ELEKTRiKLi ARACA ÖTV FRENi

2 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı  ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarının motor güçlerine göre 3 ile 4 kat arasında artırılması elektrikli araç piyasasındaki olumlu beklentileri ve yatırım planlarını tersine çevirmiş durumda.

ÖTV oranlarında yüzde 400’e varan artışla birlikte elektrikli araç satışlarında bu yıl önemli bir düşüş beklenirken, yatırımcılar plan ve stratejilerini yeniden oluşturuyor.

SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEMESİ BEKLENİYOR

Son yıllarda, ülkeler dünya genelinde karbon salımının azaltılmasına yönelik elektrikli araçların yaygınlaştırılması için önemli teşvik uygulamaları gerçekleştiriyor. Dünyadaki yaygın trendin aksine, açıklanan ÖTV artışı sonrası ülkemizde elektrikli araç satışlarında sert düşüş bekleniyor. Tüketicilerin elektrikli araçlara olan ilgisinin ve yönelimlerinin önemli oranda azalacağı tahmin ediliyor.

“ÖTV ARTIŞI KARARI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Green Power’a konuşan sektör kaynakları düzenlemenin çevreci otomobillerin Türkiye’de yaygınlaşma hızını önemli oranda düşüreceği görüşünde birleşiyor. Kararın; Türkiye’ye yapılacak potansiyel yatırımları ve istihdamı da olumsuz yönde etkileyeceği dile getiriliyor. Şarj istasyonu ve batarya yatırımlarının da askıya alınabileceğini  ifade eden sektör kaynakları, kararın gözden geçirilmesi beklentisinin altını çiziyor.

HABERİN DEVAMI…

Elektrikli araçlara ÖTV Freni

2 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarının motor güçlerine göre 3 ile 4 kat arasında artırılması elektrikli araç piyasasındaki olumlu beklentileri tersine çevirmiş durumda.

Ocak ayında satılan toplam elektrikli ve hibrit araç satışları Ocak ayında gerçekleştirilen toplam araç satışlarının yüzde 9,5’ine yükselmesine rağmen yeni düzenleme nedeniyle 2021 yılında satışların önceki yılın altında kalması bekleniyor.

Green Power’a konuşan sektör kaynakları düzenlemenin henüz emekleme aşamasında olan elektrikli araç sektörünün geleceği açısından önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak olumsuz etkileri olacağına dikkati çekerken burada en büyük darbeyi ise elektrikli araç şarj istasyonu, batarya ve ekipman yatırımı yapan ve yapmayı planlayan yatırımcıların alacağını belirtiyor.

İklim değişikliği ile mücadele nedeniyle Avrupa ve ABD’nin başını çektiği elektrikli araç devrimi hızlanarak devam ediyor. Batı Avrupa ülkelerinin yasal düzenlemeler ile önümüzdeki yıllarda içten yanmalı motorlu araçların yasaklanması yönündeki kararlarını otomobil üreticileri takip ediyor. Dünyanın önde gelen otomobil üreticileri önümüzdeki yıllarda yeni modellerinin birçoğunu elektrikli olarak üretmeyi planlarken Türkiye de TOGG ile dünya elektrikli otomobil piyasasından pay almak istiyor.

2020’DE 844 ADET ELEKTRİKLİ ARAÇ SATILMIŞTI

Otomotiv Distribütörleri Derneği(ODD) verilerine göre, geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 493 artışla 83 âdete yükseldi. Elektrikli araçların Ocak ayındaki pazar payı ise yüzde 0,2 oldu. Bir önceki yılın Ocak ayında satılan elektrikli araç sayısı 14 adetti. 2020 yılında Türkiye’de satılan toplam elektrik araç sayısı 844 adet olmuştu.

ÖTV ORANLARI YÜZDE 300 VE 400 ORANINDA ARTIRILMIŞTI

2 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranları, motor güçlerine göre 3 ile 4 kat arasında artırıldı.

Buna göre motor gücü 85 kW’ı geçmeyen araçların ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Motor gücü 85-120 kW arasında olan otomobillerin ÖTV oranı yüzde 7’den yüzde 25’e yükseltildi. Motor gücü 120 kW’ı geçen otoların ÖTV’si ise yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkarıldı.

BATARYA VE ŞARJ İSTASYONU YATIRIMLARINA DARBE VURACAK

Sektör kaynakları, Şubat ayında yapılan ÖTV düzenlemesinin birçok markanın yeni model siparişlerini iptal etmesine neden olması beklenirken asıl darbeyi ise Türkiye’nin elektrikli araç devriminde önemli rol oynayacak alt yapı yatırımlarına ve yerli ekipman üreticilerinin alacağına dikkati çekiyor.

Dünyadaki trendlerle paralel olarak ulaşımda artan elektrifikasyon için depolama, şarj istasyonu ve ekipmanları, çatı GES ve batarya alanlarında bir çok Türk şirketinin yatırım yaparken ve birçok yatırımcı da bu alanda yatırım planlıyor. ÖTV kararı nedeniyle elektrikli araç piyasasını bekleyen belirsizlikler ve yaşanacak düşüşün hem bu alanda yatırım yapmayı planlayan şirketlerin yatırımlarının hem de Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da önde gelen ekipman üreticilerinden olma potansiyelinin önünü keseceği belirtiliyor.

ÖTV artışı sonrası elektrikli araç satışlarında beklenen sert düşüşün yanı sıra tüketicilerin elektrikli araçlara olan ilgisinin ve yönelimlerinin de düzenlemeden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye’nin karbon salımının azaltılması için önümüzdeki 10 yıllarda önemli katkı sağlaması beklenen elektrikli araçların dünyadaki teşvik uygulamalarının aksine bir kararla yüksek ÖTV ile adeta cezalandırıldığı ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine dikkat çekilirken elektrikli araçlarının hepsinin lüks segmentteki araçlarla aynı kapsamda değerlendirilmesinin teknik açıdan da doğru olmadığının altını çiziyor.