
Çinli bilim insanlarının Mars’taki atmosfer tarafından şarj edilebilen ve Mars’ın zorlu koşullarına dayanabilen bir batarya geliştirdiği bildirildi.
Çinli bilim insanlarının Mars’taki atmosfer tarafından şarj edilebilen ve Mars’ın zorlu koşullarına dayanabilen bir batarya geliştirdiği bildirildi.
South China Morning Post Gazetesi’nin haberine göre, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, geliştirilen pilin 1350 saatten fazla (iki Mars ayı) çalışabildiğini açıkladılar.
Mars’taki atmosfer tarafından şarj edilebilen ve zorlu koşullara karşı dayanıklı olduğu kaydedilen batarya gece ve gündüz sıfırdan 60 derecelere kadar değişen koşullarda işlevsel kalabiliyor.
Yeni geliştirilen bul pil, normal piller gibi enerji depolamazken kimyasallarla sürekli reaksiyona girerek elektrik üretebiliyor, güneş ve nükleer enerji kaynakları tarafından da şarj edilebiliyor.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde araştırmacı olan Xiao Xu, bataryanın çalışma şekline dair yaptığı açıklamada, bataryanın Mars atmosferindeki karbondioksit, oksijen ve karbonmonoksiti ‘enerji’ olarak kullanabildiğini söyledi.
Söz konusu bataryaların uydu fırlatma maliyetlerini azaltacağına dikkati çeken Xiao, bunun uzay görevleri için faydalı olacağını dile getirdi.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TBMM’de bu hafta enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler görüşülecek22 Haziran 202516:46 Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı yüzde 30’u aştı22 Haziran 202516:15 Son 20 yılda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 4 buçuk kat arttı22 Haziran 202512:34 TPAO ve TEİAŞ atamaları Resmi Gazete’de21 Haziran 202517:00 Enerji yatırımlarında aranan niteliklere ilişkin usul ve esaslar belirlendi21 Haziran 202516:55