'Türkiye’nin şu anda herhangi bir enerji ihtiyacı yok'

‘Türkiye’nin şu anda herhangi bir enerji ihtiyacı yok’

Amerikan Şirketler Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye-ABD İş Zirvesi” 12 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirdi. Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ve ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’ın yanı sıra kamu, STK ve iş dünyasından önemli isimler katılım sağladı.

Türkiye ile ABD arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasında 200 yıldır süregelen iş birliğinin geleceğe taşınması hedefiyle faaliyet gösteren AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği) tarafından düzenlenen “Türkiye-ABD İş Zirvesi” 12 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirdi.

Türk ve Amerikan iş dünyası ve kamu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvede ‘Dijital Ekonomi’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Enerji’ başlıkları üç ayrı oturumda ele alındı.

Enerji oturumda açılış konuşmasını Linde Gaz Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mert Kumbaracı gerçekleştirdi.  Moderatörlüğünü AmCham Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Canan Özsoy’un gerçekleştirdiği oturumda, EÜAŞ  (Elektrik Üretim A.Ş.)  Genel Müdürü ve Başkanı, Dr. İzzet Alagöz, TENMAK (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) Enerji ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı, Dr. Celal Erbay, ABD Ankara Büyükelçiliği, Ticari İşlerden Sorumlu Bakan Müsteşarı Heather Byrnes, Linde Group Yatırımlar Orta Doğu, US EXIM Küresel İş Geliştirme Ofisi Avrupa, Avrasya ve Orta Doğu Bölge Direktörü, Ebru Bozacıoğlu, Türkiye ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Thomas Hilker ve Ömer Faruk Tunçbilek konuşmacı olarak yer aldı.

“TÜRKİYE’DE 103 BİN KURULU GÜCÜMÜZ VAR BUNUN YÜZDE 54’Ü YENİLENEBİLİR ENERJİ”

EÜAŞ  (Elektrik Üretim A.Ş.)  Genel Müdürü ve Başkanı, Dr. İzzet Alagöz sanayinin ayakta kalması için enerjide yeşil ışık vermek istediklerini belirterek: “Hükümet olarak Türk sanayicileriyle ortakları arasındaki ilişkileri geliştirmek bizim için önemli. Sanayinin ayakta kalması için enerjide yeşil ışık vermek istiyoruz. Türkiye’de 103 bin kurulu gücümüz var bunun yüzde 54’ü yenilenebilir enerji. Dünyada çok büyük bir enerji değişimi söz konusu. İkinci olarak da iklim değişikliği söz konusu. Elektrik santralleri de bu değişimin bir parçası” ifadelerinde bulundu.

İzzet Alagöz hidrojen konusunda da açıklamalarda bulundu: “Biz nasıl hidrojen üretebiliriz? Hidrojen üretmek için çok ciddi bir güce ihtiyaç var. O güç bizde yok. O yüzden dünya bunu yenilenebilir enerjiden karşılamak istiyor ve buna yeşil hidrojen diyor. Hidrojeni ürettik diyelim peki nerede kullanacağız? Hidrojeni kullanılabilir bir hale getirmek gerekiyor. Hidrojen konusunda her türlü sanayi ihtiyacını karşılamaya hazırız.”

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Alagöz; “Komşularımız birbiriyle savaş halindeler. Rusya ve Ukrayna’daki bu çatışma bütün dünyayı etkiliyor. En çok da Avrupa etkileniyor. Şuanda normal hayatı sürdürebilecekleri bir enerjileri bile yok. Bu yokken nasıl yeşil hidrojen üretebilirler” dedi.

Alagöz, Türkiye’nin enerji ihtiyacı olmadığına da vurgu yaptı: “Türkiye’nin şu anda herhangi bir enerji ihtiyacı yok. 2022-2023 yılları arasında enerji konusunda bir sıkıntımız yok. Enerjiye hidrojen üretiminde ihtiyacımız var.”

“HİDROJENİN BİR ENERJİ TAŞIYICISI OLARAK DA KULLANILMASI SÖZ KONUSU”

TENMAK (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) Enerji ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı, Dr. Celal Erbay ‘Hidrojen Stratejisi Raporu’nun hazır olduğunu belirtti. Bu ay içerisinde de raporun duyurulacağının altınızı çizdi.

Celal Erbay yaptığı konuşmada temiz enerji, nükleer ve madencilik teknolojisinde yerelleşmesini desteklediklerini ifade etti.

Hidrojen teknolojileriyle ilgili açıklamada bulunan Erbay, “Hidrojen teknolojilerine yatırım dediğimizde iklim değişikliği için çok önemli bir konu. Hidrojenin aynı zamanda bir enerji taşıyıcısı olarak da kullanılması söz konusu” dedi.

“BU ETKİNLİKLER UZUN BİR YOLCULUĞUN BAŞLANGICI”

ABD Ankara Büyükelçiliği, Ticari İşlerden Sorumlu Bakan Müsteşarı Heather Byrnes, Türkiye ile ABD’nin iş birliğinden memnun olduklarını belirterek; “Biz Enerji Bakanlığıyla birlikte etkinlikler düzenledik. Çok güzel bir iş birliği oldu. Aslında bu etkinlikler uzun bir yolculuğun başlangıcı” dedi.

“TEŞVİK SİSTEMLERİ, YÖNETMELİKLER KONUSUNDA ÇALIŞMALAR DA HALEN DEVAM EDİYOR”

Linde Group Yatırımlar Orta Doğu, Türkiye ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Thomas Hilker, yaptığı konuşmada teknolojilerin geliştirilmesi için de yatırımlar yaptıklarını belirtti: “Şirketimiz bir teknoloji şirketi. Karbon depolama, karbon yakalama ve elektrolizör alanında çalışıyoruz. 145 senedir faaliyet gösteren bir şirketiz. Merkezimiz Almanya’da ama pek çok ülkede faaliyet gösteriyoruz. Biz sadece müşterilerimize teknoloji sunmakla kalmıyoruz. Bu teknolojilerin geliştirilmesi için de yatırımlar yapıyoruz.”

Teşvik sistemleri, yönetmelikler konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Hilker; “Hidrojen üretimi ve iletimi alanında da çalışıyoruz. Bu konuda ölçeklendirme en büyük zorluklardan biri. Teşvik sistemleri, yönetmelikler konusunda çalışmalar da halen devam ediyor. Tabii ki faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin yönetmeliklerine uygun şekilde çalışıyoruz” dedi.