APED’den Dünya Çevre Günü’nde çağrı: Basılı fiş uygulaması kaldırılsın

APED 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. APED Kurucu Başkanı Kemal Yılmaz’ın yaptığı açıklamada, basılı fiş uygulamasının sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.

APED’den Dünya Çevre Günü’nde çağrı: Basılı fiş uygulaması kaldırılsın
Petroturk.com | Enerjinin Haber Merkezi
  • Yayınlanma5 Haziran 2026 18:01

APED 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. APED Kurucu Başkanı Kemal Yılmaz’ın yaptığı açıklamada, basılı fiş uygulamasının sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.

Anadolu Petrolleri Platformu (APED) Kurucu Başkanı Kemal Yılmaz, Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, POS cihazları, ödeme kaydedici cihazlar ve akaryakıt istasyonlarında kullanılan yazarkasalarda basılı fiş uygulamasının artık sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut dijital altyapının bu dönüşüm için yeterli olduğunu ifade eden Yılmaz, her yıl milyarlarca liralık kaynak israfına neden olan uygulamanın çevresel ve ekonomik açıdan yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kemal Yılmaz açıklamasında; “Bilindiği üzere tüm POS, ödeme kaydedici cihaz ve akaryakıt yazarkasalarında basılı fiş uygulaması hâlen devam etmektedir.

Oysa yeterli dijital sistem ve altyapı bulunmasına rağmen, her yıl yaklaşık 5 milyar TL kaynak israf olmakta; ayrıca sahte fiş ve usulsüzlüklerin de önü tam olarak kesilememektedir.

Anadolu Petrolleri Platformu olarak bu önerimizi daha önce GİB Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar, EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz ve Darphane Genel Müdürü Sayın Faruk Gözübüyük ile paylaşmış, olumlu geri dönüşler almıştık.

5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle çağrımızı yineliyoruz:

Basılı fiş uygulamasının kaldırılması hem devlet ekonomisine hem çevrenin korunmasına,
hem de kayıt dışılığın azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Bu konuda tüm STK’ların da sorumluluk alarak destek vermesini ve konuyu kamuoyuyla paylaşmasını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.