‘Hedefimiz, geliştirdiğimiz teknolojik tabanlı çözümleri her bir kıta ve ülkede hizmete sunmak’

Kontrolmatik İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, Petroturk TV Haber Yönetmeni Gözde Emlik’in sorularını yanıtladı. Enerji, endüstriyel tesisler, ulaşım ve madencilik alanlarında faaliyetleri olan ve yaklaşık 15 yıldır enerji sektörünün önemli firmaları arasında yerini alan Kontrolmatik Teknoloji’nin İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, Petroturk TV’ye özel açıklamalar yaptı. Çotuker; “2008 yılında kurulan şirketimiz […]

‘Hedefimiz, geliştirdiğimiz teknolojik tabanlı çözümleri her bir kıta ve ülkede hizmete sunmak’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma14 Temmuz 2023 14:25
  • Güncelleme14 Temmuz 2023 14:32

Kontrolmatik İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, Petroturk TV Haber Yönetmeni Gözde Emlik’in sorularını yanıtladı.

Enerji, endüstriyel tesisler, ulaşım ve madencilik alanlarında faaliyetleri olan ve yaklaşık 15 yıldır enerji sektörünün önemli firmaları arasında yerini alan Kontrolmatik Teknoloji’nin İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, Petroturk TV’ye özel açıklamalar yaptı. Çotuker; “2008 yılında kurulan şirketimiz bugün geldiği noktada 33 ülkede hizmet sağlarken 8 ülkede var olan ofisleriyle küresel faaliyet alanını her geçen gün genişletiyor. Kontrolmatik olarak bağlı ortaklıklarımızda çalışanların da dahil olduğu toplam sayısı 600’ü aşan güçlü ekibimizle birlikte müşterilerimize uçtan uca hizmet sağlıyoruz” diye konuştu.

“SAYISI 600’Ü AŞAN GÜÇLÜ EKİBİMİZLE BİRLİKTE MÜŞTERİLERİMİZE UÇTAN UCA HİZMET SAĞLIYORUZ”

Kontrolmatik’in kuruluşundan bahseder misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

“Yeni nesil teknoloji şirketi” olarak tanımladığımız Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler sağlayıcısı olarak konumlanıyor. 2008 yılında kurulan şirketimiz bugün geldiği noktada 33 ülkede hizmet sağlarken 8 ülkede var olan ofisleriyle küresel faaliyet alanını her geçen gün genişletiyor. Kontrolmatik olarak bağlı ortaklıklarımızda çalışanların da dahil olduğu toplam sayısı 600’ü aşan güçlü ekibimizle birlikte müşterilerimize uçtan uca hizmet sağlıyoruz.  

Türkiye’nin lider mühendislik ve teknoloji firmalarından biri olarak, eğitimli, tecrübeli ve dinamik kadromuz ile yurt içi ve yurt dışında birçok mühendislik temelli projeyi başarıyla tamamlıyoruz. Günümüz teknoloji koşullarına bağlı olarak ürün ve sistem yelpazemizi sürekli geliştiriyor ve hızla gelişen yapımızla ‘bir dünya markası olma’ hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu doğrultuda 2016 yılında AR&GE departmanımızı açarak üç konuda çalışmalarımızı başlattık. Bunlar ‘Enerji Depolama, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Robotik Ürünler’. Kendi mühendislerimiz ve çözüm ortaklarımızın ortak çalışmaları sayesinde haberleşme, koruma, endüstriyel güvenlik, kontrol sistemleri, nesnelerin interneti ve yazılım çözümleri üretiyor, müşterilerimizi ‘tamamen dijital bir çağa’ hazırlıyoruz.

“YAKLAŞIK 270 MİLYON DOLARLIK BİR YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞACAĞIZ”

Ankara’daki batarya fabrikanızda son durum nedir? Faaliyete ne zaman başlayacak?

Kontrolmatik Teknoloji’nin bağlı ortaklıklarından olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri fabrikamızda lityum-iyon (LiFePO4) pil hücresi, batarya modülü, konteyner ve ev tipi enerji depolama sistemleri üreteceğiz. Lityum iyon ve diğer ileri teknolojileri kullanarak; elektrokimyasal enerji depolama hücresi, modül üniteleri ve anahtar teslim enerji depolama sistemleri üreteceğimiz bu fabrikamızdaki ürünler enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve otomotiv alanlarına hitap edecek. Aynı zamanda fabrikada şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç şarj destek sistemleri, iş makinaları, otobüsler, deniz taşıtları, yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları da yapılacak. Temmuz ayında 500 MWh/yıl kapasiteyle açılışını yapmayı planladığımız fabrikamızın 2023 yılı sonunda ikinci ve 2024 yılı başında da üçüncü fazı devreye alacağız. Fabrikamız tam kapasite devreye girdiğinde toplamda 3 GWh/yıl kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Tüm fazları devreye aldığımızda yaklaşık olarak 270 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaşacağız.

Fabrikamız yenilenebilir enerji alanında ürettiği çözümler dışında sürdürülebilirlik alanında kendi uygulayacağı çözümlerle de sektördeki rakiplerinden ayrışıyor. Bu doğrultuda fabrikamızda geri kazanım ve geri kullanım tesis yatırımını devreye almayı planlıyoruz. Bu tesis yatırımıyla fabrikamızda ürettiğimiz ömrü dolan bataryaları toplayarak ekonomiye kazandıracak bir altyapı oluşturuyoruz. Tam bir ekosistem kurmayı hedeflediğimiz tesis yatırımımız tamamlandığında tüm ürün gamımızı yönetebilir hale getirebileceğiz. Bu kapsamda bir de hammadde eşleştirme tesisi yatırımımız bulunuyor. Bu tesisle hem Pomega’nın hammadde ihtiyacını hem de Avrupa ya da benzer coğrafyalardaki lityum demir fosfat tabanlı pil hücresi fabrikalarının da hammaddesini tedarik etmeyi planlıyoruz.

Ayrıca üretimimizi kendi inisiyatifimizle satın alma sürecimiz ve malzeme seçiminden tutun da atık ısı geri kazanımı, çatı tipi güneş enerji santrali, yağmur suyu hasadı ve suyun tasarruflu kullanımına yönelik, nihayetinde enerji ve su verimliliği sağlayacak, birçok farklı sürdürülebilir uygulamalarla da destekleyeceğiz. Bu faaliyetlerimizin sonucu olarak da karbon ayak izimizi azaltıp, daha sürdürülebilir bir tesise sahip olmayı planlıyoruz.

“2032 YILINA KADAR YAKLAŞIK 900 MİLYON DOLARDAN FAZLA FEDERAL TEŞVİKTEN YARARLANMAYI PLANLIYORUZ”

ABD’nin Güney Carolina eyaletinde hayata geçeceğini açıkladığınız lityum iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasında son durum nedir? Buradaki hedef nedir?

Kontrolmatik Teknoloji olarak küresel pazarda bir ihtiyaç gördük ve bu amaçla ikinci enerji depolama yatırımımızı Amerika’da yapmaya karar verdik. Güney Carolina eyaletinde 279 milyon dolarlık lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası yatırımı yapacağız. Toplam 320 bin metrekare arazi üzerine kurulacak ve “Pomega Energy Storage Technologies Inc.” adıyla hizmet verecek olan yıllık 3 GWh kapasiteli fabrikamız, Lityum-Demir-Fosfat teknolojisiyle pil hücreleri üretmenin yanı sıra farklı alanlarda kullanılması için enerji depolama modül ve sistemleri de üretecek. Colleton ilçesinde inşa edilecek ve ‘Pomega Energy Storages Inc.’ adıyla hizmet verecek olan yıllık 3GWh kapasiteli fabrikamız, şebeke ölçeğindeki depolama pazarını hedefleyecek. Bu yatırım için Güney Carolina eyaletinin sağladığı toplam 127 milyon dolarlık teşvik paketi de ilgili yönetimlerce onaylandı. Ek olarak 16 Ağustos 2022 tarihinde ABD Kongresi’nde onaylanan ‘Inflation Reduction Act’ (IRA – Enflasyonu Düşürme Yasası) kapsamında Pil Hücresi üretimi için 35 USD/kWh, Batarya Paketi üretimi için 10 USD/kWh olan ‘Üretim Vergisi Kredisi’nden; 2030 yılına kadar devam edecek bu desteğin 2031 ve 2032 yıllarında her yıl yüzde 25 oranında azaltılmasıyla 2032’de son bulması ve bu kapsamda 2032 yılına kadar yaklaşık 900 milyon Amerikan dolarından fazla federal teşvikten yararlanmayı planlıyoruz.

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ŞEFFAFLAŞMA VE PRESTİJ ODAKLI BİR ADIM ATMAKTI”

Kontrolmatik 2020 yılında halka arz edildi. Şirketin halka arzından sonra ne gibi değişiklikler oldu? Halka arz konusunu bizim için değerlendirir misiniz?

Halka arzı gerçekleştirirken öncelikli hedefimiz şeffaflaşma ve prestij odaklı bir adım atmaktı. Güncel olarak kamuoyuna ve yatırımcılarımıza gerek KAP bildirimleriyle gerekse sosyal medyadan ve web sitemizden yaptığımız duyurularla projelerimiz, faaliyetlerimiz ve süreçlerimiz ile ilgili bilgi akışını sağlıklı ve düzenli olarak paylaşıyoruz. Bu sayede hem yurt içi hem de yurt dışındaki potansiyel müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımız bizleri daha iyi tanıyabiliyor. Bu açıdan halka arz, motivasyonumuzu yüksek ve devamlı tutmamızı sağlıyor diyebilirim.

“TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ BİRÇOK İYİ İŞ VAR”

Kontrolmatik AR-GE çalışmalarında nasıl bir yol izliyor, bu konuda yeni projeleriniz var mı?

Türkiye’de gerçekleştireceğimiz birçok iyi iş var. AR-GE ekibimiz bu doğrultuda yoğun bir şekilde farklı disiplinlerde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle nesnelerin interneti ve uydu haberleşmesi konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Şu anda 30’un üzerinde sensör geliştirdik, bu sayıyı daha da artırmayı planlıyoruz ve bu alanda yaşamın her alanına hitap edeceğiz. Aynı zamanda uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışmalar yapmak, uydu ve uzay araçları tasarlamak ve üretmek amacıyla kurulan Kontrolmatik Teknoloji iştiraki Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri şirketimizin gerçekleştirdiği çalışmalar var. İştirakimiz Plan-S’in ürettiği üç uydumuz yörüngesine yerleşti. Haberleşme uydularından sonra bir sonraki aşamada gözlem uydularına yöneleceğiz. Bunlara ek olarak robotik tarafında ise ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Kendi kolaboratif robotumuzu geliştirdik ve ilk protipimizi ürettik. Şimdi seri imalatı için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bir de üzerinde iki yıldır çalıştığımız Yüzer Güneş Enerji Santrali platformları projemiz bulunuyor. Yüzer güneş enerjisi santrali (GES) projelerinde kullanılabilecek yüzer platformlarla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. İlk prototipimiz, Ankara’daki tesiste yüzdürüldü. Projemizi seri üretime hazır hale getirmek için çalışmalarımızı hızlandırıyor, yenilenebilir enerjiden daha fazla faydalanılmasını hedefliyoruz.  Tüm bunlara ek olarak enerji alanında İstanbul, Silivri’de rüzgâr ya da güneş enerji santrali kurma yatırımı yapıyoruz. Bununla ilgili şu anda 250 MW’a yakın rüzgâr enerji santralinin kurulumu ile ilgili ön lisans çalışmalarımızı devam ediyor. İlgili süreçler tamamlandıktan sonra yaklaşık 1 GWh büyüklüğünde bir enerji depolama tesisiyle birlikte 250 MW’lık bir rüzgâr santralinin geliştirme kısımlarını hızlandıracağız.

Aynı zamanda bir elektrikli araç paylaşım platformu oluşturacağız. Oluşturduğumuz bu platform ile cep telefonu üzerinden size en yakın ve uygun olan elektrikli aracı görebileceksiniz. Aracı cep telefonu üzerinden rezerve edip aracın yanına gittiğinizde telefon üzerindeki karekod ile kapıları açıp direkt olarak sürüşe başlayabileceksiniz. Gittiğiniz yerde uygun bir yere aracı park edeceksiniz. Bunun karşılığında da kullandığınız kadar bir ücret tahsil edilecek. Tabii bu kullanımın ehliyetiniz olması ve belli bir süre araba kullanıyor olmanız gibi belli birtakım şartları olacak. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra elektrikli araçlarımızı sokaklarda göreceğiz.

“YENİ TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR VE HIZLICA İŞ YAPIŞ SÜRECİMİZE ENTEGRE EDİYORUZ”

Kontrolmatik Türkiye ve dünya pazarında nerede olmayı hedefliyor? Yakın dönem hedefleriniz ve uzun dönem planlarınız neler?

Öncelikle var olan kurumsal yapımızı daha da güçlendirerek müşteri memnuniyetini ve ihtiyacını ön plana çıkararak var olduğumuz coğrafyalardaki hakimiyetimizi sürdürmek ve yeni pazar ve coğrafyalar eklemek istiyoruz. Pazar payı yüksek olan Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Afrika kıtasında faaliyetlerimizi arttırıyoruz. Birlikte çalıştığımız partner sayısını her geçen gün artırarak faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki etkinliğimizi artırıyoruz. Yeni teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve hızlıca iş yapış sürecimize entegre ediyoruz. Geleceğin dünyasını şekillendirecek enerji depolama, nesnelerin interneti, robotik sistemler gibi teknoloji yatırımları yaparak pazardaki payımızı da yükseltiyoruz. Hedefimiz geliştirdiğimiz teknolojik tabanlı çözümleri her bir kıta ve ülkede hizmete sunmak.

‘POMEGA ENERJİ DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ FABRİKAMIZI TEMMUZ’DA ÜRETİME AÇMAYI PLANLIYORUZ’

Kontrolmatik olarak bu yıla hangi hedeflerle başladınız? Yılın ilk çeyreğini nasıl geçirdiniz?

Yılın ilk çeyreğinde oldukça pozitif bir tabloyla karşı karşıyayız.  Kendimize belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi söyleyebilirim. İştiraklerimizden POMEGA Enerji Depolama Teknolojileri fabrikamızı Temmuz’da üretime açmayı planlıyoruz. Bu yatırımımıza paralel olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık 3GWh kapasiteli pil hücresi, batarya modülü ve enerji depolama sistemleri giga fabrikamızın yatırımını da başlattık. Kontrolmatik Teknoloji olarak geliştirdiğimiz Controlix markamız ile de nesnelerin interneti (IoT) konusunda dünyanın farklı noktalarında kendi ürün ve çözümlerimizi daha fazla göreceğiz. Türkiye’de hızla artan enerji talebine karşılık yüzer güneş enerji santralleri için yüzer platform çözümleri sunacağız. Kontrolmatik Teknoloji’nin iştiraklerinden olan Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri AŞ’nin tasarlamış olduğu haberleşme test uydularını 2023 yılında tamamlayıp seri üretime geçmeyi planlıyoruz. 2022 yılında kurduğumuz MCFLY Robot Teknolojileri şirketimizde kolaboratif robot kolların makine parkurunun kurularak test üretimlerine geçmeyi planlıyoruz.

Diğer iştiraklerimiz için de yoğun bir yıl olmakla birlikte Pomega açısından fuar katılımlarımız da hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’de katıldığımız fuarların yanı sıra son olarak geçtiğimiz haftalarda Münih’te gerçekleştirilen Intersolar Europe 2023 Fuarı’na standımızla katılım sağladık ve enerji depolama ürünlerimizle ilgili olarak sektörün tüm dünyadan temsilcilerine tanıtım yapma fırsatı bulduk.

“ENERJİ ALANINDA CİDDİ BİR BÜYÜME POTANSİYELİ VAR”

Neler eklemek istersiniz?

Enerji depolama sistemleri hem Türkiye’de hem yurt dışında gitgide yaygınlaşıyor. Türkiye’de de son dönemde yeni yayınlanan mevzuata bağlı olarak enerji depolama sistemlerini yakın zamanda çok daha fazla göreceğiz. Enerji depolama sistemleri sadece rüzgar ya da güneş santrallerindeki dengesizliği gidermek adına değil, ulusal şebekenin de dengelenmesi adına da önemli bir konu. Enerji alanında ciddi bir büyüme potansiyeli var ve biz de grup olarak en ciddi büyüme potansiyelini şu anda bu alanda görmekteyiz.

Bunun dışında enerji depolama bölgesel anlamda da büyük önem teşkil ediyor. Keza bunu bölgelerden enerji tedarik edemediğimiz dönemlerde Kahramanmaraş depreminde bir kez daha anladık. Enerji depolama bölgenin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar altyapının kurulmasıyla kesintisiz bir enerji sağlıyor. Pomega’nın son dönemde bir reklam filmi yayınlandı. Bugünkü koşulları çok güzel anlatan bir reklam filmi oldu. Film ‘Akşam olduğunda güneş batar mı?’ diye bir soruyla başlıyor, dış ses ise  ‘batmaz’ diyor. Çünkü siz rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde ürettiğiniz fazla enerjiyi, enerji depolama sistemleriyle depoladığınızda ne zaman ihtiyacınız olursa o zaman herhangi bir kesintiye tahammül vermeyecek şekilde kamu tesislerinde, fabrikanızda ya da evinizde kullanabiliyorsunuz. yüzden bizim reklam filmimizde de söylediğimiz gibi; ‘Üzerinde güneş batmayan ülke artık Türkiye!