“Offshore RES hazırlık çalışmaları 2023’e kadar devam edecek”

TÜREK@home sohbetleri çerçevesinde gerçekleştirilen “İlk YEKA Deneyimleri ve Gelecekteki Kapasite Tahsis Modelleri Oturumu”nda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, offshore hazırlık çalışmalarının 2023 yılına kadar tamamlanacağını ifade etti.  

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen TÜREK@home paneller dizisinin dördüncüsü “İlk YEKA Deneyimleri ve Gelecekteki Kapasite Tahsis Modelleri Oturumu” 26 Mayıs Çarşamba günü online olarak gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın’ın gerçekleştirdiği oturumda, YEKA RES Genel Müdür Yardımcısı Batur Yenmez, Siemens Gamesa Renewable Energy Türkiye CEO’su Ebru Çiçekliyurt, Enercon Türkiye Genel Müdürü Arif Günyar ve Enerjisa Üretim Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin’in konuşmacı olarak yer aldı. 

“YEKA MODELİNİ ARTIK ÖZÜMSEYELİM İSTİYORUZ” 

Önemli açıklamalarda bulunan Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, yaptığı konuşmasında YEKA Modeli’nin artık benimsenmesini istediklerini söyleyerek sözlerine başladı. 

YEKA modeli ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın; “YEKA modelini nasıl tanımlarsınız diye sorduğunuzda kendi proje ekibinizin üstüne yaklaşık 370 kişilik Enerji Bakanlığı ekibini de eklemeniz gerektiğini ifade etmek isterim. Bu tür projelerde bir sözleşmenin akdedilmesi söz konusu. Böyle bir kontrat imzalandıktan sonra bu projenin ortağı olarak projenin geliştirilmesi için her türlü gayreti veriyoruz” diye konuştu. 

“OFFSHORE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 2023’E KADAR DEVAM EDECEK” 

Ülkemizin offshore potansiyeline yönelik değerlendirmelerde bulunan Aydın; “Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmek isterim ki bu konu bizim gündemimizde. Fakat burada ‘öncelikle onshore potansiyelini sorgulamak gerekiyor’ ifadesi çok doğru bir yaklaşım. Biz bu önemli potansiyeli kullanırken ve bu oranı arttırırken bir yandan bu süreci de offshore projeleri için hazırlık olarak kullanalım diye düşünüyoruz. Bu konuda uluslararası işbirliklerimiz var. En büyük çalışmayı da Danimarka’yla yürütüyoruz. 2023’e kadar bu çalışmalar devam edecek. Ardından bu konuda da somut adımlarımızı atacağız” ifadelerini kullandı. 

AYDIN’DAN MİNİ YEKA RES MÜJDESİ 

Son olarak sektörün merakla beklediği YEKA RES ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Aydın; “YEKA ihalelerine nispeten küçük ve orta oyuncuları dahil etmeye başladık. Şu anda Mini YEKA GES ihalelerini gerçekleştiriyoruz. Yatırımların tabana yayılması anlamında bu ihaleler büyük gelişme sunuyor. YEKA RES’te de benzer bir mantıkla ilerleyeceğiz.  Bu hususta 2000 MW’lık MİNİ YEKA RES diyebileceğimiz 20 MW’tan 90-100 MW’lara değişecek olan YEKA RES yarışmalarımızı da birkaç gün içerisinde ilan etmiş olacağız” dedi. 

“YEKA PROJELERİ ENERJİ BAĞIMSIZLIĞININ SAĞLANABİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ PROJELERDİR” 

YEKA RES Genel Müdür Yardımcısı Batur Yenmez ise; “YEKA ile bir taraftan yenilenebilir enerjinin ülke enerji üretimindeki payı arttırılırken bir taraftan da amaç yeni kurulacak tesislerin yerli ve milli teknolojiler ile kurulmasını sağlamaktır. YEKA projeleri yerli ve milli teknolojilerle üretilen ekipmanların kullanılması sebebiyle ülkemizin gücüne katkı sağlamaktadır. Yenilenebilir enerji teknolojisine sahip olmak demek enerjide bağımsız olmak demektir. YEKA projeleri yerli ve milli ekipmanlardan dolayı ülkemize katkı sağlamaktadır. YEKA projeleri enerji bağımsızlığının sağlanabilmesi için önemli projelerdir” diye konuştu. 

“AR-GE MERKEZİNE ŞARTNAME ZORUNLULUĞU OLARAK DEĞİL FIRSAT OLARAK BAKIYORUZ” 

Siemens Gamesa Renewable Energy Türkiye CEO’su Ebru Çiçekliyurt da yaptığı konuşmada yaklaşık 1 yıl önce kurulan Siemens Gamesa İzmir Ar-Ge Merkezi hakkında açıklamalarda bulunarak projenin kısa zamanda önemli yol kat ettiğini belirtti. 

Çiçekliyurt; “Projenin ilk tohumlarını 2019’da İzmir Bayraklı’da attık. 2019 sonunda resmi Ar-ge belgemizi aldık.  50 adet çalışan bulundurma zorunluluğumuz var fakat biz bu işe bir zorunluluk olarak değil fırsat olarak bakıyoruz. Bu anlamda Türkiye’de büyümeye uygun bir demografi var.  Projenin ilk tohumlarını 2019’da İzmir Bayraklı’da attık. 2019 yılı sonunda resmi Ar-ge belgemizi aldık.  50 adet çalışan bulundurma zorunluluğumuz var. Çeşitlilik kapsamında kadın mühendislerin istihdamına önem veriyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen mühendislerini bünyemize kattığımız 70 adet full time çalışan mühendis kadromuz ile beyin göçünü tersine çeviriyoruz” dedi. 

“PİYASAYA HIZLI ENTEGRE OLABİLECEK BİR YEKA SİSTEMİ BEKLENTİSİ İÇERİSİNDEYİZ” 

Enercon Türkiye Genel Müdürü Arif Günyar da YEKA projeleri ile ilgili genel bir değerlendirme yaparak söz konusu projelerde öngörülebilirliğin zor olduğunu belirtti. 

Piyasaya hızlı entegre olabilecek bir YEKA sistemi beklentileri içerisinde olduklarını da ifade eden Günyar; “Zorlukların içinde edindiğimiz tecrübelerimiz de gayet olumluydu. Enerji Bakanlığı’nın bu projeyi gerçekten sahiplendiğini ve destek verdiğinizi gördük. 2000 yılında Türkiye’de ilk yatırım alan şirketiz. YEKA’nın gelmesi üretim merkezlerinin gelişmesi için de oldukça önemli. Bu yatırımların devamını sağlayarak kalifiye iş gücünün sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz” dedi. 

“BÜTÜN YENİLİKÇİ PROJELER RADARIMIZDA” 

Enerjisa Üretim Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ise şirket olarak hedeflerinde güneş ve rüzgar enerjisinde büyümeyi önceliklerindiklerini aktardı. 

Yeni projeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilgin, doğal gaz santrallerine hidrojen ekleme ile ilgili yürütülen çalışmalara değinerek; “Şirket olarak hem yenilebilir yatırımlarına devam ederken paralelde de yeni teknolojileri takip etmeye çalışıyoruz. Bütün bu yenilikçi projeler radarımızda. Bunları biraz ar-ge olarak gördüğümüz için bunlar çok paylaştığımız çalışmalar değil. Henüz araştırma aşamasında olan bu projelerle ilgili çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu. 

Bilgin, son olarak Covid19 pandemisi gibi öngörülemeyen birtakım risklerle ilgili şartların şartnameye eklenmesi konusunda öneride bulundu.