EPDK’dan şarj hizmetleri piyasasına sıkı takip

EPDK’dan mahsuplaşma kararı

Farklı Dağıtım ya da Görevli Tedarik Şirketi Bölgesinde Üretim ve Tüketim Tesislerinin Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında “Farklı Dağıtım ya da Görevli Tedarik Şirketi Bölgesinde Üretim ve Tüketim Tesislerinin Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, 1 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Buna göre üretim ve/veya tüketim tesislerinin farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olması durumunda, yatırımcıların üretim tesisleri ile tüketim tesislerinin bulunduğu bölgeye vereceği talep dilekçeleri ile ülke çapında üretim ile tüketimlerinin ilişkilendirilmesi ile tüketim ihtiyaçları karşılanacak. Mahsuplaşma işlemleri piyasa işletmecisi tarafından yürütülecek.

MAHSUPLAŞMA KAPSAMI DIŞINDA KALANLAR

2/10/2013 tarihli ve 28783 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mülga Elektrik Piyasası Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu düzenlenen, bağlantı anlaşması imzalanan ya da kabulü tamamlanarak işletmeye alınan lisanssız elektrik üretim tesisleri, OSB dağıtım sahibi tüzel kişilere ait lisanssız elektrik üretim tesisleri, saatlik mahsuplaşmaya tabi lisanssız elektrik üretim tesisleri, 9/5/2021 tarihli ve 31479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında depolama tesisi kurulan lisanssız elektrik üretim tesisleri, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının f bendi kapsamında tesis edilmiş olup yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmayan lisanssız elektrik üretim tesisleri bu Usul ve Esasların kapsamı dışında kalacak.

Tüketim tesisleri ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin mahsuplaşma işlemleri kapsamında yer alacak tüketim tesisleri ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin aynı vergi kimlik numarasına sahip gerçek veya tüzel kişilere ait olması gerekecek.

Belirlenen usul ve esaslar ile Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında gerçek veya tüzel kişiler tarafından, farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olan üretim ve tüketim tesislerinin mahsuplaşma işlemleri amacıyla ilişkilendirileceği bir veya daha fazla grup oluşturulabilecek. Aynı grupta ilişkilendirilecek tüketim tesisleri aynı abone grubunda yer alacak.

Üretim ve tüketim tesisleri, bir takvim yılında aynı vergi kimlik numarasına ait yalnızca bir grupta ilişkilendirilmeye konu edilebilecek. Aynı takvim yılı içerisinde gruplar arasında üretim ve tüketim tesisi değişim işlemleri yapılamayacak.

EPDK’dan söz konusu karara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin yenilenebilir enerji atılımının önemli bir parçası olan lisanssız elektrik üretimi; hem yatırımcılarının enerji maliyetlerini düşürmekte ve hem de imkanı olan herkesin tükettiği enerjinin üreticisi olmasının önünü açmaktadır.

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için aynı dağıtım bölgesi olması şartı kaldırılmış ve üretimle tüketimin farklı dağıtım bölgesi sınırları içerisinde yer almasını da sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmıştı.

Böylelikle on binlerce kişi lisanssız elektrik üretim tesisi başvurusu yapmış, 2022 Eylül-2023 Nisan döneminde 11.625,15 MW gücünde, 10.036 adet Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu verilmiştir ve lisanssız elektrik üretimine oluşan ilgi günden güne artmaktadır.

Birden fazla görevli tedarik şirketinin dahil olacağı mahsuplaşma işlemlerinin hayli karışık bir hal alacak olması nedeniyle üretim ve/veya tüketim tesislerinin farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olması halinde mahsuplaşma işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin gerekli altyapı EPİAŞ tarafından hazırlanmış ve bu sürecin nasıl ilerleyeceğine dair Usul ve Esaslar da Kurulumuz onayıyla yürürlüğe girmiştir.

Böylelikle yatırımcılar üretim tesisleri ile tüketim tesislerinin bulunduğu bölgeye vereceği talep dilekçeleri ile ülke çapındaki üretimleri ile tüketimlerini ilişkilendirerek tüketim ihtiyaçlarını karşılama imkanı edinmiştir.”