‘İnovasyon çabaları ve iş birlikleri enerji geleceğini şekillendirecek’

YEDAŞ ve OMÜ TTO iş birliğinde düzenlenen Ar-Ge Maraton’un Final Etkinliği’nde konuşan YEDAŞ Dağıtım Direktörü Ümit Yaşar Kışla, “Sektörümüzdeki bu tür inovasyon çabaları ve iş birlikleri, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın enerji geleceğini şekillendirecek” dedi.

YEDAŞ ve OMÜ TTO iş birliğinde Elektrik Dağıtım Sektörüne yönelik bu yıl ilki düzenlenen Öğrenci, Akademisyen ve Start-Up’ların ilk örnek ve model seviyesindeki projeleri ile katılım sağladığı, Elektrik Dağıtım sektörüne yönelik Ar-Ge ve İnovasyon fikirlerinin sunulacağı hızlandırma programı olan Ar-Ge Maraton’un Final Etkinliği düzenlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) TTO ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ) iş birliğinde düzenlenen “Ar-Ge Maraton Hızlandırma Programı Finali”, Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da yapıldı. Ar-Ge Maraton’da finale kalan ve çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğu toplam 12 aday, proje sunumlarını yaptı. Jüri, sunumların ardından adayların yenilikçi AR-GE fikirlerini değerlendirdi. Samsun’da, inovatif fikirlerin yarıştığı “Ar-Ge Maraton Hızlandırma Programı Finali”nde bir üniversite öğrencisi, hazırladığı proje ile akademisyenleri geçerek birinci olma başarısını gösterdi.

Pek çok akademisyenin de fikirlerini sunduğu “Ar-Ge Maraton Hızlandırma Programı”nda, katıldığı “Lityum Bataryalar için Batarya Yönetim Sistemi” başlıklı projesi ile Samsun Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Bilgehan Kasım, birinciliğe layık görüldü. Bilgehan Kasım’a ödülünü, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci verdi. Yarışmadan 30 bin TL ödül kazanan Kasım’a, Başkan Deveci de 20 bin lira ödül sözü verdi. Deveci, “Ülkemizin geleceği için birbirinden değerli projeler üreterek, ödül almaya hak kazanan yarışmacıları tebrik ediyorum” dedi.

‘PROJE GENÇLERİN POTANSİYELİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM’

YEDAŞ Dağıtım Direktörü Ümit Yaşar Kışla programda yaptığı konuşmada, “Bugün, elektrik dağıtım sektöründe inovasyon ve Ar-Ge’nin odak noktalarından birinde bulunuyoruz. Akademisyenlerimiz, startuplarımız ve öğrencilerimiz, sektörümüzdeki geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak fikirlerini sunmak üzere bir araya geldiler. Bu organizasyon, bu fikirleri değerlendirmek, paylaşmak ve desteklemek için bir platform sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Bu etkinlik, ülkemizin farklı coğrafyalarında görev icra eden elektrik dağıtım şirketlerinin ve ELDER gibi inovasyona daima destek veren kıymetli bir derneğin bir araya gelerek, sektörümüzdeki yenilikleri desteklemek ve teşvik etmek için bir çaba içinde olduğunu gösteriyor. Ar-Ge fikirlerinin yarıştığı bu organizasyon, genç yeteneklerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve sektördeki iş birliklerini güçlendirmek için önemli bir adımdır. Bugün burada birlikteyiz çünkü inanıyorum ki sektörümüzdeki bu tür inovasyon çabaları ve iş birlikleri, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın enerji geleceğini şekillendirecektir” ifadelerini kullandı.

Son üç yıldır katıldıkları TEKNOFEST’te takım kaptanlığı yaptığını, birincilik, ikincilik ve üçüncülük olmak üzere toplam 6 ödül aldıklarını hatırlatan Bilgehan Kasım, kendisini birinciliğe layık gören jüriye, yarışmayı düzenleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Yarışmada, Öğr. Gör. Arife Kübra Yontar ve Dr. Öğretim Üyesi Sinem Çevik ortak hazırladıkları “Fotovoltaik Güneş Enerji Panelleri için Bitki Özü Modifiyeli Fotokatalitik Polimer Nanokompozit Kaplamalar” başlıklı projeleri ile ikinci, Dr. Öğretim Üyesi Serkan İşcan da “İletim ve Dağıtım Hatlarında Buz Yükünün Oluşmasını Önleyici Bir Elektronik Set Tasarımı” isimli projesi ile üçüncü oldu.