TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Doğu Akdeniz bölgesindeki yeni kaynakların bölgedeki arz güvenliğine ve istikrara katkı yapacağını belirterek, “Bu kaynakların ne şekilde çıkacağı ve taşınacağı konusunda belirsizlikler var. Proje alternatifleri, rotalar ve farklı ulaştırma sistemleri üzerinde duruluyor ama biliyoruz ki Türkiye bu kaynakların dünyaya sunulması bakımından son […]
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nda konuşan Altunyaldız, dünyada kendi enerji ihtiyaçlarını ithalata gerek duymaksızın karşılayabilen ülke sayısının son derece sınırlı olduğunu söyledi.
Teknolojinin bu kapsamda enerji sektörüne önemli bir dönüşüm imkanı sunduğunu ifade eden Altunyaldız, şöyle konuştu:
“Hem doğalgaz hem de yenilenebilir enerjinin depolanması son derece önemli hale geliyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarındaki kesintiler dikkate alındığında depolamanın önemi daha çok ortaya çıkıyor. Gelecek, depolamanın geleceği olacak. Ayrıca, elektrikli taşıtlarda büyük bir patlama görüyoruz ki bunun daha da artacağı söylenebilir. 2040’ta elektrikle çalışan ağır vasıtaların da hayata geçeceği söylenebilir. Hepimiz bu süreçte kendimizi nasıl konumlandırabiliriz, gelişim sağlayabiliriz bunu tespit etmek gerekiyor.”
Türkiye’nin de enerji tüketiminin talepteki büyümeyle orantılı arttığını ve bu kapsamda yatırımların da hız kazandığını vurgulayan Altunyaldız, “Ekonomimizin büyüme beklentisi yüzde 5,5 seviyesinde. Burada önemli olan sürdürülebilir bir performans yakalamak. Türkiye bu bakımdan değerlendirdiğimizde, kişi başına enerji talebindeki artışta Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) şampiyon ülkelerinden birisi.” diye konuştu.
Altunyaldız, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için çeşitli projeler geliştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Doğu Akdeniz bölgesindeki yeni kaynaklar da yine bölgedeki arz güvenliğine ve istikrara katkı yapacak. Bu kaynakların ne şekilde çıkacağı ve taşınacağı konusunda belirsizlikler var. Proje alternatifleri, rotalar ve farklı ulaştırma sistemleri üzerinde duruluyor ama biliyoruz ki Türkiye bu kaynakların dünyaya sunulması bakımından son derece kilit bir ülkedir. Güvenli ve istikrarlı bir biçimde ulaştırılması için önemli bir rol üstlenebilir.”
Altunyaldız, Türkiye’nin yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz tesisini (FSRU) bu yıl devreye alacağını ifade ederek, doğalgaz depolamada da kapasitenin artırıldığına dikkati çekti.
AA
Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı20 Eylül 202413:38 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili tüm detaylar20 Eylül 202413:32 Türkiye, güneşle enerji bağımsızlığını ilan edebilir20 Eylül 202413:24 Bakan Uraloğlu, Sürdürülebilir Ulaştırma ve Akıllı Altyapı Sistemleri Zirvesi’nde konuştu20 Eylül 202413:04 TSE, Akkuyu NGS’de 664 milyon dolarlık yerli ürün kullanılmasını sağladı20 Eylül 202413:00