Mavi Koridor Rallisi İstanbul’dan start aldı

TürkAkım Projesi’nin ana hissedarı Gazprom tarafından 2008’den bu yana her yıl düzenlenen Mavi Koridor Rallisi tarihinde ilk kez Türkiye’den start aldı. Gazprom tarafından 2008’den bu yana her yıl düzenlenen Mavi Koridor Rallisi, bu yıl tarihinde ilk ke İstanbul’dan başladı. Mavi Koridor Rallisi’ne katılan doğal gazlı araçların sergilendiği ve uzman toplantılarının düzenlendiği etkinlik, İstanbul Haliç Kongre […]

Mavi Koridor Rallisi İstanbul’dan start aldı
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma29 Ağustos 2019 13:35
  • Güncelleme2 Eylül 2019 14:07

TürkAkım Projesi’nin ana hissedarı Gazprom tarafından 2008’den bu yana her yıl düzenlenen Mavi Koridor Rallisi tarihinde ilk kez Türkiye’den start aldı.

Gazprom tarafından 2008’den bu yana her yıl düzenlenen Mavi Koridor Rallisi, bu yıl tarihinde ilk ke İstanbul’dan başladı. Mavi Koridor Rallisi’ne katılan doğal gazlı araçların sergilendiği ve uzman toplantılarının düzenlendiği etkinlik, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Doğal gazın motor yakıtı olarak kullanımının çevresel ve teknolojik boyutları konulu panelde İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, TAİD Başkanı İlhami Eksin, İTÜ Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan konuşmacı olarak yer aldı.

“DOĞAL GAZ, ULAŞIM SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, panelde yaptığı konuşmada “Karbon ekonomisinden, düşük karbon ekonomisine ve karbonsuzlaşma sonunda hidrojen ekonomisine ilerleyen  enerji sektörü için doğal gaz, enerjideki dönüşümün kritik  kaynağıdır. 3 D (Dağıtık; Dijital; Düşük Karbon) enerji dönüşüm üçlemesine uyumlu doğal gaz kuyudan egzoza, yaşam döngüsü boyunca mevcut, bilinen en temiz teknoloji ile üretilmeli, tüketilmeli  ve iklim değişimine etkisi azaltılmalıdır. Doğal gazın ülkemiz elektrik üretim yelpazesindeki payının giderek azaltılarak, ısınma-pişirme ve ulaştırmada kullanımının artırılması  gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TAİD Başkanı İlhami Eksin ise ağır vasıtaların yakıt giderlerindeki önemine dikkat çekerek “Ağır vasıta dönüşümün en önemli noktasıdır. Ağır vasıta yakıt giderlerinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Asıl mesele otomobilin fiyatı değil kilometre başı yaptığıdır” şeklinde konuştu.

İTÜ Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da yine doğal gazın ulaşımdaki yerine değinerek “Doğal gazı ulaşımda ileri seviyeye taşımamız gerek. Toplu taşımayı yaygınlaştırmalıyız. İstanbul’daki vatandaşların neredeyse yüzde 90’ı özel araç kullanıyor. Dünyada ise tam tersi… Bunun için verimli bir toplu taşıma organize edilmeli” dedi.

“CNG’Lİ ARAÇLAR KONUSUNDA GELİŞMELER YAŞANABİLİR”

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ise konuşmasında dünyada doğal gazın yaygınlaşması için önemli adımlar atıldığını ifade ederek “Bazı ülkelerde maalesef bu yönde çalışmalar yok. Avrupa’da CNG’de en yaygın araç sayısı İtalya’da bulunuyor. Türkiye’de ise istasyon sayısının yetersiz olması sebebiyle en az gelişen ülkeler arasındayız. Önümüzdeki günlerde CNG’li araçlar konusunda gelişmeler olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Doğal Gazın Motor Yakıtı Olarak Kullanımında Piyasa Geliştirme Çalışmaları” konulu panelde ise yer alan Gazprom Gaz Motor Yakıtları CEO Yardımcısı Denis Kornienko, NGV Italia Başkanı Mariarosa Baroni, Uniper SE Başkan Yardımcısı Peter Arp ve LNG-CNG Derneği Başkanı Serkan Hotoğlu ise şirketlerinin LNG ve CNG pazarının gelişmesi adına yaptığı çalışmaları anlattılar.