ISTRADE 2017 bünyesinde gerçekleştirilen 3’üncü oturumda “Enerji Ticareti ve Şeffaflık” konusu devlet ve özel sektörden gelen önemli katılımcılarla masaya yatırıldı. 2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE’de “Enerji Ticareti ve Şeffaflık” oturumu düzenlendi. Açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Pure Energy Kurucu Ortağı Servet Akgün’ün yaptığı oturumda EPDK Organize Toptan Satış Piyasaları Grup Başkanı Dr. Fatih Kölmek, […]
2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE’de “Enerji Ticareti ve Şeffaflık” oturumu düzenlendi. Açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Pure Energy Kurucu Ortağı Servet Akgün’ün yaptığı oturumda EPDK Organize Toptan Satış Piyasaları Grup Başkanı Dr. Fatih Kölmek, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kaya, Akenerji Enerji Ticareti Müdürü Orkun Eyilik, Tradition Broker’ı Serkan Bayraktar konuşmacı olarak katıldı.
Pure Energy Kurucu Ortağı Servet Akgün oturumu; “Biliyorum ki buradaki herkesin ortak sorunu şeffaflık. Ortak sorunlara ancak işbirlikçi, interaktif bir katılımla çözüm bulunabilir. Bu yüzden bu oturumun oldukça faydalı olacağını düşünüyorum” sözleriyle açtı.
Soru-cevap şeklinde ilerleyen panelde konuşmacılar ‘Şeffaflık ve Öngörülebilirlik’ konularının üzerinde fikir alışverişinde bulundular.
EPDK Organize Toptan Satış Piyasaları Grup Başkanı Dr. Fatih Kölmek, şeffaflık konusunun öncelikle tüm sektörler tarafından adil paylaşılıp paylaşılmadığı yönünde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Kölmek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuların karar vericiler tarafından bilinmiyor olduğunu düşünmek oldukça ironik. Herkes her şeyi biliyor ve farkında. Sorunlar, yöntemler aslında her şey biliniyor ama burada devreye karar alıcıların optimize etmesi devreye giriyor. Bu noktada bakış açıları değişebiliyor esas mesele bu. Herkesin kendince farklı görüşleri olabiliyor. Herkes başka bir taraftan bakıp hareket edebiliyor. Bu yüzden bir şeylerin bilinmediğine kesinlikle katılmıyorum. Herkes konuya farklı yaklaşıyor o kadar. Mevzuatta her görüşe bir cevap olması gerekiyor. Bütün sorunlar, öneriler dinleniyor. Karar alıcının optimizasyon fonksiyonuna göre karar veriliyor.”
Şeffaflık konusunda her geçen gün olumlu adımlar atıldığını söyleyen Kölmek; “En kötü hata fark edilmeyendir.2002’den beri olan bitene baktığımda geldiğimiz yolda çok önemli mesafeler var. Aradaki ufak sorunlar bizi yeni adımlar atmaya itiyor. Ortada şeffaflık, öngörülebilirlik adına bir sorun varsa bu bize bir yeniliği işaret ediyor. Bunu hep birlikte çözüp başka bir boyuta geçmiş olacağız. Karamsarlık yaşayacak bir durum yok. Şeffaflık ve öngörülebilirliğin önemini anlayabilmek açısından bu yaşadıklarımız da önemli. Çoğu konularda hem fikir olduğumuza göre önümüz aydınlık diye düşünüyorum” dedi.
Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kaya KAP’ın ve Sermaye Piyasaları’nın işleyişini anlatarak enerji sektörüyle ilgili benzerlik ve farklılıklara dikkati çekti. Enerji piyasalarındaki şüpheli hareketlerde SPK Mevzuatının örnek alınabileceğini söyleyen Kaya; “Hem gerekli yaptırımların yapılması hem de şeffaflık platformunun mevzuatsal alt yapısı bağlamında bu tür tebliğler baz alınarak şeffaflık platformu SPK’ya göre düzenlenebilir. Yapı olarak farklı olsa da bildirimlerin bilinmesi gerekir. Kuralları, yaptırımları belirlenip bu tür bir çalışma yapılabilir. Sektörün daha iyi duruma gelmesi açısından yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Akenerji Enerji Ticareti Müdürü Orkun Eyilik konuşmasına; “Gelecek 2 senede doğalgaz santrali yapılır mı?” sorusuyla başladı. Eyilik; “Bunu niye söylüyorum? Fiyat ve şeffaflık ne kadar önemli bunu görmek için söyledim. Fiyat güven kısmını etkileyen en önemli etkendir” dedi. Şeffaflık konusunda ülkemizde güzel gelişmeler yaşandığını söyleyen Eyilik; “Özellikle EPİAŞ bünyesinde çok güzel gelişmeler oldu. Şeffaflık üzerine odaklanılması hoşumuza gitti. İnanıyorum ki bu konuda daha da ilerleyeceğiz. Fiyata olan güven, şeffaflık, piyasanın izlenmesi, hakim güçler dediğimiz piyasa etkileşiminde belirlenen kurallar. Şeffaflık platformunun geçmiş verinin sağlaması öngörülebilirlik için kısmen yeterli. Geçmişe bakarak az çok analiz yapabiliyoruz. Bizim için stratejinin ne olacağı, ileride neler yaşanacağı önemli. Yatırımcılar bu konulara dikkat ediyor” dedi.
Tradition Broker’ı Serkan Bayraktar ise şeffaflık, öngörülebilirlik, güven gibi piyasa terimlerinin birbirine bağlı olduğunu söyledi. Veri şeffaflığının yatırım risklerini etkilediğini söyleyen Bayraktar; “Piyasalarda veri şeffaflığı yoksa yanlış yatırım riski çoğalır, bununla birlikte potansiyel zarar çoğalır, kredi limitleri daralır, işlem hacimleri azalır. Yeni katılımcılar suratla gelmez. Bu yüzden her şey birbirine bağlı. Bizim bakış açımızda konuya dışarıdan baktığımızda şeffaflığı geniş bir alan olarak görüyoruz” dedi. Piyasa katılımcılarının belirli veri zorunluluğuna ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bayraktar; “Piyasa bitti mi diye soracak olursak bunu böyle algılamıyorum.5 yıldır bu piyasada çalışıyorum. Piyasanın nereden nereye geldiğini gördük. EPİAŞ’ı da gördük. Aynı gelişmeler doğal gazda da olacak. Bu piyasalar uzun dönemli piyasalar. Zaman alsa da hacimlerin artacağına inanıyorum. Piyasalar konusunda pozitifim” şeklinde konuştu.
https://youtu.be/deLMDIycr3E
Milangaz, Yeni Renault Duster iş birliği ile yeni kampanya düzenliyor4 Kasım 202417:12 Bağımsız denetim kuruluşları madencilik için stratejik önemde4 Kasım 202416:21 Bakan Kurum’dan yeşil finansman mekanizmalarına ilişkin açıklama4 Kasım 202415:51 AB’den Çin’e yenilenebilir enerji hedefleri4 Kasım 202413:55 Türkiye’ye yeşil hidrojende 5 milyar euro yatırım fırsatı4 Kasım 202413:47