‘Bu gelişmeler Türkiye’yi 2030’da kurulu güçte Avrupa pazar liderlerinden biri yapar’

‘Bu gelişmeler Türkiye’yi 2030’da kurulu güçte Avrupa pazar liderlerinden biri yapar’

GENSED tarafından gerçekleştirilen “Enerji Depolama Sohbetleri” toplantısında Başkan Halil Demirağ; “Türkiye Avrupa’da İspanya ve Portekiz ile güneş enerji potansiyelinin en yüksek olduğu ilk 3 ülke arasında yer alıyor” dedi.

Green Solar Network Projesi hakkında yapılan bilgilendirme sonrası “Enerji Depolama Sohbetleri” toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmalarını GENSED Başkanı Halil Demirağ, GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ve AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Christian Ballaro gerçekleştirdi.

İlk oturumda KASİDER Kurucu Ortağı Göknur Atalay ve Green Solar Network (GSN) Başkanı Fatih Ünal konuşmacı olarak yer aldı.

“BUGÜN TÜRKİYE’DE YAPILAN FUARLARIN HEPSİNDE ÖZELLİKLE BİR DERNEĞİN DESTEKLEDİĞİNE DAİR BİR VURGU YAPILMAKTA”

GENSED Başkanı Halil Demirağ yaptığı konuşmada fuarlardaki derneklerin durumuna vurgu yaparak; “Fuarların  bize ait olduğunu, bu sektörün bize ait olduğunu ve bizsiz fuar olmayacağını, olamayacağını vurgulayarak özellikle bu fuarlarda bizlerin olması gerektiği konusunda bir mücadele başlattık. Bugün Türkiye’de yapılan fuarların neredeyse hepsinde özellikle bir derneğin desteklediğine dair bir vurgu yapılmakta ve artık derneklerin desteği olmadan fuar yapılamayacağını birçok fuarcıda anlamış durumda diye düşünüyorum. ” dedi.

“BU FIRSAT KAÇMAMALI VE YÖNETİM BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİ”

KASİDER Kurucusu Göknur Atalay oturumda yaptığı konuşmada; “Türkiye dünyada bir yenilebilir cennet olmaya aday. Hem güneşte hem rüzgarda başvurular oldu. Türkiye’ye bu yatırımı yapmak istemek çok güzel. Bu fırsat kaçmamalı ve yönetim bu fırsatı değerlendirmeli.  Eğer her sene 4 gigabayt güneş yaparsak biz 2030 yılında dışa bağımlılığımızı yarısını bitirmiş oluyoruz.  Kapasiteyi artırmak için özellikle de havaların bulutlu olduğu rüzgarın olmadığı, güneşin olmadığı saatlerde yapacağımız depolamayla da sağlayacağımız için bu depolama yönetmeliği çok kıymetli” ifadelerinde bulundu.

İkinci oturumda “Enerji Depolama Sohbetleri” gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın yaptığı oturumda, KONTEK Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir, DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, T DİNAMİK Enerji Depolama Birimi Direktörü Muhsin Mazman ve BS Dağıtık Enerji Kurucusu Bilal Şimşek konuşmacı olarak yer aldı.

“GENSED OLARAK EN ÖNEMLİ PROJEMİZ SOLARLAB”

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan oturum öncesi sunum gerçekleştirdi. Hakan Erkan gerçekleştirdiği sunumda; “GENSED olarak en önemli projemiz SOLARLAB. Burada bir güneş köyü yaratmayı hedefliyoruz. Hem yatırımcılara hem de halka sunacağımız bir yatırım olacak” dedi.

“TOPLAM KURULU GÜCÜMÜZ 103 GW”

KONTEK Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir sunum gerçekleştirdi. Tolga Murat Özdemir yaptığı sunumda; “Avrupa’da enerji kullanımının en yaygın olduğu ülke İngiltere. İngiltere ada ülkesi olması dışında bizim ülkemize benzer şebekeleri mevcut. Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunda toplam kurulu gücümüz 103 GW. GES ve RES toplamda 20 GW olarak bulunuyor” dedi.

T DİNAMİK Enerji Depolama Birimi Direktörü Muhsin Mazman oturumda bir sunum gerçekleştirdi. Muhsin Mazman gerçekleştirdiği sunumda;“ Bizim mevzuatımıza konu olan enerji depolama sistemi elektrokimyasal depolama sistemidir. Bu da kendi içinde üçe ayrılıyor: Alkışlı/redoks batarya, Pb-Acid-Li-ion ve Nas” açıklamasında bulunarak elektrokimyasal depolama sistemlerine dikkat çekti.

DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar  sunumda bulundu. Mehmet Taha Pınar yaptığı sunumda; “Enerji piyasasının dijitalizasyonla birlikte bir dönüşüm mevcut. İlerleyen dönemlerde sahipleri bilinmeyen santraller görmeye başlayacağız. Bu konuda yapay zekanın önemi büyük” ifadelerinde bulundu.

BS Dağıtık Enerji Kurucusu Bilal Şimşek elektrik depolamayla ilgili açıklamalarda bulundu: “ Elektrik depolama tesisiyle ilgili EPDK Lisans Başvuru Süreci başladı. Şu an için talep yüksek. Teminat mektubu konusunda EPDK’da bulunan mevzuata göre 90 gün içerisinde bildirilmesi gerekiyor. Türkiye’de şu an üç tür depolama tesisi kurabiliyoruz. Bunlar; Müstakil Depolama Tesisi, Bütünleşik Depolama Tesisi, Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi’dir.”

“TÜRKİYE AVRUPA’DA GÜNEŞ ENERJİSİ EN YÜKSEK İLK 3 ÜLKE ARASINDA YER ALIYOR”

GENSED Başkanı Halil Demirağ, toplantı sonrası Green Power’a özel açıklamalarda bulundu. Demirdağ, Türkiye’nin güneş enerjisinde lider konumunu sürdürdüğünün altını çizdi: “Pandemi ve yaşanan bölgesel savaşlar hem ulusal hem de küresel ölçekte enerjinin önemini yaşamsal boyutta artırdı. Güneş Sürdürülebilir ve erişilebilir bir kaynak olması ile birlikte, güneş enerjisi sistemleri enerji seçenekleri içerisinde öne çıkıyor. Türkiye’de ise güneş kurulu gücü her ay artarak hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmekte. TEİAŞ verilerine göre güneş enerjisi yatırımları gerek aylık gerekse de yılın tamamında lider konumunu sürdürdü.

Türkiye’nin kurulu gücünün geçtiğimiz Kasım ayında 265,40 MW net artış ile 103.541,2 MW’a ulaştığı bildirildi. Verilere göre yılın ilk 11 ayındaki net artış rakamı ise 3.721,60 MW oldu. Türkiye’nin güneş enerjisi gücü Kasım ayında 198,6 MW artarken, 11 aylık dönemde devreye giren güneş gücü de 1.503,4 MW’a ulaştı. Böylece toplam kurulu güç içinde güneşin yeri yüzde 11‘lere çıkmış oldu.

Türkiye Avrupa’da İspanya ve Portekiz ile güneş enerji potansiyelinin en yüksek olduğu ilk 3 ülke arasında yer alıyor. GES Yatırımlarının daha da artması için mevzuatların yatırımcıya yönelik olarak düzenlenmesi ve izin süreçlerinin hızlandırılması gerekmekte.

Ayrıca şebeke bağlantı kapasitelerinin artırılması, ESCO ve PPA gibi yeni iş modellerinin oluşturulması ve YEKA şartlarının günümüz koşullarına göre düzenlenmesi de GES yatırımlarının daha da hız kazanması açısından büyük bir önem taşımakta. Kısa süre önce yayınlanan, lisanssız uygulamalarda dağıtım bölgesi kısıtının kaldırılması ve enerji depolama yönetmelikleri ve yine LÜY Kapsamında 50 kWe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi kapsamında da yapılan tasarım uygunluk incelemesi ve kabul işlemleri için herhangi bir ücret alınmaması, son kullanıcıların kendi dağıtık enerji sistemlerini kurmasını teşvik etmektedir.”

Demirdağ: “Green Solar Network, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneğimiz (GENSED) güneş enerjisinden elektrik üretme sektörü değer zincirinde bulunan bütün paydaşların kamu ve birbirleri ile iletişimi sağlamak için 2009 da kurulmuş olup, bugün güneşten elektrik üretimi ve enerji depolama alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmaları bir çatı altında toplayarak sektörel sinerji yaratmaktadır. Green Solar Network Konferansları ile güneş konusu tabana yayılmış, paydaşlar ile gündem tartışılmış ve tek ses olarak otoritelere ulaşılmıştır. Tüm bunlarla beraber hazırlanmış olan online güneş hesaplaması programı ile son kullanıcıların güneş konusunda geçerli ve güncel bilgiye sahip olması sağlanmıştır. Sürdürülebilir bir gelecek için Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkat çekilen, sanayi ve kamu kuruluşu iş birliklerinin en verimli şekilde masaya yatırıldığı, üreticilerin, bilim insanlarının, uygulayıcıların, akademisyenlerin, devlet kurumlarının ve STK’ların bir araya gelerek sorun tespiti yaptığı ve çözüm önerileri geliştirdiği bir platform olarak bizim için çok kıymetlidir.”

“TÜRKİYE’DE ÜRETİCİLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ İYİLEŞTİRMELERİNE BAŞLAMIŞLARDIR”

Avrupa Birliğinin Sınırda Karbon Düzenlemesi geçiş dönemi 1 Ekim 2023’te başlayacaktır. İlk olarak CBAM kapsamında olması önerilmiş olan ürünler; demir ve çelik, çimento, gübre, alüminyum, elektrik ve hidrojendir.Kapsam ayrıca belirli ara maddeleri ve sınırlı sayıda alt ürünleri içerecektir. Bu vesile ile söz konusu ürünleri üreten ve AB’ye ithal eden fabrikaların düşük karbon ile üretimleri, sürdürülebilirlikleri ve dolayısıyla enerjilerini verimli ve yenilenebilir kaynaklardan kullanmaları önem kazanmış ve Türkiye’de üreticiler konu ile ilgili ivedi hesaplamalara ve enerji verimliliği iyileştirmeleri ve temiz enerji yatırımlarına başlamışlardır. Tüm bu gelişmeler Türkiye’yi 2030 yılında kurulu güç açısından Avrupa Pazar liderlerinden biri durumuna getirir.”

‘2030 YILINA KADAR TOPLAM ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 18‘İNİN TEMİZ ENERJİDEN SAĞLANMASI BEKLENMEKTEDİR’

Demirdağ, Türkiye için güneş enerjisinde çizilen yol hatırası ile ilgili değerlendirmede bulundu; “Uluslararası Enerji Ajansının öngörüsünde göre 2030 yılına kadar toplam elektrik tüketiminin yüzde 18‘inin ve 2050 yılında ise yüzde 32’nin temiz enerjiden sağlanması beklenmektedir.

“Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır” raporu, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından 2020 yılında başlatılan bir araştırmanın sonuçlarını bir araya getirmektedir. Sonuçlara bakıldığında GÜNEŞ’in net zero yolculuğundaki rolü yadsınamaz.