
Körfez’de tansiyon yükseldi, siyasi ilişkiler bir kez daha gerildi. GERİLİM TIRMANDI 5 Haziran’da Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır’ın, dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklaması sonrası bölgede gerilim arttı. Şimdi gerilimin uzun sürmesi veya derinleşmesi durumunda, uluslararası enerji piyasalarının bundan nasıl etkileneceği tartışılıyor. En büyük endişe enerji arzında […]
Körfez’de tansiyon yükseldi, siyasi ilişkiler bir kez daha gerildi.
5 Haziran’da Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır’ın, dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklaması sonrası bölgede gerilim arttı. Şimdi gerilimin uzun sürmesi veya derinleşmesi durumunda, uluslararası enerji piyasalarının bundan nasıl etkileneceği tartışılıyor. En büyük endişe enerji arzında yaşanabilecek sıkıntılar ve fiyat şokları.
Katar krizi ve bölgede devam eden çatışmaların yarattığı risklere ek olarak İran’a yönelik ABD ve bölge ülkelerinden gelen gerilimi artıran sert açıklamaların bölgede önümüzdeki dönemde tansiyonun artacağının işareti olduğunu ifade eden uzmanlar bu durumun global enerji piyasalarında Orta Doğu kaynaklı riskleri artırabileceği uyarısında bulundu.
Gas&Power, Katar krizinin enerji boyutunu ve piyasalara olası etkilerini Türkiye’nin Katar ve OECD Eski Büyükelçisi, OECD İcra Komitesi Eski Başkanı Mithat Rende ve Thomson Reuters Kıdemli Petrol Analisti Serkan Şahin’le konuştu.
Mithat Rende:
Krizin sonuçları ABD menşeli LNG’yi Avrupa’da fiyat açısından daha avantajlı kılabilir. Buna karşılık Katar pazar payını korumak için fiyatlarını düşürerek Uzak Doğu ülkelerine sevkiyatını artırabilir.
Serkan Şahin
Bu anlaşmazlık Katar’ın ardından İran’ı da içine alacak bir aşamaya girerse, İran ve Katar’ın beraber karasularını diğer komşulara kapatması durumunda petrol piyasasını daha derinden etkileyecek bir durum oluşabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Oruç Reis, Mavi Vatan’da1 Temmuz 202516:22 Türk ve Fransız şirketleri, ergimiş tuz reaktörü geliştirecek1 Temmuz 202516:10 Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı1 Temmuz 202515:44 Osmangazi Köprüsü 9 yılda yakıttan ve zamandan 108 milyar lira tasarruf sağladı1 Temmuz 202514:41 Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul’da başladı1 Temmuz 202513:52