ISTRADE 2017’de ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik’ konusu devlet ve özel sektörden gelen önemli katılımcılarla masaya yatırıldı. ISTRADE 2017 açılış konuşmaları ile enerji sektörüne kapılarını açtı. Ardından gerçekleşen ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik’ oturumu ile devlet ve özel sektörün önemli temsilcileri ticaret ve tedarik dahilinde öngörülebilirlik ve yatırım koşulları gibi konuları masaya yatırdı. Oturumda […]
ISTRADE 2017 açılış konuşmaları ile enerji sektörüne kapılarını açtı. Ardından gerçekleşen ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik’ oturumu ile devlet ve özel sektörün önemli temsilcileri ticaret ve tedarik dahilinde öngörülebilirlik ve yatırım koşulları gibi konuları masaya yatırdı. Oturumda konuşan EPDK Enerji Piyasası Daire Başkanı Hacı Ali Ulutaş, “Ticaret bir hak, tedarik ise bir yükümlülüktür. Bu zirvede de bunun ayrılmış olduğunu görmek beni çok mutlu etti” dedi.
Oturumda konuşan EPDK Enerji Piyasası Daire Başkanı Hacı Ali Ulutaş; “Ticaret bir hak, tedarik ise bir yükümlülüktür. Bu zirvede de bunun ayrılmış olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Biz kurumumuzda bu ticaret hacmini nasıl geliştirebiliriz diye tartışıyoruz. Ticaretin derinleşmesi aynı zamanda temkinli olmayı gerekiyor. Öngörülebilirlik kuralların net olmasıdır. Bu adımla beraber enerji ticareti ve verimlilikte resme daha geniş bakmak lazım. Yenilenebilir enerjinin karbon piyasasındaki değeri, doğalgaz santralinin gaz piyasasındaki yeri ve bunların elektrik piyasasındaki karşılıkları göz önüne aldığımız zaman zaten denge kendisini sağlayacaktır ve piyasa derinleşecektir” dedi.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak ise rekabet konusunu ele alarak “Piyasada rekabet yok diye şikayetler var. Aslında bu gün bu kadar kişinin sıkıntı çekmesinin en önemli sebebi rekabetin var olması. Problem rekabet değil arz fazlasıdır. Bu da sektörde iyi analizi gerektiriyor. Ne kadar üreteceğimizi bilmemiz lazım. İyi hesap yapmamız lazım. Çünkü dolardaki artış petrol fiyatlarındaki düşüş hepsi sektörü etkiliyor. Bütün bunları hesaplarınıza dahil etmeniz gerekiyor. Piyasada alınacak kararların öncesinde oturup konuşulması, Türkiye için yol haritası üretilmesi gerekiyor. Ben bunun yapıldığını bakanlıkta görüyorum. Biz de sektör oyuncuları olarak kendimize rol biçip kendi rotamızı oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
Deloitte Türkiye, Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek moderatörlüğünü yaptığı oturumda “Piyasa açıklığı elektrik tedarik ve ticaret piyasası ile ilgili önemli bir göstergedir. Piyasa açıklık oranına baktığımızda yüzde 20’lerden yüzde 90’lara çıktık ve piyasa açıklık oranı kullanımına baktığımızda giderek artıyor. Sektörümüzde yerli ve yenilenebilir enerji aktif bir politika olarak destekleniyor. Bunun yanında TETAŞ kontratları için önemli gelişmeler bekliyoruz. Atılan adımlar enerji sektöründe önemli değişimlere yol açacaktır” diye konuştu.
GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken ise konuşmasında şunları kaydetti: “Yabancı hissedarlarımızın en çok ilgisini çeken durum piyasa koşulları ve serbest piyasa dinamikleri olduğunu düşünüyorum. Sadece üretim ve iletim değil tedarik zincirinin bütün halkaları ile katma değer oluşturmayı amaçlaması ve Türkiye’nin jeopolitik konumu yatırımcıları çekmek için önemli bir role sahip. Son iki yıl içerisinde Türkiye’de yaşananlara rağmen sektörde önemli bir gelişme oldu. Bu gelişmede piyasa düzenleyici ve karar vericilerin enerji konusundaki yetkinliği ve yatırımlarını orta-uzun vadede şekillendirmeleri önemli bir rol oynadı.”
Piyasa koşullarını değerlendiren TETAŞ Genel Müdürü Mehmet Feridun Alak, “TETAŞ’da, piyasa koşullarına geçerken daha önceden alım garantisi verdiği ve piyasa koşullarına uymayan anlaşmaları bitirmesi, bitirilemeyen anlaşmayı da piyasa koşullarına uygun bir şekilde yumuşatması hedeflendi” dedi. Alak, sözlerine şunları ekledi: “Serbest piyasada nükleer gibi kaynaklara uygun özel sektör yatırımları bulmak çok güç, haliyle bir sübvansiyon veriliyor. Piyasada yapılan bu gibi ekstra manevralar da TETAŞ’a haliyle sorumluluk doğuruyor. Dolayısı ile doğru ve sağlam bir serbestleşme için piyasayı olabildiğince bilgilendirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler; “Türkiye’de bir sanayi kuruluşu Avrupa’daki en ucuz elektriği kullanıyor, ihraca yapıyor ancak öyle bir fiyat mekanizmamız var ki verimliliğimizi etki etmiyor. Hatta sanayi kuruluşundan öte benim evimde bile enerji verimliliğine teşvik eden bir mekanizma olması gerekiyor. Ancak ben bu konuda doğru yolda olduğumuza inanıyorum, yalpalayarak yürüyeceğiz ancak sonra da tecrübe ve ders alarak daha iyiye gideceğiz” dedi.
Milangaz, Yeni Renault Duster iş birliği ile yeni kampanya düzenliyor4 Kasım 202417:12 Bağımsız denetim kuruluşları madencilik için stratejik önemde4 Kasım 202416:21 Bakan Kurum’dan yeşil finansman mekanizmalarına ilişkin açıklama4 Kasım 202415:51 AB’den Çin’e yenilenebilir enerji hedefleri4 Kasım 202413:55 Türkiye’ye yeşil hidrojende 5 milyar euro yatırım fırsatı4 Kasım 202413:47