RÜZGAR DAHA GÜÇLÜ ESİYOR

Rüzgar enerjisi, dünya genelinde artan yatırımlara paralel olarak elektrik üretimindeki payını artırmaya devam ediyor. Son dönemde gerçekleştirdiği yatırımlarla rüzgar kurulu gücünde dünyada 12’nci sıraya yerleşen Türkiye; Avrupa’da en fazla rüzgar kapasitesi kuran ülkeler arasında yer alıyor.

AVRUPA’DA EN FAZLA KURULUM GERÇEKLEŞTİREN İKİNCİ ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Rüzgar enerjisi, ülkelerin iklim hedefleri ve enerji dönüşüm stratejileri çerçevesinde son dönemde öne çıkan en önemli yenilenebilir kaynaklarından biri oldu. Avrupa’da, rüzgar enerjisinde 2024 yılında 21 GW yeni kapasite artışı olması bekleniyor. Dünya genelinde hem denizüstü hem de karasal rüzgar kurulu güç artışının 2024 yılında, bir önceki yıla göre artması bekleniyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa’da İngiltere’den sonra 397 MW kurulu güç artışıyla en fazla kurulum gerçekleştiren ikinci ülke oldu.

Avrupa’nın en büyük rüzgar enerji filosu Almanya’da bulunuyor. Almanya’yı 30,6 GW ile İspanya, 29,6 GW ile Birleşik Krallık, 22,8 GW ile Fransa, 16,4 GW ile İsveç ve 12,3 GW ile Türkiye takip ediyor.

Devletler, denizüstü rüzgar kurulu güç hedeflerini 2030’da 77 GW seviyesinde gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Avrupa, rüzgarda 2023 Aralık itibarıyla 272 GW kurulu güce ulaştı. Kapasitenin 34 GW ile yüzde 13’ü deniz üzerinde kurulu.

TÜREB Başkanı İbrahim Erden

‘TÜRKİYE’NİN RÜZGAR POTANSİYELİ SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJ’

Ulusal enerji planındaki hedefler, bu doğrultuda tahsis edilen kapasiteler, yeni dönemde beklenen kapasite tahsisleri ve bu yönde yapılan düzenlemelerle gelecek açısından umut verici bir perspektife sahip.

DÜRED Başkanı Dr. Murat Durak

‘ADAY SAHALAR GENİŞ ALAN ŞEKLİNDE DEĞİL, KÜÇÜLTÜLEREK BELİRLENMELİ’

İlan edilen Denizüstü RES Aday YEKA sahalarındaki rüzgar durumu ve maliyet hesaplarına doğrudan tesir eden bölgenin hidrografik, oşinografik ve jeolojik yapısına ait gerekli teknik bilgiler, henüz oluşmamıştır.

Haberin devamı için tıklayınız