Enerji sektörü iklim değişikliği kaynaklı çok sayıda tehdit ve riskle karşı karşıyadır. Sektörün iklim direncinin artması, artan enerji talebini uygun maliyetle karşılayabilmesi için gereklidir. Değerli Okuyucularım, Enerji sektörümüz iklim değişikliği temel sorunu karşısında: • İklim değişikliğine etkisi • İklim değişikliğinden etkilenmesi • Üretim, tüketim ve hizmetin iklim değişikliği etkileşimindeki yeri • Yaşamdaki iklim risklerindeki konumu […]
Enerji sektörü iklim değişikliği kaynaklı çok sayıda tehdit ve riskle karşı karşıyadır. Sektörün iklim direncinin artması, artan enerji talebini uygun maliyetle karşılayabilmesi için gereklidir.
Değerli Okuyucularım,
Enerji sektörümüz iklim değişikliği temel sorunu karşısında:
• İklim değişikliğine etkisi
• İklim değişikliğinden etkilenmesi
• Üretim, tüketim ve hizmetin iklim değişikliği etkileşimindeki yeri
• Yaşamdaki iklim risklerindeki konumu
• İklim değişikliğine uyum zorluklarındaki duruşu
• İklim değişikliği eylemlerini belirleme
• İklim dirençli yaşama etkisi ile büyük oyuncudur.
İklim direnci iklimle ilgili tehlikeli olayları, eğilimleri veya rahatsızlıkları öngörme, saptama, hazırlık yapma, yanıt verme becerisi kazanma olup iklim değişikliğinin yeni riskleri nasıl yaratacağını veya değiştireceğini değerlendirme ve bu risklerle daha iyi başa çıkmak için adımlar atma, kapasite geliştirme yetkinliği sağlamaktır. Bu yolda sera gazlarını azaltma veya yutak alanlarını artırma için yapılacak eylemler ile iklim krizi etkileriyle yaşamak için zararı azaltarak veya fırsatlardan yararlanarak mevcut ve beklenen iklim ve etkilerine uyumu başarma önemlidir. Kuruluşların önünde sera gazlarını azaltma ve karbon nötr olmak için emisyonları başka yerde azaltarak dengeleme için karbon ticareti de bulunmaktadır.
Enerji sektörü iklim değişikliği kaynaklı çok sayıda tehdit ve riskle karşı karşıyadır. Aşırı hava olaylarında ani şoklara hazır olmak mühimdir. Sektörün iklim direncinin artması, artan enerji talebini uygun maliyetle karşılayabilmesi için gereklidir. Bu nedenle enerji sektörü ve paydaşlarının iklim direncini, uyum zorluklarını tanımlaması ve gerekli eylemleri belirlemesi şarttır. Meraklısı için: www.iea.org/reports/climate-resilience-policy-indicator
Sanayide üretirken, tüketirken ve her bir üründe enerjinin iklim değişikliğine etkisi, diğer deyişle sebep olunan sera gazı salım miktarı, nam-ı diğer karbon ayak izi vardır. Bu bağlamda sanayinin iklim direncinde enerji sektörü iklim direnci ayrı bir yere sahiptir. Çünkü sanayi emre amade enerji bekler.
İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak 2 Mayıs 2023 günü VIII. İstanbul Karbon Zirve’mizi yüksek paydaş katılımlı gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk ve tek ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi Belgesi sahibi SÜT-D ekibimizle zirvemiz için öncesinde, zirvemizde ve sonrasında çevresel, sosyal, yönetişimsel göstergelerimizi en iyi yöneterek başta karbon ayak izimiz olmak üzere mümkün en az etkileri başardık. İTÜ Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu açış konuşmasında, okulumuzdaki sürdürülebilirlik yönetimi en iyi uygulamalarımız için bilgi vererek zirvenin önemini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Arzu Önsal’dan “Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm Yolunda Net Sıfır Hedefi” başlığında yapılanları ve yapılacakları dinledik.
Öncü kuruluşların liderlerinin konuşmaları konusunun ilk ve tek etkinliği olan zirvemizin gücünü artırdı. İklim Direnci İçin İklim Finansmanı oturumumuzun başkanı ESCARUS Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak’a, bizlere adeta İklim Finansmanı 101 dersini veren KALKINMA ve YATIRIM Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız ile TSKB Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Kıymetli İTÜ Mezunumuz Ayşe Nazlıca’ya teşekkürümüzü sunuyorum.
Karbon Yönetimi ve Enerji oturumumuzu zirvelerimizde kolaylaştırmak benim onur duyduğum bir görevim. AYDEM Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ö.Fatih Keha; DEMİRER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer; ENERJİSA Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, SCHNEIDER Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Bora Tuncer; SMART Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Borga Karagülle; ZORLU Enerji Genel Müdürü ve Değerli İTÜ Mezunumuz İnanç Salman konuşmalarında kuruluşlarının ülkemizin iklim direncine katkılarını, başarılarının vurgusu ile ortaya koydular. Enerji liderlerimizin ve kuruluşlarının karbon yönetimindeki duruşları güvenimizi artırdı. Teşekkürümüzü sunuyorum. KALYON PV CEO’su Ersan Tüfekçi gelemedi. Harika bir mazeret sundu. 1,3 GW’lık kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan KALYON Karapınar Güneş Enerjisi Santrali açılışı vardı. Bu başarı için İstanbul’dan Karapınar’a yeşil alkışımızı yolladık.
TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Özsoy’un başkanlığındaki Karbon Yönetimi ve Endüstri oturumumuzda AKADEMİ Çevre, Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü Piraye Gök; BETEK Boya Genel Müdürü, Kıymetli İTÜ Mezunumuz Tayfun Küçükoğlu; CFN Kimya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Fatma Köktaş; KİMPUR CEO’su Cavidan Karaca; UNILEVER Çamaşır Bakım Pazarlama Direktörü Alper Çapar ve VESTEL Sürdürülebilirlik Müdürü Çağlayan Karataş farklı sektörlerde endüstrinin iklim direncindeki yerini anlatırken, kuruluşlarımızın başta enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynaklı elektrik tüketimi uygulamaları olmak üzere en iyi enerji-su-atık-kaynak verimliliği yönetiminde sera gazı salım azaltımlarının sürdürülebilirlik yönetimi başarılarına etkisini öğrendik. Teşekkürümüzü sunuyorum.
Zirvemizde “Haydi Kalk, Etrafa Bak” diyen SÜT-D 2023 Küçük Karbon Kahramanı Koç Okulu Sosyal ve Teknolojik Girişimcilik, Yenilikçilik ve Yaratıcılık Kulübü (K-STEIC) umudumuz; SÜT-D 2023 Düşük Karbon Kahramanlarımız gururumuz oldu. SÜT-D oturumlarımız farklı paydaş gruplarımızdan delegelerimizin ilgisi, güler yüzleri ile anlam ve enerji kazandı. Delege memnuniyeti bizleri sevindirdi. Bu zirve iş dünyası desteği ile başarıldı. İş dünyamıza teşekkürümüzü sunuyorum. Zirve Sonuç Raporu ve Zirve Sunum E-Kitabı yakında web sitemizde olacak. Ve son teşekkürümü de biricik ülkemizin iklim direnci için farklı yerlerde, farklı izdüşümlerle yeşilimiz ve mavimiz için uğraş veren yurttaşlarımıza sunuyorum.
Enerjinize, çevrenize ve ikliminize iyi bakınız değerli okuyucularım.
İstanbul’un barajlarındaki su seviyesi 15 ay sonra yüzde 30’un altına düştü8 Kasım 202417:03 OPET, 8. kez akaryakıt sektörünün ‘Lovemark’ı seçildi8 Kasım 202415:39 “Elektrikli araç teknolojisi gibi alanlarda tedarikçi bazımız güçlenecek”8 Kasım 202412:57 EPDK’den lisans kararları8 Kasım 202411:53 Isparta’da jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek8 Kasım 202411:51