‘Yapay zekayı, dijital değişim ve dönüşümün en büyük unsurlarından biri olarak görüyoruz’

‘Yapay zekayı, dijital değişim ve dönüşümün en büyük unsurlarından biri olarak görüyoruz’

Uludağ Enerji Group CTO’su Cenk Ulucan yapay zekanın enerji sektöründeki etkilerini, ilerleyen yıllarda yapay zeka ile birlikte elektrik sektöründe yaşanacağı öngörülen dijital değişim ve dönüşüm süreçlerini Gas&Power okuyucularına anlattı.      

Uludağ Enerji Group CTO’su Cenk Ulucan, yapay zekanın, elektrik sektöründeki istihdamı hem pozitif hem de dönüşümsel bir şekilde etkileyebileceğini belirterek, bu durumda elektrik sektöründe yapay zeka ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmış yeteneklere olan talebin artacağını ifade etti.

“YAPAY ZEKA SEKTÖRE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KATKI SAĞLIYOR”

Yapay zeka enerji sektörünü nasıl etkiledi? Uludağ Enerji bu dönüşümün neresinde?

Yapay zeka, enerji sektörünü birçok açıdan etkiledi. Bu etkilerin çoğu enerji sektöründeki verimliliği artırmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve maliyetleri düşürmek gibi olumlu sonuçlar doğurdu. Hayatımıza hızla giren bu yeni teknoloji enerji üretimi ve tahminleri, enerji tüketimi optimizasyonu, enerji iletim ve dağıtım, enerji verimliliği, enerji depolama, bakım onarım ve siber güvenlik alanlarında önemli ölçüde katkılar sağlıyor.

Uludağ Enerji olarak yapay zekayı, makine öğrenmesi gibi teknolojileri dijital değişim ve dönüşümün en büyük unsurlarından biri olarak görüyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde dijital değişim ve dönüşüm stratejilerinde yapay zeka teknolojilerinin de etkisi ile daha verimli, sürdürülebilir ve müşteri memnuniyetini artırıcı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

“YAPAY ZEKANIN KULLANIM ALANLARI ARTACAKTIR”

Yapay zeka, elektrik sektörünü nasıl daha verimli ve güvenli hale getirebilir? Sektörde ilerleyen dönemlerde yapay zekanın rolü nasıl olacak?

Yapay zeka teknolojileri; enerji üretimi ve dağıtımının, akıllı şebekelerde enerji akışının optimize edilmesi, enerji talep tahminlerinin daha iyi yapılması, enerji üretim ekipmanlarının ve iletim hatlarının bakımının ve onarımının daha iyi planlanması, ekipmanların daha sorunsuz çalışmasını sağlayarak verimli ve güvenli bir çalışma modeline katkı sağlıyor. Ayrıca siber güvenlik açıklarını tespit etmek verileri sürekli izlemek, anormallikleri tespit etmek noktalarında ciddi avantajlar sunuyor. Sektörde ilerleyen dönemlerde yapay zekanın kullanım alanları artacak ve bu teknolojileri sistemlerine adapte eden şirketler operasyonel verimliliği yakalamış, sürdürülebilir ve daha güvenli hizmetler sağlıyor olacaklardır.

“SİBER GÜVENLİK ALANINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMALI”

Uludağ Enerji’nin yapay zeka tabanlı proje ve uygulamalarından bahseder misiniz? Ve bu uygulamaların olası zorlukları nelerdir?

Uludağ Enerji olarak dijital değişim ve dönüşüm programımız kapsamında yapay zeka tabanlı akıllı şebeke yönetimi, akıllı sayaçlar ve tüketim analizi ile enerji verimliliği alanlarında planlanmış projelerimiz bulunuyor.

Veri kalitesi ve entegrasyonları, zorluk yaşanması olası durumlar arasında sayabiliriz. Yapay zeka teknolojileri alanındaki yeteneklerin sınırlı olması ve rekabetin artması, doğru yetenekleri bulmayı ve korumayı zorlaştırabilir. Elektrik sektörü, sıkı regülasyon ve endüstri standartlarına tabidir. Yapay zeka projeleri, bu standartlara uygun olmalıdır ve regülasyonlara uygun bir şekilde uygulanmalıdır. Yapay zeka projelerini başarılı bir şekilde uygulamak için dikkatli planlama, doğru kaynak yönetimi ve sektörün özel ihtiyaçlarına uygun çözümler gereklidir. Ayrıca, iş süreçlerinin ve kültürün değiştirilmesi, veri güvenliği ve siber güvenlik gibi alanlarda da önemli adımlar atılmalıdır.

“KONUSUNDA UZMAN YETENEKLERE İHTİYAÇ OLACAK”

Yapay zeka elektrik sektöründe istihdamı nasıl etkileyecek?

Yapay zekanın, elektrik sektöründeki istihdamı hem pozitif hem de dönüşümsel bir şekilde etkileyebileceğini öngörüyorum. Elektrik sektöründe yapay zeka ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmış yeteneklere olan talep artacaktır. Veri analitiği, iş gücünde önemli bir yetenek haline gelecektir. Siber güvenlik uzmanlarına olan talep artacaktır. Yapay zeka ve otomasyon, bazı rutin ve tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilir. Özellikle üretim hatlarında, veri analizi, enerji üretimi ve dağıtımı, enerji tahminleri ve şebeke izleme gibi alanlarda yapay zeka iş süreçlerini optimize edebilir. Bu durum ise bazı geleneksel işlerin değişmesine veya ortadan kalkmasına neden olabilir.

‘DİJİTALLEŞME MÜŞTERİ BEKLENTİLERİNİ ETKİLİYOR’

Enerjide dijitalleşme müşteri alışkanlıkları yönünde nasıl ilerledi? Hizmetlerin dijitalleşmesi konusunda biraz bilgi aktarabilir misiniz?

Enerji sektöründeki dijitalleşme, müşterilerin enerji tüketimini daha iyi kontrol etmelerine, yeşil enerjiye geçiş yapmalarına ve enerji hizmetlerini daha fazla kişiselleştirmelerine olanak tanıyor. Bu değişim, müşteri alışkanlıklarının ve beklentilerinin dönüştüğü bir dönemi temsil edeceğinden enerji şirketlerinin bu değişikliklere ayak uydurması ve müşterilerine daha iyi hizmet sunmak için dijital stratejiler geliştirmeye devam etmesi gerekiyor. Akıllı sayaçlar, fatura analizleri, akıllı ev teknolojileri, kişiselleştirilmiş iletişim, mobil uygulamalar ve dijital hizmetler gibi hizmetler, müşteri alışkanlıkları ve beklentilerini önemli ölçüde etkiliyor.