HALKA ARZ RÜZGARI

2021 yılına birleşme ve satın almalar açısından hızlı başlayan Türkiye enerji piyasaları yılın ilk ayında arka arkaya açıklanan halka arz çalışmalarıyla da hareketli bir sürece girdi.

SEKTÖRDE ÇOK SAYIDA ŞİRKET HALKA ARZA HAZIRLANIYOR

Yatırımcılar, pandemiye rağmen 2020’de dünyanın en çok kazandıran beşinci borsası olan Borsa İstanbul’da yeni halka arzlara odaklanıyor. Beklenen halka arzlarda öne çıkan sektör ise enerji. Piyasalarda koşulların iyileşmesiyle birlikte enerji sektöründe 200 MW ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip grupların da bu yıl halka arzları planlamalarına aldığı ifade ediliyor.

SPK BAŞVURULARI İÇİN HAZIRLIKLAR SON AŞAMADA

Enerji sektöründe faaliyet gösteren birçok şirketin;  2 milyonu aşkın yerli yatırımcı sayısına sahip Borsa İstanbul yönetimi ile görüşmelere başladığı ve SPK başvurusu için hazırlıklar yaptığı belirtiliyor. Gas&Power, 2021’in ilk iki ayında sektörde başlayan halka arz süreçlerini ve yıl içinde yoğun talep beklenen diğer olası halk arzları masaya yatırdı. 

HABERİN DEVAMI…

Enerjide halka arz rüzgarı

2021 yılına birleşme ve satın almalar açısından hızlı başlayan Türkiye enerji piyasaları yılın ilk ayında arka arkaya açıklanan halka arz çalışmalarıyla da hareketli bir sürece girdi. Enerji sektöründe faaliyet gösteren başka şirketlerin de yıl içinde halka arz işlemlerinin başlaması beklenirken yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda koşulların iyileşmesiyle birlikte halka arz rüzgarına başka şirketlerin de katılmasının beklendiği ifade ediliyor.

Yatırımcılar, Covid-19 pandemisine rağmen 2020’de dünyanın en çok kazandıran 5. borsası olan Borsa İstanbul’da yeni halk arzlara odaklanırken beklenen halka arzlarda öne çıkan sektör ise enerji. Enerji sektöründe ayın ilk ayında açıklanan halk arzlara ek olarak 200 MW ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip grupların da bu yıl halka arzları planlamalarına aldığı ifade ediliyor.

2020 yılında rekorlar kıran Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı sayısı 2 milyonu geçerken yerli ve yabancı yatırımcıların gözü ise yeni halka arz olacak şirketlere çevrilmiş durumda. Birçok şirketin halka arz için Borsa İstanbul yönetimi ile görüşmelere başladığı ve SPK başvurusu için hazırlıklar yaptığı ifade ediliyor.

YATIRIMCI SAYISI 2 MİLYONU GEÇTİ

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısı geçtiğimiz Ocak’ ayında aylık 179.527 artışla 2.179.523’e ulaştı.

Halka arzların etkisiyle bu artışın 141.876’sı 26 Ocak’ta tek günde gerçekleşti, Kasım 2005’ten bu yana en yüksek günlük oransal ve sayısal artış kaydedildi.

Borsada önümüzdeki dönemde beklenen halka arzların etkisiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.

ENERJİ SEKTÖRÜ HALKA ARZ SÜREÇLERİNDE 2021’E HIZLI BAŞLADI

Ocak ve Şubat aylarında enerji sektöründe halk arz edilmesi beklenen şirketler halka arz çalışmalarını hızlandırırdı.

Gas&Power 2021’in ilk 2 ayında enerji sektöründe başlayan halk arz süreçlerini ve yıl içinde sektörde beklenen diğer olası halk arzları masaya yatırdı.

Aydem Yenilenebilir Enerji

Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş., halka arz hazırlıkları kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusunu yaptı.

Toplam halka arz büyüklüğü ile 2021 yılındaki en büyük halka arzlardan birisi olması beklenen Aydem Enerji’nin iştiraki Aydem Yenilenebilir Enerji, Ağustos ayı ortasında halka arz için SPK’ya başvurmuştu. Şirket; Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde toplamda 25 yenilenebilir enerji santrali işletiyor.

HALKA ARZIN BU YIL İÇİNDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş.’nin halka arzında konsorsiyum liderliğini Garanti Yatırım, İş Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Yapı Kredi Yatırım üstlenecek. Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım ise süreçte eş liderler olarak görev alacak.

Aydem Yenilenebilir Enerji’nin halka arzının bu sene için tamamlanması bekleniyor.

Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerine yayılmış ve tamamı yenilenebilir enerjiye dayalı olan 25 elektrik santraliyle 1.020 MW kurulu güce ulaşan şirketin yıllık elektrik üretimi 3,2 TWh. Portföyünde hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve biyogaz santrallerinden oluşan 25 elektrik santrali bulunan şirket, 1.020 MW olan kurulu gücünü 5 yıl içinde iki katına çıkararak 2 bin MW’ı aşmayı hedefliyor. Aydem Yenilenebilir Enerji, 2021 yılını hibrit yatırımlar için de başlangıç olarak belirledi. Hibrit santraller sayesinde mevcut santrallerin kapasitelerinin daha verimli kullanılması ve elektrik üretimlerinin artması sağlamayı planlıyor.

İzdemir Enerji

İzmir Demir Çelik tarafından 11 Ocak’ta KAP’a yapılan açıklamada bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin halka arzı halihazırda gündemde olduğu ve bu konuya ilişkin çalışmaların devam etmekte olduğu ve henüz bağlayıcı karar alınmamasına karşın, çalışmaların hızlandırılması adına aracı kurumlarla görüşmeler yapıldığı ifade edilmişti.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. halka arz çalışmalarına ilişkin, açıklama yapılmasının ardından çalışmalara başlanmasına rağmen geçtiğimiz Mart ayında pandemi sürecinin yarattığı etki ve Ekim ayında İzmir’de yaşanan deprem nedeniyle süreç yavaşlamıştı.

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından 11 Şubat’ta KAP’a yapılan bildirimde ise İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin halka arzı için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile halka arz aracılık ve danışmanlık hizmetleri verilmesine ilişkin yetkilendirme sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan ithal kömür yakıtlı İzdemir Enerji Aliağa Termik Santrali 350 MW kurulu gücüne sahip.

ODAŞ Çan-2 Termik Santrali

ODAŞ Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 25 Ocak’ta KAP’a yapılan açıklamada şirketin yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı olan Çan-2 Termik A.Ş.’nin paylarının halka arzına yönelik olarak yapmış olduğu Kayıtlı Sermaye Sistemine geçiş ve Esas Sözleşme Tadil başvurusunun SPK tarafından onaylandığı ve söz konusu onaya müteakip olarak yapılan tescil işlemleri ve gerekli güncellemelerle birlikte halka arz izahnamesine yönelik başvuru Sermaye Piyasası Kurulu’na yapıldığı ifade edilmişti.

Odaş Elektrik Üretim iştiraki, Çan Kömür ve İnşaat’ın halka arz edilmesiyle ilgili geçtiğimiz yılın Temmuz ayında KAP’a yaptığı duyuruda, çalışmalar için Vakıf Yatırım’ın yetkilendirildiğini açıklamıştı.

Bu yılın ilk yarısında halk arz için devam eden hazırlık çalışmalarının büyük oranda tamamlanması ve şirketin halka arz edilmesi bekleniyor.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde yer alan ve yerli linyite dayalı Yerli Kömüre Dayalı Çan-2 Termik Santrali’nin kurulu gücü 330 MW.

Doğan Holding Galata Wind

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. tarafından 20 Ocak’ta KAP’a yapılan açıklamada, şirketin bağlı ortaklıklarından olan Galata Wind Enerji A.Ş., Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Mevzuatı’na uyumunun sağlanması amacıyla gerekli onayı almak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapmış ve hisselerinin halka arz edilmesi çalışmalarını başlandığı duyurulmuştu.

SANTRALLERİNİN TOPLAM KURULU GÜCÜ 269 MW

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yapan Galata Wind Enerji A.Ş.’nin tamamı YEKDEM kapsamında olan 3 adet RES ve 2 adet GES olmak üzere toplam kurulu gücü 269 MW olan 5 adet santrali bulunuyor.

Galata Wind Enerji A.Ş., 2021 yılında, bir yandan yenilenebilir enerji kaynakları tarafında yeni projeler ile yurt içinde ve yurt dışında büyümeyi hedeflerken, bir yandan da dağıtık ve alternatif enerji teknolojilerine yönelerek katma değeri yüksek alanlarda yeni iş alanları yaratmayı planlıyor.

HALKA ARZIN 2021’NİN İLK YARISINDA YAPILMASI PLANLANIYOR

Öte yandan Doğan Holding, 2021 yılının ilk yarısında planladığı bağlı ortaklıklardan Galata Wind Enerji A.Ş.’nin halka arzında lider aracı kurum olarak Garanti BBVA Yatırım ile ilerleyeceğini açıkladı.

Doğan Holding yüzde 100 yenilenebilir enerji üreten Galata Enerji’nin halka arzında Garanti BBVA Yatırım’ı lider aracı kurum olarak seçti.

Naturelgaz

Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptı. Geçtiğimiz aylarda SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarını devralarak bünyesinde birleştiren Naturelgaz’ın halka arzı, enerji sektöründeki 2021 yılının ilk halka arzlarından birisi olacak.

Global Yatırım Holding’in Türkiye taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren iştiraki Naturelgaz halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Global Yatırım Holding tarafından 5 Şubat’ta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, şirketin yüzde 95,5 oranında bağlı ortaklığı olan Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı ile ilgili olarak Naturelgaz’ın çıkarılmış sermayesinin 100.018.594 Türk Lirası’ndan toplam 14.981.406 Türk Lirası tutarında artırılarak 115.000.000 Türk Lirası’na çıkarılması suretiyle ihraç edilecek olan toplam 14.981.406 Türk Lirası nominal değerli 14.981.406 adet payın halka arz edilmesi işlemine muvafakat verilmesine, Naturelgaz’da sahibi olduğu paylarından 16.146.097,32 Türk Lirası nominal değerli 16.146.097,32 adet payın halka arz edilmek suretiyle satılmasına, ek olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği kapsamında Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de sahibi olduğumuz paylarından 3.136.363 Türk Lirası nominal değerli 3.136.363 adet payın da ek satış kapsamında satışa hazır hale getirilmesine karar verildiği belirtildi.

Sıkıştırılmış (CNG) ve sıvılaştırılmış (LNG) doğal gaz pazarında 31 Aralık 2020 itibarıyla oto CNG dâhil, yaklaşık yüzde 25 pazar payı olan şirket; fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, otoyol şantiyeleri gibi endüstriyel ve ticari müşterilere hizmet vermekte olup, aynı zamanda ekonomik veya coğrafi engeller sebebiyle ana doğal gaz boru hatlarına erişimi olmayan ilçe ve beldelere dökme CNG taşımakta (Citygas).

Konuyla ilgili olarak Naturelgaz, 13 endüstriyel dolum tesisi ve özellikle şehirlerarası yük taşımacılığı ve şehir içi yolcu taşıması yapan otobüs, kamyon gibi ağır vasıtalara hizmet veren 9 Oto CNG istasyonu ve bu altyapıyı destekleyen 56.650 adet CNG silindir, 341 adet CNG tankeri, 22 araçlık çekici filosu ve 67 adet endüstriyel CNG kompresörü ile Türkiye’deki en yüksek CNG dolum kapasiteli tesis ve oto CNG istasyonu ağına sahip.

Buna ek olarak, SOCAR LNG A.Ş.’nin şirket bünyesine katılması sonrası Naturelgaz 6 LNG kara tankeri, 44 adet LNG stok tankı ve 94 adet buharlaştırıcı ile müşterilerine LNG de tedarik ederek, taşımalı doğal gaz sektöründeki ürün gamını tamamladı. Naturelgaz, 2020 yılında 173,4 milyon metreküp doğal gaz dağıtımı gerçekleştirerek pazar payını yüzde 25’e çıkardı. Şirket, orta vadeli büyüme planları kapsamında, altyapısı gelişmemiş, ancak özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğal gaz ihtiyacı bulunan Sahra Altı Afrika ülkelerine faaliyet alanını genişletmeyi öngörüyor.

Biotrend Enerji

Doğanlar Holding enerji alanında faaliyet gösteren iştiraki Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş’nin halka arzı çalışmalarına devam ediyor. Biotrend Enerji, halka arzda konsorsiyum eş liderlerinin; Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. olduğunu açıkladı. 

Bünyesindeki şirketlerle; enerji, mobilya, inşaat ve perakende sektörlerinde hizmet veren Doğanlar Holding, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Biotrend Enerji’yi halka arz etmek için çalışmalarını hızlandırıyor. Sürecin ilk adımı olarak konsorsiyum eş liderleri Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ile halka arza ilişkin yetkilendirme sözleşmesi imzalandı.

ŞİRKET 2020’DE 300 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETTİ

2012 yılından beri yenilenebilir enerji üretim alanında faaliyet gösteren Biotrend Enerji, Türkiye genelinde; biyokütle, evsel katı atık ayrıştırma, gazlaştırma – yakma ve ATY üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma tesisi ve atık ısı tesisi yatırımları bulunan şirket bu alanlarda mühendislik, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri de sunuyor.

Biotrend Enerji, ülke genelindeki 15 farklı tesiste, evsel atıkların ayrıştırılmasıyla elde edilen gaz sayesinde, evsel atıkların yaklaşık yüzde 25’ini işliyor.

Şirket, 2020 yılında 300 milyon kWh elektrik enerjisi üretti.

Pamukova Elektrik

Verusa Holding A.Ş. tarafından 18 Şubat’ta KAP’a yapılan açıklamada, şirketin doğrudan ve dolaylı toplam yüzde 85,72 oranındaki bağlı ortaklığı Pamukova Elektrik Üretim A.Ş. (Pamukova Elektrik) Yönetim Kurulu toplantısında, Pamukova Elektrik’in halka arzına ve bu kapsamda gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verildiği belirtildi.

Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren 95.000.000 TL ödenmiş sermayeli Pamukova Elektrik’in 31.12.2020 tarihi itibariyle toplam özkaynak büyüklüğü 350.894.944 TL.

Pamukova Elektrik, 300.000.000 TL ödenmiş sermayeli Enda Enerji Holding A.Ş’de yüzde 19,5 pay sahipliği oranıyla en büyük ortak konumunda. Bunun yanında 43.000.000 TL ödenmiş sermayeli Tortum Elektrik Üretim A.Ş’de yüzde 100, 17.000.000 TL çıkarılmış sermayeli Pamukova Yenilenebilir Elektrik Üretim A.Ş. (PAMEL)’de ise yüzde 70 oranında pay sahibi.

Pamukova Elektrik’in iştiraklerinin portföyünde, tamamına yakını YEKDEM kapsamında olan toplam 194,4 MW kurulu güce sahip 6 adet Hidroelektrik Enerjisi Santrali (HES), 5 adet Rüzgar Enerjisi Santrali (“RES”) ve 1 adet Jeotermal Enerjisi Santrali (“JES”) bulunuyor. Yenilenebilir enerji alanında büyümeyi ve portföy çeşitliğini artırmayı hedefleyen Pamukova Elektrik, Güneş Enerjisi Santrali (GES) başta olmak üzere yeni yatırımlar yapmayı planlıyor.

2021 YILINDA ENERJİ SEKTÖRÜNDE HALKA ARZ EDİLMESİ BEKLENEN DİĞER ŞİRKETLER

Başkent Doğalgaz

Torunlar GYO, Mart ayında grup şirketi Başkent Doğalgaz’da halka arz planlarının sürdüğünü, sürecin başlaması için piyasaların normalleşmesinin beklendiğini açıklanmıştı. Gas&Power’ın ulaştığı şirket yetkilileri konuya ilişkin olarak bir yorumda bulunmadı.

Torunlar GYO CFO’su İsmail Kazanç, 2020 yılı Mart ayında Torunlar GYO’nun yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, grup şirketi Başkent Doğalgaz’ın halka arz planlarının sürdüğünü; ancak Türk varlıkların şu anda çok yüksek iskonto ile işlem görmesi nedeniyle piyasaların normalleşmesini beklediklerini söylemişti.

Kazanç, Başkent Doğalgaz’ın halka arz planlarına işaret ederek,  Grup bünyesinde şu anda tek halka açık şirketin Torunlar GYO olduğunu ve bir başka şirketimizin halka arzına yönelik çalışmalarının olduğunu Piyasalar normalleştiğinde onu da tamamlayacaklarını belirtmişti.

Kazanç, bir soru üzerine de “Türkiye fiyatlamaları beklentilerin altında. Çok iskonto görüyor. Türkiye iyileşmeden varlıklar istenen değere ulaşmıyor. Fiyatlamaların iyileşmesi lazım” cevabını vermişti.

Ankara’nın doğalgaz dağıtımını yapan Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (Başkentgaz) 2017 sonu-2018 başında planlanan halka arzı ise konjonktürel sebeplerle ertelenmişti. Halka arz, Başkentgaz’da yüzde 100 hissedar konumundaki Torunlar Enerji’nin pay satışı şeklinde gerçekleşecekti.

Akfen Yenilenebilir Enerji

Enerji sektöründe halk arz beklentisi olan şirketlerden birisi de Akfen Yenilenebilir Enerji. Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre, son dönemde halk arz haberleriyle gündeme gelen şirketin halihazırda halk arz edilmesi yönünde bir çalışma olmadığı öğrenildi. Konuya ilişkin olarak daha önce yapılan açıklamalarda ise uygun koşulların oluşması durumunda 1-2 yıl içinde halka arzın planladığı ifade edilmişti.

Şirket hisselerinin yüzde 17,1’i Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) , yüzde 15,99’u Uluslararası Finans Kurumu’na (IFC) ait olmak üzere Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.de toplam yüzde 33,09’luk payı bu kuruma ait. Akfen Holding’in Akfen Yenilenebilir Enerji’deki payı ise yüzde 66,91.

Şirketin tamamı hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji yatırımlarından oluşan toplam kurulu gücü ise 706 MW.

Limak Enerji

Limak Holding’e bağlı Limak Yatırım’ın ve enerji şirketlerinin halka arzı uzun zamandır gündem yer alıyor. Şirket yetkilileri tarafından daha önce yapılan açıklamalarda başta enerji olmak üzere diğer sektördeki şirketlerini sırayla halka arz etmeyi planladıklarını çeşitli defalar ifade edilmişti. Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre, Holding’e ait şirketlerin halka arz edilmesi yönünde halihazırda devam eden bir çalışma bulunmuyor.

200 MW VE ÜZERİ PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜNE SAHİP GRUPLARDA HALK ARZLAR PLANLANIYOR

Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finansman Müdürlüğü Direktörü Emre Hatem, bu ay başında yaptığı bir değerlendirmede, bu yıl özellikle halka arzlar konusunda önemli fırsatlar sunabileceğine dikkati çeken Hatem, enerji sektöründe 200 megavat ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip grupların bu yıl halka arzları planlamalarına aldığını ifade etti.

Hatem, 2021’de ekonomide yaşanacak normalleşmenin hızına göre şirket satın alımlarının hızlanabileceğini ve yatırımcılara “inorganik büyüme” fırsatları açılacağını belirterek, “Böyle bir satın alım hareketinin başlamasının, ülkemize yabancı yatırımcı çekebilme ve şirketlerin konsolidasyona yönelerek ölçek ekonomisinden faydalanıp şu an yaşadığımız düşük karlılık ortamında daha verimli yapılar oluşturması açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Nitekim geçen yıl Garanti Yatırım olarak aracılık ettiğimiz 5 satın alma işleminden 4’ü enerji sektöründeydi. Bu da satın alım tarafında piyasasının hareketlenmeye başladığını gösteriyor.” dedi.