Yeşil Mutabakata hazır mıyız?

Küresel ısınma ve yol açtığı yıkıcı etkiler, tüm dünya için önemli bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu tahribatın önüne geçmek amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından geçen yılın Aralık ayında Avrupa Yeşil Düzen (European Green Deal) Mutabakatı ilan edilmişti. Ekonomik ve sosyal anlamda büyük öneme sahip olan Avrupa Yeşil Düzeni’ne geçiş için
ülkemizde hangi çalışmalar yapılmalı?

BİRÇOK GEREKÇE GÖSTERİLEBİLİR

Günden güne ısınan atmosfer, dünyadaki sekiz milyon canlı türünün yaklaşık bir milyonunun tehdit altında olması, orman arazilerinin her geçen gün artan tahribatı ve okyanuslardaki kirlilik artışı, iklim değişikliği ve beraberinde getirdiği problemler; Avrupa Yeşil Düzen (European Green Deal) Mutabakatının önemli gerekçeleri arasında görülebilir.

“KARBON NÖTR” OLMA HEDEFİ

Bu plan ile 2050 yılında Avrupa’nın “karbon nötr” olma hedefine ulaşması için çok kararlı bir yol haritası ortaya konmuş oldu. Yeşil Düzen Planı’nın uygulamaya geçebilmesi için devasa bir bütçe öngörülmekte. On yıllık sürede 1 trilyon euro civarında bir bütçe yaratılacaktır. Bunun yaklaşık 500 milyar eurosunu Avrupa Birliği finanse edecek. Kuşkusuz ki AB Komisyonunun alacağı böylesi kararlar sadece Avrupa’yı değil aslında dünyada da önemli bir değişimi beraberinde gerektirecektir.

GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

AB Bilgi Merkezi’nin yapmış olduğu birkaç bilgilendirici yayının dışında ülkemizde; Avrupa Yeşil Düzeni’ni baz alan bir çalışma ve hazırlık bulunmamaktadır. Bu konuda bilinçlendirme ve gerekli değişimin başlaması için başta sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına büyük sorumluluk düşmektedir. Artık şunu anlamamız gerekiyor ki; bundan sonra Avrupa’ya ürün satabilmek için önümüzdeki tek engel maruz kalınan haksız ambargolar olmayacaktır. Avrupa Yeşil Düzeni kapsamına uyum sağlayamamak belki de ambargolardan daha büyük engeller yaratabilecektir.

Görkem Çelik’in yazısı için tıklayınız…