
8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu IICEC Global Enerji Politikaları oturumu düzenlendi. IEA Direktörü Fatih Birol’un moderatör olduğu oturumda AB Türkiye Büyükelçisi Christian Berger, Columbia Üniversitesi Global Enerji Politikaları Merkezi Direktörü Prof. Jason Bardoff, TOTAL Kıdemli İklim ve Strateji Başkan Yardımcısı Ladislas Paszkiewicz, BP Alternatif Enerjiler Başkan Yardımcısı Dev Sanyal ve Rusya Enerji Politikaları Araştırma […]
Konuşmasında çevresel faktörlerin önemli kararlar içinde yer alacağının altını çizen Fatih Birol, “Teknoloji ise çok hızlı bir dönüşüm geçiriyor ve teknolojik gelişmeleri takip edemeyenler bu treni yakalayamayabilir. Kaya gazı ve petrolü devrimini gerceklestiremeyen bazı ülkeler önemli güçlükler yaşamaya devam edecek. Gaz ise elektrik sektöründe önemli olmaya devam edecek” dedi.
Eksi nakit akımının kaya gazı ve petrolünün hacmini artırdığını ifade eden Dr. Vitaliy Yermakov ise, “ABD’de kaya gazı ve petrolüne yapılan yatırımlar sonucu 300 milyon dolardan fazla negatif nakit akışı mevcut. Avustralya’da da çeşitli LNG projeleri var. Bu projeler birbirleri ile entegre ve maliyetleri çok yüksek. Bu projelerin çoğu karşılığını vermeyecek ve bir sonraki yatırım nesli için riskler taşıyor. Böyle bir durumda kim yatırım yapmak ister ki? Ayrıca doğalgaz ve petrol maliyet fiyatlarını da düşürmemiz gerekiyor. Saha maliyetleri çok fazla” diye konuştu.
Prof. Jason Bordoff ise Obama döneminde iklim değişikliğine herkesin odaklandığını fakat şu an durumun biraz karışık olduğunu belirtti. Bordoff, “Obama döneminde iklim değişikliği herkesin de odaklandığı bir numaralı konuydu. Fakat Trump döneminde ise bu değişiyor. İnsanlar iklim değişikliğine inanıyor mu inanmıyor mu bu tartışılabilir. Trump yönetiminde bazı mevzuatlar geri alındı ama piyasa COP 21 kararlarını vicdani olarak devam ettirecek” diye konuştu.
HE Christian Berger de iklim değişikliği sonuçlarını önlemek istediklerini dile getirdi. Berger, “AB her zaman çok taraflı yaklaşımları desteklemek istiyor. Biz işbirliği içinde birçok tarafı bir araya getirerek bu anlaşmanın hayata geçirilmesini sağlamak istiyoruz” dedi.
Dev Sanyol ise karşı karşıya kalınan gerçeklikler olduğunun altını çizdi ve şöyle konuştu, “Bu gerçekliklerde kamuoyu görüşü, inovasyon ve politikalar ön plana çıkıyor. Politikalar geleceğin ne olduğunu belirliyor. Burada Hindis ve Çin gibi ekonomilerde kentlerdeki hava kalitesi daha önemli hale geliyor. Bu faktörü düşünmemiz gerekiyor.”
İleriki dönemlerde derin offshore un ön plana çıkacağını ifade eden Ladislas Paszkiewcz, “Mesela Brezilya’nın offshore özelliklerine baktığımızda çok miktarda rekabet gücü yüksek üretimler mevcut. Meksika körfezinde ise durum farklı olabilir. Burada rezervlerin büyüklüğü çok önemli” dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye’nin karbon nötr sertifikalı ilk rallisi gerçekleşti6 Mayıs 202509:15 Galata Wind rüzgar ve güneş enerjisindeki toplam kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti6 Mayıs 202508:20 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Finansman ve istihdamda sanayicimizi destekleyici yeni adımlar atmaya hazırlanıyoruz5 Mayıs 202517:20 Bakan Şimşek: Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı aşağı çekecek5 Mayıs 202516:39 RKS, Kuba ve Benelli, ELF motor yağlarını tercih etti5 Mayıs 202515:10