GÜNEŞ YEKA TAMAM RÜZGAR YEKA YOLDA

 Karapınar YEKA yarışmasını 6,99 dolar cent/kWh ile Kalyon-Hanwha Q CELLS Ortak Girişim Grubu kazandı. Ayrıca Rüzgar YEKA’nın şartname çalışmalarında da son aşamaya gelindi.

ENERJİ SEKTÖRÜ İÇİN DEVRİM NİTELİĞİNDE

Karapınar Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanı projesi ihalesi sonrası açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 1,3 milyar doları aşan bu yatırımın Türkiye enerji sektörü açısından devrim niteliğinde olduğunu ifade etti. Bakan Albayrak, proje ile Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilme adına sektörün önünü açtığını ifade etti.

RÜZGAR YEKA’DA TARİH 27 TEMMUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bir televizyon kanalının canlı yayınında Türkiye’nin enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Albayrak, Türkiye’nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımları tamamladığını ifade ederek, “Rüzgar YEKA’yı da inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. 27 Temmuz zannediyorum, temmuz sonu itibarıyla yarışmayı, ihaleyi hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz’u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıp, yine bin megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65’ten fazla yerlilik, yüzde 80’den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç ilerleyecek.” ifadelerini kullandı.

HABERİN TAMAMI…

Güneşte YEKA dönemi

Türkiye’nin enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları devreye alma stratejisinin en önemli adımlarından birisi olan Karapınar YEKA 1 GES yarışmasını Kalyon – Hanwha Q CELLS Ortak Girişim Grubu kazandı. 20 Mart’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ihaleye 4 Ortak Girişim Grubu (OGG) katıldı.

Türkiye’nin enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları devreye alma stratejinin en önemli adımlarından birisi olan Karapınar YEKA 1 GES yarışmasını Kalyon – Hanwha Q CELLS Ortak Girişim Grubu kazandı. 20 Mart’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ihaleye 4 Ortak Girişim Grubu (OGG) katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan’ın komisyon başkanlığında, açık eksiltme yöntemi ile gerçekleştirilen ve 19 tur süren yarışmada tavan fiyatı 8 dolar cent/kWh olarak belirlenirken ilk önce Ortak Giriş Grupları tarafından kapalı zarfla verilen mali teklif zarfları açıldı.

Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu’nun mali fiyat teklifi 8 dolar cent/kWh, Kalyon – Hanwha Q CELLS Ortak Girişim Grubu’nun mali fiyat teklifi ise 7,95 dolar cent/kWh oldu. Çalık Enerji – Solargiga Ortak Girişim Grubu’nun mali fiyat teklifi 7,99 dolar cent/kWh, AKC Güneş Ortak Girişim Grubununki ise 7,98 dolar cent/kWh oldu.

Yarışmanın açık eksiltme turlarına geçilmesinin ardından ilk turdaki verilen teklifler ise şu şekilde oldu: Limak- CMEC- Hareon Solar OGG 7,94 dolar cent/kWh, Çalık Enerji – Solargiga OGG 7,93 dolar cent/kWh, AKC Güneş OGG 7,92 dolar cent/kWh, Kalyon- Hanwha Q CELLS OGG 7,90 dolar cent/kWh.

LİMAK 5. TUR, ÇALIK 7. TURDA ÇEKİLDİ

Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu açık eksiltmenin beşinci turu başlamadan önce, Çalık Enerji – Solargiga Ortak Girişim Grubu ise altıncı tur başlamadan önce ihaleden çekildiğini açıkladı.

İPİ KALYON- HANWHA Q CELLS OGG GÖĞÜSLEDİ

Kalan turlar AKC Güneş OGG ve Kalyon- Hanwha Q CELLS OGG arasında çekişmeye sahne olurken AKC Güneş OGG 19. tur öncesi yarışmadan çekildiğini açıkladı. Komisyon Başkanı Abdullah Tancan 18. turda Kalyon- Hanwha Q CELLS OGG’nun 7,01 dolar cent/kWh olan teklifinde indirim isteği sonrası Kalyon- Hanwha Q CELLS OGG tarafı nihai tekliflerini 6,99 dolar cent/kWh olarak revize etti.

Yatırımların mali büyüklüğü yaklaşık 1.3 milyar dolar.

2.000 hektarlık alan üzerine kurulacak.

Yılda 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.

Yaklaşık 600 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Karapınar GES’in inşaatında 700 personel, panel üretim fabrikasında 350 personel, AR-GE faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personel, yan sanayide 1.000 personel istihdam edilecek.

10 yıl boyunca AR-GE faaliyetlerinde bulunulacak

Kurulacak fotovoltaik panel fabrikası yıllık 500 MWe güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak

Üretilecek elektrik 15 yıl boyunca 6,99 dolar cent/kWh fiyattan alım garantisi ile alınacak

‘YENİ TÜRKİYE’NİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİNE IŞIK TUTACAK BİR İHALE GERÇEKLEŞTİRDİK’

Karapınar Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanı projesiyle 1,3 milyar doları aşan bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu yatırımın Türkiye enerji sektörü açısından devrim niteliğinde olduğunu ifade etti. Yarışma sonrasında basın mensuplarına özel yaptığı açıklamada bulunan Bakan Albayrak “Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavşak olan güneşte gerçekleştirdiğimiz ihaleyle önemli bir adım attık. Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilecek enerji sektörünün önünün açıldığını düşünüyorum çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi de inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız” diye konuştu.

Yenilenebilir kaynaklarda kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde son bir yıldır harcanan yoğun mesainin karşılığını bulduğunu ve akabinde çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Albayrak “Bu ihalede farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya yarışına şahitlik ettik. Türkiye’nin yerli kaynaklarından hem daha ucuz hem de daha kaliteli ve son teknolojileri ihraç etme kapasitesini de geliştirecek şekilde bir ihale modeli ve stratejisiyle ülkenin önümüzdeki dönemine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmek için önemli bir adım attık” dedi. Bakan Albayrak, gerçekleştirilen yarışmayla 1,3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde Türkiye için artık güneş enerjisinde teknoloji üreten, yapılacak Ar-Ge yatırımlarıyla iç ve dış piyasaya hizmet sunulacak bir sürecin başladığını söyledi.

RAKAMLARLA KARAPINAR YEKA 1 GES PROJESİ 

Toplam 2.000 hektarlık alan üzerine kurulacak olan Karapınar YEKA 1 GES Projesi ile 1.000 MWe kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali hayata geçirilecek. Tesiste kullanılacak panellerin üretileceği fabrikayla birlikte yaklaşık toplam 1,3 milyar dolar tutarında yatırım yapılması planlanıyor. 1.000 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santralinden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) Kullanım Hakkı Yarışması niteliği, türü, miktarı olarak, 1000 MWe bağlantı kapasitesi için Yurt İçinde Üretim Karşılığı Tahsis olarak; şartnamede belirtilen özelliklerde entegre 500 MWp/yıl kapasiteli Foto Voltaik (FV) güneş modülü üretim fabrikasının ve AR-GE Merkezinin kurulması, AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi ve toplam 1000 MWe kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisinin Şartnamede koordinatları verilen Karapınar YEKA da kurularak devreye alınmasını kapsıyor.

İhaleyi kazanan firma, Serbest Bölgeler hariç, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 500 MWp/yıl kapasiteli FV güneş modülü üretim fabrikası, koordinatları belirlenen alanda 1.000 MW kapasiteli güneş enerjisi elektrik üretim tesisi, ilgili mevzuatta öngörülen yerlerde ise AR-GE Merkezi kuracak. Fabrika ve AR-GE Merkezi kurulumu; sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 18 ay, Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi ise Fabrika kurulumunu takip eden 36 ay içerisinde bitirilecek. İhaleyi kazanan firmanın kuracağı 1.000 MW kapasiteli güneş enerjisi elektrik üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisi, 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden değerlendirilecek. 10 yıl boyunca yapılacak AR-GE çalışmalarında yer alacak 100 tam zamanlı mühendisin yüzde 80’ini Türk mühendislerden oluşacak. Üretim ve AR-GE faaliyetleriyle birlikte Türkiye’nin güneş enerjisinde know-how aktarımı ile birlikte nitelikli personel sayısının artması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Gelecek yıllarda ise üretim hattından üretilecek panellerin Türkiye’deki diğer güneş enerjisi projelerinde kullanılması ve çevre ülkelere ihraç edilmesi amaçlanıyor.

“TARİHİ BİR RESİM ORTAYA ÇIKTI”

Böylesine önemli yatırımların büyüyen Türkiye profiline önemli katkılar sağladığının altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bu yatırımla, güneş enerjisinin çılgın projesi diyeceğimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz bin megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor” dedi. Bu ihaleleri gerçekleştirirken tarihi bir resmin de ortaya çıktığına dikkati çeken Albayrak “Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13,3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19,5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6,99 cent’e düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor” diyerek gelinen noktanın altını çizdi.

“BİRİLERİ NE DERSE DESİN, DURMAK YOK YOLA DEVAM”

Türkiye’nin geleceğine olan güvenin arttığını gerçekleştirilen bu başarıyla küresel güçlere karşı gösterdiklerini söyleyen Albayrak, “Birileri ne derse desin, biz hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Kriz tellallarına, konvansiyonel enerjiye muhalefete, Türkiye’yi dar kalıplara sokmaya çalışanlara rağmen, yerli kömürü de yapacağız, güneşi de yapacağız. Durmak yok, yola devam” dedi. Albayrak, Türkiye’yi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Karapınar YEKA projesinde, elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın işletilmesinde 200 ila 350 daimi personel, AR-GE faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personelin doğrudan istihdam olanağı sağlanırken, yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR”

Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, Karapınar yarışma sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hanwha Q CELLS şirketinin Türkiye’de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye’nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz. Bu adımlarla ülkemizde enerjideki dışa bağımlılık giderek azalacak. Bu ihale sadece bin megavatlık bir santral ihalesi değil aynı zamanda şirket olarak üreteceğimiz bu güneş panellerini geniş bir pazarda satabilme fırsatını bulacağız. Biz bu stratejinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz için yabancı ortağımızla birlikte burada çok önemli bir yatırım fırsatı olduğunu değerlendirdik. Bir yandan yurt dışı enerji kaynaklarına bağımlık azalırken, yerli üretim de yapılacak. Özel sektör olarak bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE İNANIYORUZ”

Hanwha Q CELLS Türkiye Genel Müdürü Ho Woo Shin yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişimine inandıklarını ifade ederek “Türkiye güneş enerjisi sektörünün gelişimi için taahhütümüzü veriyoruz” dedi.

YEKA GÜNEŞTE OYUN DEĞİŞTİRİCİ OLDU

Karapınar YEKA 1 GES Projesi sonrası Green Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör kaynakları ihale sonuçlarının birçok açıdan oyun değiştirici bir gelişme olduğunu söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide sahip olduğu kaynaklar arasında güneşin önemli bir yer tuttuğunu ve güneşte her geçen gün düşen maliyetlerle birlikte önümüzdeki 20 yılda güneşten elektrik üretiminin depolama sistemlerindeki maliyet düşüşüyle birlikte çok daha hızlı artacağını ifade eden uzmanlar Türkiye açısından YEKA ihalesinin önemini şu şekilde sıralıyor:

Türkiye’nin halihazırda güneşte verdiği 13,3 dolar cent/kWh alım teşviki yerli santral ekipman kullanılması durumunda 19,5 dolar cent/kWh’a kadar çıkıyordu. YEKA yarışması ile oluşan 6,99  cent/kWh Türkiye açısından teşvik maliyetlerini düşürmede önemli bir imkan ortaya çıkardı.

Önümüzdeki dönemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılacak düzenleme ile birlikte orta ve uzun vadede teşvik maliyetlerinde önemli bir düşüş sağlanmasının önü açılacak. Bu yıl içinde rüzgarda yapılacak YEKA ile birlikte rüzgarda da benzer şekilde düşük fiyatlar ve teşvik maliyetini göreceğiz.

Buna ek olarak güneş panellerinin yurt içinde üretilmesi ve 10 yıl boyunca AR-GE şartının olması yüzlerce yeni istihdam sağlayacağı gibi bu yatırım için harcanacak paranın önemli bölümünün yurt içinde kalmasını sağlayacak. Buradan üretilecek elektrikle birlikte hem yerli panel üretimi hem de yerli ve yenilenebilir kaynaktan sağlanacak üretim enerji ithalatının ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak. Türkiye, yerli üretim ve AR-GE ile birlikte güneş enerjisi teknolojilerinde bölgenin üretim ve teknoloji geliştirme merkezi olma yolunda önemli bir adım atarak büyük bir şans yakaladı.