yönü ortaya çıkarıyor. Depolama politikaları, yeşil mutabakat gibi popüler konular üzerine seminerler yapıyoruz.

Derslerimize Enerjisa’dan uzmanlar, üst düzey yöneticiler geldi, katkı sağladı. En başından beri üst yönetimin rolünü vurgulamak lazım. Bu kelimenin gerçek anlamında iş birliği projesi oldu, başarısını buna bağlıyorum. Özetlersek; bence bu programın konumlandırması master programı kadar yoğun ve zaman alıcı değil ama çok daha kısa zamanda daha az yatırımla daha temel konuları hızlı bir şekilde ele alması ve katılımcıları networking aktiviteleriyle sosyal bir network içine sokması. Herhangi bir enerji programında teknik geziyi olmazsa olmaz görüyorum.

Enercon Ticari Proje Yöneticisi Merve Beydemir

‘MÜŞTERİLERİMİZİN BAKIŞ AÇISINI DAHA İYİ ANLAMA FIRSATI SUNDU’

Power MBA önüme geldiğinde, benzer programlardan farklı branşlarda da çalışanların, eğitmenlerin yer alması ilgimi çekti. Aslında programa katıldığımda da bu heyecanımın karşılığını bulduğumu söyleyebilirim. Kendimi akademik olarak geliştirmenin yanında farklı alanlardan katılımcıların deneyimlerini paylaşması sayesinde de bir adım öteye taşımış oldum diyebilirim.

Bu etkinlik sayesinde Bakanlık, EPDK, farklı yatırımcı şirketlerde çalışan ve bankalarda çalışan arkadaşlarla görüştük. Bu sayede beraber iş yaptığımız müşterilerimizin bakış açısını daha iyi anlama fırsatı kazanmış oldum. Sadece onların ne tip zorluklarla karşılaştığını doğrudan onlardan dinlemiş olmak da çok büyük katkıydı.

‘Yeni bir şey öğreniyorsanız sıkılmanız gerekiyor’ motivasyonuyla devam ettim. Ama bunu kıran şeyler tartışma yaşadığımız daha doğrusu case-study kısımlarını renklendiren kısımlar oldu. Tüm derslere katılma fırsatım olmadı ama bunun yaygınlaştırılmasının katılımcılar açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.

25 kişilik bir departmanda çalışıyorum 2 kadınız. Her zaman beni teşvik eden yöneticim var ama burada yaşadığımız sıkıntıların biraz bakış açısıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Belki kadın çalışanların; öğrencilik dönemlerinden, çocukluklarından itibaren cesaretlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Akıllardaki mühendislik ya da teknik işleri erkeklerin yaptığı düşüncesinin yıkılması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda mentor ilişkilerin de kurulması şirketlerin bu tarz programlar kurması oluşturmasında önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak iş birliği ile destek olarak bu sıkıntının aşılabileceğini düşünüyorum. Pratik bilgi, akademik bilgiyle birleştiğinde asıl fark yaratıcı sonuçlara erişiliyor. Fark yaratmak istiyorsak bu programa ya da benzer bir programa katılmak gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bunu sadece fark yaratmak değil kendini geliştirmek, yeni bir şeyler yapmak olarak görüyorum.

Proparco Yatırım Sorumlusu Berk Baysal

‘POWER MBA PROGRAMININ EN ÖNEMLİ KATMA DEĞERİ NETWORK’

Programın modellerinden biri de yenilikçi teknolojiler. Çok tabana yayılmadan bu teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değil, program sayesinde depolamayla ilgili bilgi edinme şansımız oldu. Sabancı Üniversitesi’nden çok değerli öğretim üyesi oldukça bilgilendirici ders yapmıştı, dinlemek benim için bir şanstı. Bunun dışında projelere finansman sağlarken dikkate aldığımız şeyler daha çok ekonomik, sosyal, çevre, hukuki boyutta oluyor. Bu tarz konulara odaklanıyoruz ama programın son modülünde Enerjisa’nın içerisinde operasyonel yönetimin günlük faaliyetlerinin nasıl icra edildiğiyle ilgili bilgi sahibi olma şansı da elde etmiştik. Bunlar benim için önemli kazanımlardı. Çünkü bunları finans sektöründe tecrübe etme şansımız olmuyor.

Hidrojen depolama teknolojileriyle ilgili bilgi sahibi oldum, ilgilendiğimiz ülkeler arasında bu tarz teknolojileri geliştiren önceliklendiren ülkeler var. Buradaki teknolojileri değerlendirirken ve  risk analizi yaparken çok sağlıklı sonuçlara varabildim. Programdan sonra da programın katılımcılarıyla görüşüp güncel durumlar, sektör gelişmeleri hakkında konuşup fikir sahibi olma şansım da oldu, bunu hala sürdürüyoruz. Programın en önemli katma değeri network. Çok fazla tarafla sektör içerisinde iletişime geçip bu denli ilişki kurmak çok zor. Çünkü kapalı bir sektör. Program sayesinde bu tarz benim için çok değerli edinimlerim oldu.

Finansmanla ilgili olarak sadece rakamlarla konuşuyoruz. Sonuçta faaliyete geçmemiş yatırım için finansman konuşuyorsunuz, sadece öngörüye dayanarak hesaplamalarla değerlendirme yapıyorsunuz. Programın son modülünde birebir faaliyetler içinde olan ve santrallerde görev alan çalışanlardan eğitim alıyorsunuz. Çalışan insanlardan bunları öğrenmek değerlendirme yaparken beni biraz daha rahatlattı. Programa katılanların tecrübelerini dinlediğimde farklı bakış açısı edindim.