Sakaraya Gaz Sahası’nda günlük rekor üretim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretiminin yapıldığını açıkladı.

Sakaraya Gaz Sahası’nda günlük rekor üretim
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma20 Mayıs 2025 09:37
Abdullah Paçal – İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye hem doğal kaynakları hem coğrafi konumu hem de hidrokarbon rezervlerine yakınlığı itibarıyla küresel enerji denkleminde stratejik bir yere sahiptir. Ana geçiş güzergahı olarak arz ve tedarik güvenliğine önemli katkılar yapan bir ülkeyiz. Türkiye’nin enerji güvenliği doğrudan veya dolaylı tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir meseledir. Enerji politikalarımızı hep bu hakikatin ışığında geliştirdik, meseleye hep bu açıdan yaklaştık. Türkiye’yi küresel enerjinin güvenli limanı, emniyetli merkezi haline getirmek için son dönemde çok önemli atılımlar yaptık. Milli enerji ve maden politikalarımızın hedefi bellidir. Kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmak, enerji ve madencilikte dışa bağımlılığı azaltmak, Karadeniz ve Gabar’daki doğal gaz ve petrol keşifleriyle bu alanda tabiri caizse, şeytanın bacağını kırdık” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’Yİ KÜRESEL BİR AKTÖR HALİNE GETİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başarıları yeni bir aşamaya taşıdıklarını ifade ederek, “Türkiye’yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline getireceğiz. Bu yeni dönemde ülkemiz enerji ve madencilik sektörlerinde dünyanın dört bir yanında yepyeni iş birliklerine imza atacak, küresel enerji güvenliğine eşsiz katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çanakkale’deki yüzer üretim platformumuz, önümüzdeki yıl Sakarya sahasında göreve başlayacak. Böylece günlük 10 milyon metreküp ilave üretim yapacağız” dedi.

“ORUÇ REİS, ÇALIŞMALARINI İNŞALLAH BU AY İÇİNDE TAMAMLAYACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji diplomasisinin politikalarının bir diğer önemli ayağını oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz Somali denizlerinde her biri 5 bin kilometrekare alanı kapsayan 3 ayrı lokasyonda, 3 boyutlu sismik arama faaliyetlerini sürdürüyor. Şu ana kadar 4 bin 111 kilometrekarelik proje alanının 3 bin 700 kilometrekaresi yani yüzde 90’ı taranmış durumda. Oruç Reis, çalışmalarını inşallah bu ay içinde tamamlayacak. Şayet bu çalışmalar olumlu neticelenirse bir sonraki aşamaya yani sondaj çalışmalarına geçeceğiz. Somali’yle imzaladığımız üretim paylaşım anlaşmaları kapsamında, bu ülkede 16 bin kilometrekarelik 3 ayrı kara alanında çalışmalar yapacak. Sismik veri toplama faaliyetlerinin ardından sondaj aşamasına geçilecek. Bu çalışmalar keşifle sonuçlanırsa iki ülke arasındaki stratejik iş birliği farklı bir boyut kazanacaktır.”

Yeni hidrokarbon keşifleriyle birlikte enerji tedarik güvenliğinin artacağına, dışa bağımlılığın azalarak yeni iş imkanlarının ortaya çıkacağına dikkati çeken Erdoğan, “Somalili kardeşlerimiz de bu süreçten çok ciddi faydalar elde edecek. Somali için teknoloji transferi, altyapı gelişimi, istihdam artışı ve yeni yatırımlar anlamına gelen bu süreç, Somali’nin ekonomik kalkınmasını inşallah daha da hızlandıracak” değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Türk milletinin binlerce yıllık tarihinde sömürgecilik ayıbı olmadığını vurgulayarak, kimsenin toprağında, egemenliğinde, yer altı ve yer üstü kaynaklarında hiçbir zaman gözlerinin olmadığını anlattı.

‘SAKARYA GAZ SAHASI’NDA GÜNLÜK 9,5 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ’

Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’nda birinci fazı başarıyla tamamladıklarını, mevcut durumda 12 kuyudan günlük bazda 9,5 milyon metreküp gaz ürettiklerini, ülkedeki 4 milyonu aşkın hanenin doğal gaz ihtiyacının buradan karşılandığını ifade etti.

Geçen yıl Sakarya Gaz Sahası’nda kümülatif olarak yaklaşık 1,8 milyar metreküp üretim gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Çanakkale’deki yüzer üretim platformumuz önümüzdeki yıl Sakarya sahasında göreve başlayacak. Böylece günlük 10 milyon metreküp ilave üretim yapacağız. 2026 yılı içerisinde Faz-1 ve Faz-2 toplamında yaklaşık 20 milyon metreküp günlük üretim hedefliyoruz. 2028’de Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretimi 40 milyon metreküpe yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu hedefe ulaştığımızda konutlarımızın doğal gaz ihtiyacının tamamını kendi kaynaklarımızdan karşılıyor olacağız” diye konuştu.

“NEREDE BAYRAĞIMIZ DALGALANIYORSA ORADA SADECE DOSTLUK İÇİN VARIZ”

“Ne yaptıysak hakka ve adalete uygun şekilde yaptık. Kendi çıkarlarımızla birlikte muhataplarımızın menfaatlerini de gözettik” diyen Erdoğan, ortaklık ve dayanışma temelinde “kazan kazan” anlayışıyla iş birliklerini geliştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nerede bayrağımız dalgalanıyorsa orada sadece dostluk için, kardeşlik için, beraber kalkınmak, beraber kazanmak için varız. Yine bu anlayış temelinde Pakistan, Endonezya ve Malezya’yla olan güçlü ilişkilerimizi enerji sahasında da tahkim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Pakistan milli petrol şirketleri ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasındaki iş birliğinin 30 Nisan’da yapılan Pakistan Kara Arama Ruhsatları İhalesi’yle yeni bir devreye taşındığını aktaran Erdoğan, milli petrol şirketinin Endonezya’nın en büyük enerji firmalarından biri olan Pertamina’yla 12 Şubat’ta imzaladığı mutabakat zaptının sektördeki ortak faaliyetlerini çok daha ileri seviyelere ulaştıracağına işaret etti.

Erdoğan, Malezya’nın milli petrol ve gaz şirketi Petronas ile 4 farklı alanı kapsayan anlaşmanın imzalanması için çalışmaların devam ettiğini kaydederek, şöyle devam etti: “Tüm bu adımlar Asya’daki yeni enerji kaynaklarına erişim sağlamak ve enerji güvenliğimizi artırma noktasında büyük önem arz ediyor. Macaristan’ın MOL şirketiyle geçtiğimiz yıl bu ülkedeki 3 farklı saha için ortak teklif verme anlaşması imzalamıştık. Yapılan ihalelerle birlikte 2 blok bu konsorsiyum tarafından kazanıldı ve 2 gün önce de imtiyaz anlaşmaları imzalandı. İngiltere ve Fransa merkezli 2 büyük petrol şirketiyle 2027’den itibaren sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikine yönelik anlaşmaları tamamladık. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’la yine doğal gaz tedarikine yönelik önemli anlaşmalarımız oldu. Avrupa ülkelerinin yaşadığı enerji krizini hafifletmek adına bölgedeki enerji güvenliğine katkı yapmak için pek çok girişimde bulunduk.”

‘KAYNAKLARA ERİŞİM NOKTASINDA SADECE TEKNİK DEĞİL FİNANSAL ZORLUKLAR DA VAR’

Maden, petrol ve doğal gaz gibi kaynaklara erişim noktasında sadece teknik değil aynı zamanda finansal zorluklarla karşı karşıya kalınan bir dönemin içinde bulunulduğunu belirten Bayraktar, “Tedarik güvenliği artık ülkelerin egemenlik algısının, dış ve ulusal güvenlik politikalarının bir parçası haline geldi” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, arz güvenliği açısından öne çıkan unsurlara da değinerek, şöyle devam etti: “Arz güvenliği dediğimizde en önemli unsurlardan biri çeşitlendirme. Yani tek kaynağa, tek güzergaha bağlı olmamak, bu bağımlılığı azaltmak. Bölgesel enterkonneksiyonları güçlendirmek, yani bağlantısallık da arz güvenliği açısından önemli bir unsur. Ve elbette ki esneklik. Ne kadar esnek, ne kadar dirençli sistemlerimiz olursa arz güvenliği açısından o kadar güvende oluruz, beklenmedik, ani gelişmelere karşı hazırlıklı olabilmek adına.”

“NİHAİ HEDEFİMİZ İSE TÜRKMEN GAZINI HAZAR GEÇİŞLİ BORU HATTIYLA ÜLKEMİZE GETİRMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan doğal gazında ilk akışı İran üzerinden 1 Mart itibarıyla başlattıklarını aktardı.

Şu ana kadar bu hatta 250 milyon metreküpün üzerinde gaz temin edildiğine dikkati çeken Erdoğan, “Yıl sonuna kadar toplam 1,3 milyar metreküp doğal gazın inşallah akışını sağlamış olacağız. Bu noktada ilk planımız anlaşmayı 5 yıl daha uzatmak, nihai hedefimiz ise Türkmen gazını Hazar geçişli boru hattıyla ülkemize getirmektir. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek hem ülkemiz hem Avrupa için çok daha yüksek miktarda gaz akışı sağlama imkanına kavuşmuş olacağız” dedi.

“KITA AVRUPASI’NDA YAŞANAN SIKINTILAR TÜM ÜLKELERİN GÜNDEMİNİ OLUŞTURUYOR”

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nin ‘Arz Güvenliğinde Değişen Dinamikler: Zorluklar ve Fırsatlar’ başlıklı Bakanlar Oturumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Bayraktar, Kovid-19 salgını ve sonrasında yaşanan küresel tedarik zinciri kırılmaları ile Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerini anımsatarak, “Yaptırımlar, ambargolar, içinde bulunduğumuz ticaret savaşları, fiyat oynaklıkları gibi meseleler artık istisnai olmaktan çıkarmış durumda. Kıta Avrupası’nda yaşanan elektrik kesintisi, zaman zaman doğal gaz tedarikinde yaşanan kesintiler ve boru hatlarına yönelik tehditler de sadece belirli coğrafyaların değil neredeyse tüm ülkelerin gündemini oluşturmaya başlamış durumda” değerlendirmesinde bulundu.