Enerji Ticareti ve Tedariği alanında ülkemizin ilk ve tek platformu olan ISTRADE 2022’ye büyük ilgi

Bu yıl altıncısı düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2022, 9-10 Mayıs tarihlerinde Raffles İstanbul Zorlu Center’da gerçekleştirildi. ISTRADE 2022’nin açılış konuşmaları; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan ve Enerji Fuarcılık Genel Müdürü Bilun Saka tarafından yapıldı.

Türkiye’nin Enerji Ticareti ve Tedariği konusundaki tek zirvesi olan “ISTRADE 2022”nin altıncısı  9-10 Mayıs tarihlerinde Raffles İstanbul Zorlu Center’da gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde, başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) olmak üzere, TOBB, ELDER, ETD, PETFORM, EÜD, ADER, PETDER, GAZBİR, TABGİS, PÜİS, TLPGD ve GAZİD gibi Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen zirvenin 6ıncısı bu yıl da yurt içinde ve yurt dışından çok sayıda önemli sektör temsilcisi ve profesyonelini ağırladı.

ENERJİ SEKTÖRÜ UZMANLAR TARAFINDAN ELE ALINDI

Zirvede yer alan oturumların başlıkları, Türkiye ve Bölgede Gaz Ticareti, Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende, Enerji Piyasalarına Finansal Bakış, Küresel Enerji Piyasaları, Dünya Siyaseti ve Enerji, Türkiye Enerji Piyasasında Güncel Durum, Enerjinin Geleceği ve Ticaret, Fatih Keresteci’nin Türkiye ve Dünya Ekonomisi – Yeni Dengeler Sunumu oldu. Tüm başlıklar konunun uzmanı konuşmacılar ve profesyoneller tarafından ele alındı, mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerinde bulunuldu. 

TOPLAM 8 OTURUMA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İstanbul Raffles Otel’de iki gün boyunca yoğun oturum trafiği yaşanan ISTRADE 2022’ye yurtdışından da çok sayıda konuşmacı ve delege katılım sağladı. Organizasyonda iki gün boyunca toplam 8 oturum gerçekleştirildi.

Yoğun oturum trafiğine verilen kahve ve yemek aralarında katılımcılar sektördeki gelişmeleri değerlendirme ve sohbet etme imkanı buldular. İlk gün akşamı düzenlenen Gala Yemeği’nde ise katılımcılar günün yorgunluğunu atarak canlı müzik eşliğinde keyifli dakikalar geçirdiler. Organizyon’un Gala Yemeği sponsorluğunu Zorlu Enerji, Öğle yemeği sponsorluğunu Enerjisa Enerji ve kahve arası sponsorluğunu ise Petronet üstlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan

 ‘ENERJİ SEKTÖRÜNDE KÜRESEL ÖLÇEKTE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANDI’

Salgın süreciyle bütün alanlarda olduğu gibi enerji alanında da küresel ölçekte önemli değişiklikler yaşandı. Bakanlık olarak kurulu güç portföyünde yenilenebilir enerji payının artırılmasıyla ilgili çalışmalara önem veriyoruz. Elektrik kurulu gücü ve üretiminde, 2021 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 100 gigavatlık bir kurulu güç kapasitesiyle Avrupa’nın 5’inci ve 331 teravatsaatlik elektrik üretimiyle de Avrupa’nın 3’üncü büyük ülkesi olduk. Nisan 2022 itibarıyla yenilenebilir enerji tesislerinin kurulu gücü, toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 54’ünü oluşturuyor.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) de ürün yelpazesini Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) ile geliştirdi, yenilenebilir enerjinin kullanımının dolaylı olarak desteklenmesini teşvik eden Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve piyasası da devreye girdi. Tamamen EPİAŞ’ın kendi imkanlarıyla geliştirilen VEP ve VGP ile birlikte enerji piyasası katılımcıları, yaşanan fiyat ve karşı taraf risklerinden kendilerini koruyabilmekte, mevcut ikili anlaşmalarını organize piyasalara taşıyabilmektedir. Gün Öncesi Piyasası (GÖP) eşleşme miktarı yaklaşık 203 teravatsaat olarak geçen yıl 2020 yılına göre yüzde 10’luk artış gösterdi. 2022 yılındaki GÖP eşleşme miktarı 7 Mayıs itibarıyla 62 teravatsaat, işlem hacmi ise yaklaşık 93 milyar lira olmuştur. Aynı dönem için piyasa takas fiyatı aritmetik ortalaması da 1480 lira/megavatsaattir.

Türkiye dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olan Paris Anlaşması’na taraf olarak iklim krizi ve çevresel sorunlarla mücadelede yeni bir sayfa açtı. Sanayi başta olmak üzere birçok iş kolunu ilgilendiren bu anlaşma, bugünümüzü olduğu kadar geleceğimizi de yakından ilgilendirmektedir. Bakanlık olarak ülkemizde hayata geçirilmesi düşünülen ve bu doğrultuda çalışmalar yürütülen Emisyon Ticaret Sistemi ile ilgili çalışmaları çok yakından takip etmekte ve gerekli desteği vermekteyiz.

Dünyada emtia fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar bütün ticari piyasaları olumsuz etkiledi. Bu olumsuz etkilerden arz güvenliğinin ve tüketicilerin korunması amacıyla geçtiğimiz günlerde Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle maliyeti yüksek üreticilerin ve tüketicilerin desteklenmesi için ‘destekleme bedeli’ uygulaması devreye alındı.

Avrupa Birliği enerji komisyonu tarafından benzer sorunları yaşayan üye ülkelere yapılan tavsiyeleri de söz konusu usul ve esasları belirlerken dikkate alıyoruz. Uygulamanın temel amacı hem tüketici hem üretici hem tedarikçileri hem de arz güvenliğini, dolayısıyla enerji piyasalarını korumaktır. Ortaya çıkan, beklenmeyen ve makul olmayan artışların tüketici, üretici ve tedarikçi arasında en adil, en hakkaniyetli ve şeffaf bir şekilde paylaşılmasını temin etmektir.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak

‘DAHA SERBEST BİR PİYASAYA İHTİYAÇ VAR’

Ticaret günümüzde farklı bir boyuta doğru evrilmeye başladı. Enerji fiyatları tarihte görülmemiş bir seviyede  artmış durumda. Bu seviyede de kalacak gibi gözüküyor. Çünkü alınan kararlara baktığımız zaman ‘Rus gazını, Rus petrolünü kullanmayacağız’ diyen G7 ülkeleri piyasanın sıkışmasına ve fiyatların daha da artmasına sebep olacaklar gibi görünüyor.

Diğer taraftan Yeşil Mutabakat’la birlikte yenilenebilir enerjiye yatırımlar artmış gözüküyor. Bunun getirmiş olduğu başka sıkıntılar var; önümüzdeki 2 yıl hatta 3 yılı bulan kontratlarla hem offshore rüzgar santralleri, hem onshore’da, hem de güneş panellerinde ekipmanları büyük oyuncular satın almış durumdalar. Bugün 1000 megavatlık bir güneş santrali kurmak istiyorum dediğinizde yurtdışında bunu bulmanız pek mümkün gözükmüyor. Yani bir yandan enerji fiyatları artarken, diğer taraftan da ekipman fiyatları atmaya başlamış durumda. Hem de bulamıyorsunuz. Bir de hepsinin üzerine geçtiğimiz haftalarda FED  faizi de arttırdı.

Aslına bakarsanız her yönden dengeler şaşmış durumda. Bu durumda fiyatları regüle edip yatırımların önünü açmak bence çok mümkün değil. O yüzden biraz daha serbest piyasaya, fiyatların daha rahat hareket etmesine ihtiyaç var. Maalesef fiyatlar yüksek olacak, can acıtacak, ona göre de herkesin kendini bunu hazırlaması gerektiğini düşünüyorum.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl

‘TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR ALANINDA TEKRAR BİR İVME KAZANMASI GEREKİYOR’

Hepimizin malumu 2020, 2021 ve 2022 bugüne kadar sıra dışı, zorlayıcı bir süreç oldu. Hemen hemen bütün sektörler, bütün şirketler için excel dosyalarında ekstrem senaryo diye yazan şeyler hayatımızın bir parçası oldu. Bu zorlayıcı unsurda Enerjisa Üretim olarak kendi yol planımızı çıkarmaya çalışırken, hissedarlarımızla, paydaşlarımızla fikir alışverişi yaparken bu süreçlerde üç şeyin öne çıktığını görüyoruz; bir tanesi liberalleşme unsurları, diğeri insan gücü ve üçüncüsü, ayrıca en önemlisi de arz talep dengesini yönetmek için yatırımların devam etmesi. Bu noktada Türkiye’nin yenilenebilir alanında tekrar bir ivme kazanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da Enerjisa Üretim olarak yatırımlarımıza devam ediyoruz. 565 MW’lık rüzgar santrali için yatırımlarımız başlamış vaziyette.

Kamunun desteği ile hibrit santrallerin yolunun açılmasının da çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Biz 150 MW’lık güneş hibrit  santral yatırımını kendi programımıza almış vaziyetteyiz. Bunlarla yetinmiyoruz, rüzgarda hedefimizi 1- 1,5 GW seviyesine çıkardık. Bu tarz hedefleri sadece şirket olarak değil ülke olarak da koymamız gerekiyor.

Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan

‘ÜMİTSİZ OLMAMAK ADINA BURADA YİNE SEKTÖR OLARAK BİR ARAYA GELELİM İSTEDİK’

Bu sene birazcık ticaretin öldüğü bir sene gibi ama yine de ümitsiz olmamak adına burada yine sektör olarak bir araya gelelim, görüşlerimizi paylaşalım, mesajlarımızı verelim, çözüm önerilerimizi ortaya koyalım. Bu sene formatımızı önceki senelere göre biraz değiştirdik.

Öncelikle panel sayısını birazcık daha azalttık ki sizlerin de sosyalleşmeye, paylaşımlarınızı arttırmaya vaktiniz kalsın diye. İlk gün panellerimiz devam ederken, 2. gün 1 panel yapıyoruz, diğer oturumlarımız biraz daha sunum formatında olacak. Umuyorum sektörümüz için faydalı bir Zirve olur.

Enerji Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Bilun Saka

‘SİZLERLE 12. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİ’NDE DE BİR ARADA OLMAYI DİLİYORUZ’

Geçtiğimiz yıl 5.ISTRADE Zirvesini pandemi sebebiyle Türkiye Enerji Zirvesi’yle birlikte yapmıştık. 2022 itibariyle sektörü İstanbul’da buluşturmak amacıyla Zirve’mizi tekrar Raffles Istanbul Zorlu Center’da gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu yıl Kasım ayında bir kez daha sizlerle 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde de bir arada olmayı diliyoruz. Burada iki gün boyunca enerji tedariği ve ticaretindeki son gelişmeler ele alınacak, mevcut durum ve gelecek öngörüleri birbirinden değerli uzmanlar tarafından tüm yönleriyle masaya yatırılacak. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK olmak üzere Zirvemize katkı veren tüm kişi, kuruluş ve sponsorlarımıza teşekkür eder, sektörümüze faydalı bir Zirve olmasını temenni ederim.