Altunyaldız’dan yeşil dönüşüm fonları için proje ekipleri önerisi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, yeşil dönüşüme yönelik bu fonların kullanımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile OSBÜK koordinasyonunda proje ekipleri oluşturulabileceğini söyledi.

OSBÜK tarafından organize edilen “OSB’nin Yıldızları Araştırması Ödül Töreni”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yeşil dönüşüm fonları için “proje ekipleri” önerisi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, törende yaptığı konuşmada sanayiyi etkileyecek iki önemli konu olan yeşil ve dijital dönüşüm konularının önemine değindi.

Sanayinin yeşil dönüşüm sürecinde Dünya Bankası ve Avrupa Birliği fonlarının daha fazla kullanılmasını öneren Altunyaldız, yeşil dönüşüme yönelik bu fonların kullanımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile OSBÜK koordinasyonunda proje ekipleri oluşturulabileceğini söyledi.

Altunyaldız, komisyon olarak bu konularda sanayicilere destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü

“OSB’lerde üretim yapan fabrika sayımız 67 binin üstüne çıktı”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, sanayicilerin mevcut yatırımlarını büyütmek ya da yeni yatırım yapmak istediklerini belirterek, “Yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılması noktasında destek bekliyoruz.” dedi.

Kütükcü, burada yaptığı konuşmada, ülkenin dört bir yanındaki organize sanayi bölgelerinde üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan, AR-GE ile nitelikli üretim kabiliyetini geliştiren 12 kategoride ilk 10’a giren 77 firmaya, törenle toplam 126 plaket takdim edeceklerini söyledi.

OSB’nin Yıldızları Araştırması’nın tamamen gönüllülük esasını göre yapıldığını, 2022 yılının bilanço verileri 2023 yılı içinde oluşacağından, 2021 yılının verilerini kapsadığını ifade eden Kütükcü, araştırmaya 38 şehir ve 82 OSB’den şirketlerin katılım sağladığını bildirdi.

Kütükcü, araştırmaya makine, tekstil, gıda, ana metal ağırlıklı olmak üzere 29 sektörden katılım gerçekleştiği bilgisini vererek, şöyle konuştu:

“Araştırma sonuçlarına göre, OSB’lerimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre, brüt satışlarını yüzde 75, ihracatlarını yüzde 46,5, istihdamlarını yüzde 11,7, kadın istihdamını ise yüzde 13,8 artırarak adeta yeni bir üretim tarihi yazdı. Üretimin ve ticari hayatın tüm dünyada baskı altında olduğu bu dönemde, yükselen küresel enflasyona, artan maliyetlere ve tüm diğer zorluklara rağmen bizim sanayicilerimiz yılmadan, usanmadan ısrarla üretti, ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde dalgalandırdı, dalgalandırmaya devam ediyor. Onun içindir ki OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır.”

Türkiye’de OSB olmayan il kalmadığına işaret eden Kütükcü, “Ülkemizdeki OSB’lerimizin sayısı 348’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 34’ü Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olmak üzere 382’ye ulaştı. Sadece bu yıl 16’sı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 3’ü Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı 19 yeni OSB kuruldu. Yine bu yıl OSB’lerimizde 1600 yeni parsel daha üretime kazandırıldı. Böylece OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 binin üzerine çıktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kütükcü, yeşil dönüşüm konusunu OSB’ler için fırsata çevirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Sanayicilerimize yönelik emisyon ticaret sistemi, karbon vergisi, teşvikler, yeşil finansman gibi başlıklarda çok sayıda eğitim, bilgilendirme semineri ve çalıştay düzenleyerek camiamızın farkındalığını artırdık. OSB’lerimizin yeşil dönüşüm sürecinde de Türk sanayisine rol model olacağına yürekten inanıyorum.”

Türkiye’nin, tüm zorluklara rağmen yatırım iştahını hala koruduğunu vurgulayan Kütükcü, “Sanayicilerimiz ya mevcut yatırımlarını büyütmek ya da yeni yatırım yapmak istiyorlar ancak pek çok OSB’miz, yatırım yapmak isteyen bu sanayicilerimize yer tahsis edemiyor. OSB’lerimizde yeni genişleme bölgesi açmak, yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri o kadar uzun sürüyor ki yeni bir OSB açmaktan hiçbir farkı yok. Yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılması noktasında desteklerinizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

12 kategoride ödül

Konuşmaların ardından Bakan Varank, OSBÜK Başkanı Memişci ve Altunyaldız tarafından sanayicilere ödülleri takdim edildi.

Törende, OSB’lerde 12 kategoride ilk 10’a giren 77 firma ödüle layık görüldü.

Buna göre, ödül kategorileri ve bu alanlarda ilk sırada yer alan firmalar şöyle:

“En Çok Satış Yapan Firma” kategorisinde Çolakoğlu Metalurji AŞ, “Satışını En Çok Artıran Firma” kategorisinde Irmak Sünger ve Elyaf Ltd. Şti, “En Çok İhracat Yapan Firma” kategorisinde BOSCH Sanayi ve Ticaret AŞ, “İhracatını En Çok Artıran Firma” kategorisinde Bome Trivitron Sanayi Ürünleri Dış Ticaret AŞ, “En Çok İstihdam Sağlayan Firma” kategorisinde BOSCH Sanayi ve Ticaret AŞ, “İstihdamını En Çok Artıran Firma” kategorisinde Badıllı Makine ve Tarım Sanayi AŞ, “En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan Firma” kategorisinde Nursan Kablo Donanımları San. Tic. AŞ, “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Firma” kategorisinde T.K.G. Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, “En Çok AR-GE Harcaması Yapan Firma” kategorisinde LOGO Yazılım Sanayi ve Ticaret AŞ, “AR-GE Harcamasını En Çok Artıran Firma” kategorisinde Bome Trivitron Sanayi Ürünleri Dış Ticaret AŞ, “En Çok Stajyer İstihdamı Sağlayan Firma” kategorisinde Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ, “Stajyer İstihdamını En Çok Artıran Firma” kategorisinde Hubsan Teknoloji AŞ.

AA