Kanuni, Karadeniz’e uğurlandı

Bakan Dönmez, Kanuni’yi uğurlama töreninde Karadeniz ve Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili de önemli bilgiler verdi.

Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Haydarpaşa Limanı’ndaki çalışmaların tamamlanmasının ardından Karadeniz’e uğurlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de törene katılırken “İnşallah milletimizi mesrur edecek bir müjdeli haber de Kanuni’den gelecek. Buna bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ” CÜMLESİ FATİH’TE ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜ

Daha önce Fatih sondaj gemisinin de 29 Mayıs günü yine Haydarpaşa’dan Karadeniz’e yolcu ettiklerini söyleyen Dönmez, geminin 1 ay gibi kısa bir sürede 320 milyar metreküplük rezerve ulaştığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’deki müjdeyi açıkladığı gün binlerce vatandaştan mesaj aldıklarını ifade eden Bakan Dönmez, “Her birinden hayır dualarını eksik etmemelerini istedik. 83 milyon öylesine kenetlendik ki ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ cümlesinin ifade ettiği mana Fatih’te ete kemiğe büründü.” diye konuştu.

İlk keşiften sonra omuzlarındaki yükün daha da arttığını belirten Dönmez, “Bunun bilinciyle hareket ettik. İnandık, azmettik ve gecemizi gündüzümüze katarak başardık. Yaklaşık 1 ay sonra 85 milyar metreküplük ilave rezervle toplamda 405 milyar metreküpe ulaşarak Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajımızı tamamladık.” dedi.

“MİLLİ İMKANLARLA YAPILAN İLK DERİN DENİZ KEŞFİYDİ”

Keşfin büyüklüğünün ve değerinin anlaşılması için bir örnek veren Bakan Fatih Dönmez, Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarının 16,8 milyar metreküp olduğunu ve Tuna-1 kuyusundaki keşifle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladıklarını belirtti. “Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz.” diyen Dönmez, Tuna-1 kuyusunun tamamı milli imkanlarla yapılan ilk derin deniz keşfi olduğunu ve 2020 yılında dünyada denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçtiğini de anımsadı.

“FATİH, TÜRKALİ-1’DE 2600 METREYE KADAR İNDİ”

Karadeniz’de keşfedilen gazı 2023’te milletin kullanımına sunmak için üretime ilişkin bütün plan ve çalışmaları hazırladıkları bilgisini de veren Dönmez, “En kısa zamanda ‘Bismillah’ deyip başlayacağız.” dedi.
Bakan Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladığını ve kuyuda şu an itibariyle 2600 metreye kadar indiğini de açıkladı.

“ŞİMDİ SIRA KANUNİ’DE”

“Fatih’in keşfi Türkiye’nin umudu, yeni heyecanların başlangıcı oldu. Şimdi sıra Kanuni’de inşallah.” diyen Bakan Dönmez, her zaman büyük bir sabır, inanç ve tevekkülle bu yola çıktıklarını ve her fırsatta kararlılıklarını “Varsa, mutlaka bulacağız” diyerek perçinlediklerini kaydetti. Milletin de destekleriyle ve hayır dualarıyla bu yolculuğa her zaman eşlik ettiğini aktaran Dönmez, “Kanuni’yi de tıpkı Fatih’i uğurladığımız gibi büyük bir umut ve heyecanla yolcu ediyoruz. Fatih’i fethin 567. yıl dönümünde 29 Mayıs’ta yolcu etmiştik. Kanuni Sondaj Gemimizi de, tüm dünyanın önünde saygıyla eğildiği, Büyük Türk, Muhteşem Türk olarak andığı cihan padişahının doğduğu ayda, Kasım ayında uğurluyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk milletini mutlu edecek bir müjdeli haberi de Kanuni’den beklediğini ve buna bütün kalbiyle inandığını belirten Bakan Fatih Dönmez, “Programdan önce gemide görevli arkadaşlarımızla da görüştüm. Onlar da aynı inanç ve azmi yüreklerinde hissediyor. Bugün bir kere daha şahit oldum ki aradan yüzyıllar geçse de, zaman değişse de ruh aynı. Sefer bizden, zafer Allah’tan.” dedi.

“KANUNİ İLK SONDAJINA 2021’İN İLK AYLARINDA BAŞLAYACAK”

Kanuni Sondaj Gemisini bu yılın başında envantere kattıklarını hatırlatan Bakan Dönmez, Mart ayının ortalarında geminin Taşucu Limanına ulaştığını ve bakım, güncelleme ve reaktivasyon işlemlerinin ardından 13 Ekim’de Taşucu’ndan ayrıldığını söyledi. 19 Ekim’de Haydarpaşa Limanı’na ulaşan Kanuni’nin İstanbul Boğazı’nın köprülerinden geçmesi için burada kulelerinin söküldüğünü ve bugün itibariyle de Zonguldak Filyos Limanı’na yolcu edildiğini dile getirdi. Kanuni’nin Filyos Limanı’ndaki kule montajı, deniz seyir testi, sondaj ekipmanlarının montajı ve kuyu dibi emniyet sistemi bakım işlerinin tamamlanmasının ardından operasyona hazır hale geleceğini de bildiren Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanuni, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021’in ilk aylarında başlayacak. Böylece hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceği için Karadeniz’de matkabı döndürecek. Sondaj gemilerimiz derinlere doğru indikçe, Türkiye daha da yükselecek inşallah.”

“AKDENİZ’DE DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Çalışmaların sadece Karadeniz’de değil, Akdeniz’de de aralıksız sürdüğünü vurgulayan Bakan Dönmez, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kimse Akdeniz’de durduğumuzu, duraksadığımızı sanmasın. Yavuz, Selçuklu-1 kuyusundaki sondajını 6 bin metrede tamamladı. Bölgede yaptığımız çalışmalardan ümit verici sonuçlar aldık. İnşallah bu bölgenin yakınlarında yeni sondajlarımız olacak. Yavuz’un şu anda, Taşucu Limanı’nda Akdeniz’deki bir sonraki sondajı için kuyu öncesi bakım çalışmaları devam ediyor.

Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemilerimiz de Akdeniz’in dört bir yanında faaliyetlerine devam ediyor.
Oruç Reis, Antalya Kaş açıklarında Demre-1 lokasyonunda 6822 km’lik iki boyutlu veri topladı. Barbaros da Kıbrıs açıklarında Batı Güzelyurt-1 lokasyonunda üç boyutlu sismik araştırmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 195.525 km2’lik alan detaylı bir şekilde tarandı. Zihinlerde canlanması için şöyle bir örnek vermek istiyorum. Belçika’nın yüz ölçümü yaklaşık 30 bin km2. Barbaros son görev yerinde Belçika’nın toplam yüzölçümünün 6,5 katı büyüklüğünde bir alan taradı. Elde ettiğimiz verilerin analiz edilmesiyle gemilerimizin Akdeniz’deki bir sonraki görev yerini belirleyeceğiz.”

“MAVİ VATAN’DA BİZE DAYATILMAK İSTENEN SEVR’İ DE YIRTIP ATTIK”

“100 yıl önce nasıl Sevr’i yırtıp attıysak, bugün de Mavi Vatan’da bize dayatılmak istenen Sevr’i de aynı şekilde yırtıp attık” diyen Bakan Dönmez, uluslararası hukuku görmezden gelen bir anlayışla, sipariş üzerine hazırlatılan haritaların Akdeniz’in sularına gömüldüğünü söyledi. Dönmez, “Bölge ülkelerinin haklarını gasp ederek Doğu Akdeniz’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia etmek nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamak mümkün değil.” diye konuştu. Kimi ülkelerin Doğu Akdeniz meselesini hukuk bağlamından çıkararak tarihi ve sosyolojik bir zemine çekmeye çalıştığını dile getiren Dönmez, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Uluslararası sözleşme ve iradeleri yok sayarcasına her seferinde ülkelerin kendi tezlerini uluslararası camiaya dikte ettirme gayretlerinin sonu hüsrandır. Bizim sahadaki bütün faaliyetlerimiz Birleşmiş Milletler nezdinde de kayıtlı uluslararası hak ve hukuka dayanıyor.

Biz muhataplarımızı her zaman masaya davet ettik. Gerilimden yana olmadık. Diyalog yanlısı tavrımızı sürdürdük. Yapıcı tavrımızı her daim korduk. Bütün tarafların yer aldığı bir düzende sorunun tam anlamıyla çözülebileceğini ifade ettik. Sorunları oturup, konuşup çözmek varken sonu belirsiz maceralara atılmak kimseye fayda sağlamaz.”

BİLGİN: “PETROLDE MİLLİLEŞME ÇALIŞMALARI SONUÇ VERMEYE BAŞLADI”

Kanuni’yi uğurlama töreninde bir konuşma yapan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise petrolde millileşme çalışmalarının sonuç vermeye başladığını belirterek “Bugüne kadar 9 derin deniz sondaj kuyusu, jeolojik hedeflere ulaşılarak bütçesi içinde tamamlanmıştır.” diye konuştu.