Elektrik Şebeke Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi

EPDK, hizmet binası ile sektöre örnek teşkil etmeyi hedefliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), hizmet binası ile sektöre öncülük etmeyi ve örnek teşkil etmeyi hedefliyor. EPDK hizmet binası; bina yapım aşamasından başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilip tasarlanmış, enerji ihtiyacında tasarruflu ve yenilenebilir kaynaklara yönelmiş, çevreci, ekonomik ve sağlıklı bina olma özellikleri ile LEED NC GOLD Sertifikası aldı. Kurum hizmet binası; böylelikle yapısal olarak sürdürülebilirlik ve minimum karbon salımını hedefleyerek enerji konusundaki hassasiyetini belgeleyerek, LEED NC GOLD sahibi sayılı binadan biri oldu.

LEED ((Leadership in Energy and Environmental Design/ Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen tüm dünyada tanınan ve en yaygın kullanılan yeşil bina derecelendirme ve sertifikalandırma sistemi. Binaların ve toplulukların tasarlanma, inşa edilme ve işletilme biçimini dönüştürerek, yaşam kalitesini artıran çevresel ve sosyal açıdan sorumlu, sağlıklı ve müreffeh bir çevre sağlamayı hedefleyen LEED; insan sağlığını ön planda tutan, yüksek verimli ve enerji tasarrufu sağlayan yeşil binalar için bir çerçeve oluşturuyor. 2014 yılında UC Berkeley’de yapılan bir araştırma neticesinde, binaların LEED standartlarına göre inşa edilmesinin % 34 daha düşük CO 2 emisyonu, % 25 daha az enerji tüketimi, % 11 daha az su tüketimi sağladığı kanıtlandı.

LEED sistemi, tasarım sürecinden başlayarak binanın tamamlanmasına ve işletme sürecinin başlamasına kadar devam eden, uzun bir süreç. Bu süreç, birden çok disipline dair konuları kapsıyor ve sistemin puanlaması 9 kategoride yapılıyor:

Bütünleşik Süreç Yönetimi

Sürdürülebilir Arazi

Konum ve Ulaşım

Malzeme ve Kaynaklar

Enerji ve Atmosfer

Su Verimliliği

İç Ortam Kalitesi

İnovasyon

Bölgesel Öncelik

Çevre dostu binalar tasarlanırken; iç mekan hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi insan sağlığını direkt etkileyen unsurlar planlanıyor, inşaatında kullanılan yöntemler ile son kullanıcıya daha temiz bir ortam sağlanması hedefleniyor. Araştırmalara göre, çevre dostu binalarda çalışan veya yaşayanların diğer bina kullanıcılarına göre daha az hastalandıkları ve çalışma performanslarının daha yüksek olduğu da tespit edildi.