PARİS İKLİM ANLAŞMASI ONAYLANDI

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasına taraf olması için hazırlanan kanun teklifi tüm partilerin oyları ile TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KARAR, RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Paris Anlaşmasını imzalayan ülkeler arasına katılacağını açıklamıştı. Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da New York’ta imzaladığı Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karar, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından 7 Ekim’de Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer aldı.

ANLAŞMA KAPSAMINDA ÜLKEMİZİN HEDEFLERİ

Türkiye, 2015’te BM Sekretaryası’na sunduğu ulusal katkı beyanı çerçevesinde emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu. Meclis’te anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar, BM Sekretaryası’na iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak. Anlaşmanın onaylanmasıyla Türkiye için iklim değişikliğiyle mücadelede hedef ve politikaların belirleneceği yeni bir döneme girilecek. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin anlaşmayı onaylamasına ilişkin yaptığı açıklamada: “Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak diğer G20 ülkelerine katılmasından memnuniyet duydum. Türkiye’den 2053 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü kapsamında, en kısa sürede ulusal iklim eylem planı sunmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

12 Aralık 2015’te, 195 ülke tehlikeli boyutlara ulaşan küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele için Paris İklim Anlaşması imzalandı.

Anlaşma; 55 ülkenin onayının ardından 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.

Anlaşma ile küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması ve dünya genelinde karbon salımının 2030’a kadar % 50 azaltılması, 2050’ye kadar ise sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

HABERİN DEVAMI…

TÜRKİYE, PARİS ANLAŞMASINI ONAYLADI

1 Ekim’de TBMM Başkanlığına sunulan Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi 6 Ekim’de TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York şehrinde Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Paris Anlaşmasının Ekim ayında Meclis onayına sunulacağını ve Türkiye’nin Paris Anlaşmasını imzalayan ülkeler arasına katılacağını açıklamıştı. 

Açıklama sonrası süreç hızlanırken Paris Anlaşması, beyan ile onaylanmasının uygun bulunması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, genel gerekçesiyle birlikte Meclis Başkanlığına gönderildi. 

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi 1 Ekim’de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla Meclis Başkanlığına sunuldu. 

5 Ekim’de TBMM Çevre Komisyonunda görüşülen Kanun Teklifi’nin uygun bulunarak Dışişleri Komisyonuna sunulmasının ardından Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, aynı gün TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

ANLAŞMA 6 EKİM’DE MECLİS GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

6 Ekim’de TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanan Kanun Teklifi görüşmelerin ardından yine aynı gün TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da New York’ta imzaladığı Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karar, 7 Ekim’de Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer aldı.

TÜRKİYE İÇİN YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICI

Paris Anlaşması, Aralık 2015’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmişti.

Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da 175 ülkeyle birlikte imzaladığı anlaşma, 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. BMİDÇS’e taraf 197 ülkenin imzası bulunan anlaşmaya Eritre, Irak, İran, Libya, Yemen ve Türkiye taraf olmadı.

Türkiye’nin BMİDÇS’in gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-1 listesinden çıkarılmayı ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almayı talep etmesi, anlaşmanın bugüne kadar onaylanmamasının nedenlerinden biri olarak görüldü.

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması’nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.

Gelişmiş ve gelişmekte ülkelerin ulusal katkı beyanları ile emisyon azaltım ve sınırlama hedefleri koymasının istendiği anlaşma çerçevesinde, kararların uygulanması gözden geçiriliyor ve tüm tarafların çalışmaları izleniyor.

TÜRKİYE’NİN PARİS ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ HEDEFLERİ

• Türkiye, 2015’te BM Sekretaryası’na sunduğu ulusal katkı beyanı çerçevesinde emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.

• Meclis’te anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar, BM Sekretaryası’na iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.

• Anlaşmanın onaylanmasıyla Türkiye için iklim değişikliğiyle mücadelede hedef ve politikaların belirleneceği yeni bir döneme girilecek.

GLASGOW 26. TARAFLAR KONFERANSI’NDA EKSİK KONULARIN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Paris İklim Anlaşması’nın uygulama kurallarının büyük çoğunluğu belirlenmekle birlikte bazı önemli konular üzerinde uzlaşı sağlanamaması nedeniyle düzenleme bekleyen bölümler bulunuyor.

İskoçya’nın Glasgow kentinde 30 Ekim-12 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) Paris İklim Anlaşması’ndaki eksik konuların tamamlanması bekleniyor.

Böylece COP26, Paris Anlaşması sonrası genel değerlendirmenin yapılacağı ilk zirve olacak. Zirvede, Türkiye beklentilerini ve taleplerini yenileyecek.

Bugüne kadar anlaşmanın Ek-2 listesinde yer almadığı için Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanamayan Türkiye, Paris Anlaşması’na taraf olmasıyla birlikte, iklim finansmanı sağlayan diğer fonlar ve çok taraflı bankalara erişimde sıkıntı çekmeyecek ve yeni oluşan uluslararası emisyon piyasalarında ticaret yapabilme imkanından yararlanacak.

• Paris Anlaşması, Aralık 2015’te kabul edildi. 

• Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da 175 ülkeyle birlikte anlaşmayı imzaladı.

• Anlaşma 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. 

• Anlaşmada taraf  olarak 197 ülkenin imzası bulunuyor.

• Paris Anlaşması’nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. 

Gelişmiş ve gelişmekte ülkelerin ulusal katkı beyanları ile emisyon azaltım ve sınırlama hedefleri koymasının istendiği anlaşma çerçevesinde, kararların uygulanması gözden geçiriliyor ve tüm tarafların çalışmaları izleniyor.

‘TÜRKİYE’DEN EN KISA SÜREDE ULUSAL İKLİM EYLEM PLANI SUNMASINI BEKLİYORUM’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Ankara’nın en kısa sürede ulusal iklim eylem planı sunmasını beklediğini belirtti.

Türkiye’nin anlaşmayı onaylamasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulunan Guterres şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak diğer G20 ülkelerine katılmasından memnuniyet duydum. Türkiye’den 2053 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü kapsamında, en kısa sürede ulusal iklim eylem planı sunmasını bekliyorum.”

‘TÜRKİYE İKLİM POLİTİKASINDA YENİ BİR DÖNEME GİRECEK’

Türkiye’de iklim değişikliği konusunda çalışan toplam 15 kurum, Paris Anlaşmasına ilişkin teklifin yasalaşmasının ardından ortak açıklama yaptı.

Yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmasının olumlu bir adım olduğu ve 2053’te net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasının benimsenmesiyle Türkiye’nin iklim politikasında yeni bir döneme gireceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Paris Anlaşması’nın onaylanmasıyla yatırım, üretim ve istihdam politikalarında köklü değişikliklerin olacağına yönelik ifadelerinin anımsatıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu taahhüde ve 2053 hedefine ulaşmak için kısa vadede emisyon azaltım hedeflerinin belirlenmesi ve enerji başta olmak üzere sanayi, ulaştırma, bina, tarım, atık ve doğal varlıkların kullanımı konularında yeni eylem planları hazırlanması bekleniyor. Türkiye, dünyada en fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkeler arasında 16. sırada ve kişi başı emisyon seviyesi her gün artıyor. Sera gazı emisyonlarının azaltımı için öncelikle Türkiye’nin 2053 yılına kadarki süreci kapsayacak kısa vadeli iklim hedefleri belirlemesi gerekiyor. Paris Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle uyumlu bir politika geliştirebilmek için Türkiye’nin halihazırda sera gazı emisyonlarında artıştan azaltımı öngören ulusal katkı beyanını diğer ülkeler gibi gözden geçirmesi ve daha iddialı emisyon azaltım hedefleri sunması bekleniyor.”

YENİ HAZIRLANACAK EYLEM PLANINDA ÖNCELİK ENERJİ SEKTÖRÜNDE

Açıklamada, Türkiye’nin yeni iklim politikası doğrultusunda sera gazı emisyonlarını düşürmek için hazırlayacağı yeni eylem planında enerji sektörünün başta geldiği bildirildi. Türkiye’nin fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkması ve desteğini sonlandırması gerektiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Hükümetin yeni iklim politikası dahilinde ilk adım olarak yeni kömür santrali yapılamayacağını taahhüt etmesi önem kazanıyor. 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için yeni kömür yatırımlarının yapılmaması gibi bazı önemli kilometre taşlarının bugün belirlenmesi gerekiyor. Türkiye’nin aynı zamanda kömürden aşamalı çıkış için de bir hedef yıl belirlemesi önem taşıyor. İklim politikasında yeni bir döneme giren Türkiye, kömürden çıkışı planlayarak bu konuda lider ülkeler arasına girebilir.”

Açıklamada ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele için atılacak adımların istihdam, temiz hava, teknolojik gelişim gibi faydaları beraberinde getireceği belirtilerek aktif bir iklim politikasıyla milli gelirin yüzde 7 artırabileceği ifade edildi.

BM, TÜRKİYE’NİN PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI ONAYLAMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

PARİS ANLAŞMASI, RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karar, 7 Ekim’de Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Türkiye’nin 22 Nisan 2016’da New York’ta imzaladığı Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer aldı.

Türkiye ile 191 ülkenin taraf olduğu Paris Anlaşması 2015’te “Birleşmiş Milletler (BM) iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi” adıyla 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmişti.

BM, Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerin dünya genelinde sera gazı emisyonunu 2050’ye kadar sıfıra indirilmesi yönünde ortak çalışmasını teşvik ediyor.