Elektrik ve doğal gaz sektöründe altyapı yatırımları dikkat çekti 

Elektrik ve doğal gaz sektöründe altyapı yatırımları dikkat çekti 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2022 Yılı Faaliyet Raporunu açıkladı. Raporda Elektrik ve Doğal gaz piyasasında 2022 yılında verilen lisanslar, gerçekleştirilen denetimler, Kuruma açılan ve Kurum tarafından açılan davalar, şikayetler, 2022 yılında uygulanan gelir-gider tabloları paylaşıldı.

EPDK 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nda Doğal gaz, Elektrik, Petrol ve LPG Dairelerine ait verileri açıkladı. Buna göre, toplamda 21 şirket tarafından yapılan elektrik altyapı yatırım miktarı 27 milyar 340 milyon 764 bin TL oldu. 2022 yılında 77 şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verilirken bu rakam toplamda 127’ye ulaştı. Şarj ağı işletmeci lisanslarında işletme bedellerine de ver verilen raporda 2022 yılında bedel fiyatının 300 bin TL olarak belirlendiği görüldü. Ayrıca, 2022 yılında doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 12 milyar TL yatırım yapıldı. Doğal gaz depolamada mevcut yatırımlar ve yeni yatırımlarla birlikte depolama kapasitesi 8,7 milyar metreküpe ulaşacak.

ELEKTRİK PİYASASINDA 2022’DE 468 LİSANS BAŞVURUSU YAPILDI

Üretim, iletim ve dağıtım lisanslarında asgari süre on yıl olmak üzere en çok kırk dokuz yıl için lisans verilir. Elektrik piyasasında 2022 yılında gerçekleştirilen lisans işlemlerine bakıldığında dönem sonu yürürlükteki dağıtım lisansı sayısı 21 olurken, OSB dağıtım lisansı sayısı 196 olarak gerçekleşti. İletim lisansı sayısı ise 1 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte 2022 yılında üretim ön lisansında başvuru sayısı 347 olurken verilen lisans sayısı 96, sona eren/erdirilen lisans sayısı 51, iptal edilen lisans sayısı 1, tadil edilen lisans sayısı 22 ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayı 263 olarak öne çıktı.

Tedarik lisansı başvuru 74, verilen lisans sayısı 75, sona eren/erdirilen lisans sayısı 3, iptal edilen lisans sayısı 2, tadil sayısı 15 oldu. Buna göre genel toplam 169, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 301 olarak gerçekleşti.

Üretim lisansı başvuru 39, verilen lisans sayısı 62, sona eren/erdirilen lisans sayısı 52, iptal edilen lisans sayısı 5, genel toplam 575 ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı bin 890 oldu. Buna göre elektrik piyasasında toplam lisans başvuru sayısı 468, verilen lisans sayısı 240, sona eren/erdirilen lisans sayısı 108, iptal edilen lisans sayısı 8, tadil 483, genel toplam bin 279, dönem sonu yürürlükte olan lisans sayısı ise 2 bin 453 olarak kayda geçti. Üretim faaliyeti kapsamında Kurum tarafından gerçekleştirilen lisans işlemleri ve 2022 yılı sonu itibarıyla lisanslı üretim kapasitesinin, yakıt/kaynak türü ve kurulu güç bazında dağılımına bakıldığında lisans tipi açısından OSB üretim lisansında kaynak türü bakımından doğal gaz dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 156,682 MWe olarak gerçekleşirken, dönem sonu yürürlükteki lisans adedi 3 oldu.

ÖNLİSANS KURULU GÜÇTE RÜZGAR İLK SIRADA

Kaynak bazında ön lisansta ise dönem sonu kurulu güçte rüzgar başı çekerken, onu hidrolik ve güneş izledi. Rapora bakıldığında rüzgar lisans başvurusu 11 bin 30 MWe olurken, verilen lisans kurulu gücü 294 MWe, sona eren/erdirilen lisans kurulu gücü 255 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 50 olurken iptal edilen lisans kurulu gücü ise bulunmuyor.

Önlisans GES başvurusu ise 6 bin 905 MWe, verilen lisans kurulu gücü bin 420 MWe, sona eren/erdirilen ve iptal edilen yokken, dönem sonu yürürlükteki kurulu güç ise bin 170 MWe olarak gerçekleşti.

Hidrolikte ise lisans başvuru sayısı 504 MWe olarak gerçekleşirken, verieln lisans kurulu gücü 387 MWe, sona eren/erdirilen 663, iptal edilen 16, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 2 bin 2941 MWe oldu.

Yerli kömürde 2022 yılı için lisans başvurusu olmazken sona eren/erdirilen lisans kurulu gücü 5 MWe’dir. Önlisansta toplama bakıldığında ise lisans başvurusu 18 bin 587 MWe, verilen lisans kurulu gücü 2 bin 255 MWe, sona eren/erdirilen bin 60 MWe, iptal edilen 16 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 8 bin MWe olarak kaydedildi.

2022’DE 77 ŞİRKETE ŞARJ AĞI İŞLETMECİ LİSANSI VERİLDİ

Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, şarj hizmeti piyasasında faaliyette bulunmak isteyen tüzel kişilerin Kurumdan lisans almaları gerekiyor. Bu sayede şarj ağı işletmeci lisansı sahibi, lisansında belirlenen bölgede veya ülke genelinde oluşturduğu veya oluşturacağı şarj ağına bağlı şarj istasyonu kurulması veya işletilmesi, düzenlediği sertifikalar kapsamında şarj istasyonu kurdurulması veya işlettirilmesi hak ve yetkisine sahip oluyor. Verilecek lisanslara ilişkin usul ve esaslar Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde düzenlenirken, şarj ağı işletmeci lisansı en fazla 49 yıla kadar veriliyor. Tüm bu piyasa düzenleyici kararlara bakıldığında ise şarj hizmetleri piyasası da EPDK tarafından derli toplu bir piyasa olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre 2022 yılında şarj ağı işletmeci lisans başvuru sayısı 98, verilen lisans sayısı 77, sona eren/erdirilen ve iptal edilen lisans olmazken 3 lisans tadil edildi. Dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 77 olarak kaydedilirken, şuan yürürlükte olan lisans sayısı ise 127 olarak dikkat çekiyor.

Ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren OSB Kanunu’na göre, şarj ağı işletmeci lisansı iptal edilen tüzel kişi, bu tüzel kişilikte yüzde 10 veya daha fazla paya sahip ortaklar ile lisans iptal tarihinden önceki 1 yıl içinde görevden ayrılanlar dahil yönetim kurulu başkan ve üyeleri, lisans iptalini takip eden 3 yıl süreyle şarj ağı işletmeci lisansı alamayacak, lisans başvurusunda bulunamayacak, lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olamayacak, yönetim kurullarında görev alamayacak.

LİSANSLI KURULU GÜÇTE HİDROLİK İLK SIRADA

Üretim lisanslarına bakıldığında ise dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç bakımından hidrolik ilk sırada yer alırken doğal gaz ise ikinci sırada yer aldı. Buna göre hidrolikte lisans başvuru sayısı 2022 yılında 305 MWe olurken, verilen lisans kurulu gücü 348 MWe, sona eren/erdirilen 411 MWe, iptal edilen 107 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 32 bin 560 MWe olarak dikkat çekti. Dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı ise 782 oldu.

Doğal gazda lisans başvurusu 28 MWe, verilen lisans kurulu gücü 43 MWe, sona eren/erdirilen lisans kurulu gücü bin 225 MWe olurken herhangi bir iptal görülmedi. Dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 26 bin 709 MWe olarak gerçekleşirken dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı ise 266 oldu.  Rüzgarda ise lisans başvurusu 266 MWe olurken bu konuda 2022 yılında hidrolikten hemen sonra geldi. Verilen lisans kurulu gücü ise 626 MWe, sona eren/erdirilen 346 MWe, iptal edilen 11 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 13 bin 397 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı ise 287 adet olarak gerçekleşti. Güneşte ise dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç bin 469 MWe olurken dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 37 olarak gerçekleşti. Jeotermalde ise başvuru sayısı 25 MWe, verilen lisans kurulu gücü 25 MWe, sona eren/erdirilen ve iptal edilen lisans kurulu gücü yok, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç bin 860 MWe ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı ise 66 oldu.

Kömürde 2022 yılında lisans başvurusu olmazken verilen lisans kurulu gücü 55 MWe, sona eren/erdirilen 61 MWe, iptal edilen lisans yok, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç bin 252 MWe olurken lisans sayısı ise 14 olarak gerçekleşti. İthal kömürde ise dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 12 bin 815 MW ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 15 oldu. Toplam lisans başvurusu 662 MWe, verilen lisans kurulu gücü bin 226 MWe, sona eren/erdirilen bin 140 MWe, iptal edilen 618 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 109 bin 950 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı bin 890 oldu.

Lisans tipi bakımından OSB üretim lisansı, ön lisans ve üretim lisansı genel toplam lisans başvuru sayıları ise 30 bin 104 MWe olarak gerçekleşti. Verilen lisans kurulu gücü 19 bin 250 MWe, sona eren/erdirilen bin 3 bin 482 MWe, iptal edilen 2 bin 200 MWe, dönem sonu yürürlükteki lisanslı kurulu güç 118 bin 25 MWe ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı ise 2 bin 156 olarak dikkat çekti.

ŞARJ HİZMETİ BELİRLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Raporda şarj hizmeti belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmıştır; fiyat için serbest piyasa koşulları, şarj ağı işletmecileri fiyatlandırma bilgilerini basit, açık ve kolayca karşılaştırılabilir bir şekilde olmalı, şarj ağı işletmecisi, şarj ağında yer alan şarj istasyonlarında uygulanan şarj hizmeti fiyatlarını kendi internet sayfası, dijital mecralar ile şarj istasyonlarından da erişilebilecek şekilde eş zamanlı olarak ilan etmeli, tüm ödeme yöntemlerinde standartlaştırılmış birim enerji fiyatı (TL/kWh) fiyatlandırma biçimi olarak kullanılmalı, farklı tip ve güçteki şarj üniteleri için farklı fiyat uygulanabilecek, uygulanan şarj hizmeti karşılığında, şarj hizmeti fiyatı esas alınarak hesaplanan bedel dışında bağlanma bedeli, işlem başlatma bedeli, şarj ekipmanı kullanımı bedeli gibi her ne ad altında olursa olsun ayrı bir bedel talep edilemeyecek, şarj ağı işletmecilerinin uygulayacağı şarj hizmeti fiyatı, sadakat sözleşmesi akdettiği kullanıcılara uyguladığı en düşük şarj hizmeti fiyatının yüzde 25 fazlasını aşamayacak, şarj ağı işletmecisi tarafından sunulan rezervasyon hizmeti kapsamında kullanıcıdan ücret alınması halinde, bu ücret ilgili rezervasyon kapsamında kullanıcının şarj hizmetini almasından sonra iade edilebilecek, şarj ağı işletmecisi tarafından şarj hizmetinin tamamlandığına ilişkin kullanıcıya bilgi verilmesi şartıyla şarj istasyonundan ayrılmayan kullanıcılardan ilave bedel alınabilecek.

Şarj ağı işletmeci lisansına ilişkin 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma bedeli 300 bin TL, lisans tadili bedeli 14 bin TL ve lisans sureti çıkartma bedeli 3 bin TL olarak gerçekleşti.

DEPOLAMADA KAPASİTE YAKLAŞIK 8,7 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK

Lisanslı depolama doğal gaz tesislerinden TOREN Doğal gaz Depolama ve Madencilik A.Ş ile Gaz Depo ve Madencilik A.Ş depolama tesisleri henüz faaliyete girmemişken, faaliyete alındıklarında ise 3 milyar m3 ve 1 milyar m3 olarak gerçekleşecek. Bu iki şirketin faaliyete alacağı depolama tesisleri yeraltı depolama tesisi olacak. Bununla birlikte BOTAŞ’a ait yeraltı depolama tesisi öne çıkan İstanbul ve Aksaray’da bulunan tesislerin kapasiteleri ise 2 milyar 841 m3 ve 850 bin m3 kapasiteye sahipler.

Depolama tipine bakıldığında LNG depolama tesislerinde öne çıkan şirketler ve metreküp bazında yaptıkları depolamalar sırasıyla; Ege Gaz A.Ş 280 bin m3, BOTAŞ Hatay LNG depolama tesisi 263 bin m3, yine BOTAŞ Tekirdağ depolama tesisi 255 bin m3 ve Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret A.Ş’nin İzmir’de bulunan tesisi ise 166 bin 631 m3 olarak gerçekleşti. Tüm bunlarla birlikte mevcut tesisler ve devreye alınacak tesislerle birlikte depolama kapasitesi 8,7 milyar metreküpe ulaşacak.

EPDK SERTİFİKASI OLMAYAN ŞİRKETLERE GEÇİT VERMİYOR

Doğal gaz piyasasında yapım ve hizmet sertifikası işlemlerine bakıldığında sertifikalar bir defada en az on, en fazla otuz yıllık süreler dahilinde verilirken sertifika sahibi, vizesi olmadan faaliyetine devam edemez. Vize süresi, sertifika yürürlük ve yapılan her yeni vize başlangıç tarihinden itibaren yapım ve hizmet sertifikası için iki yıl, iç tesisat ve servis hatları sertifikası için bir yıl olarak gerçekleşir.

Doğal gaz piyasasında gerçekleştirilen sertifika işlemeleri, sertifika tipine göre, yapım hizmet sertifikası başvuru sayısı 64 adet, verilen sertifika sayısı 64 adet, sona eren/erdirilen sertifika sayısı 63 adet, verilen sertifika vize sayısı 216 adet, tadil edilen sertifika sayısı 32 adet ve dönem sonu yürürlükteki sertifika sayısı bin 32 adet oldu.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEN ALTYAPIYA 27 MİLYAR TL YATIRIM

Rapora göre, 2022 yılında Dağıtım Bölgesi Bazında Gerçekleşen Yatırım Tutarları’na en çok yatırımı yapan ilk 5 şirkete bakıldığında 2 milyar 605 milyon 885 bin TL ile Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş ilk sırada yer alırken, onu 2 milyar 307 milyon 364 bin TL ile Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş izledi. GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş, 2 milyar 304 milyon 621 bin TL ile üçüncü sırada yer alırken, 2 milyar 293 milyon 224 bin TL ile Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve 2 milyar 52 milyon 533 bin TL ile Dicle Elektik Dağıtım A.Ş. dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldılar. Toplamda 21 şirket tarafından yapılan yatırım miktarı 27 milyar 340 milyon 764 bin TL olarak gerçekleşti.

GÜVENCE VE SAYAÇ KONTROL BEDELLERİ

Rapora göre 2022 yılı güvence bedellerine bakıldığında Sanayi, Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile diğerleriyle beraber kilovatsaat başına 239 TL oldu. Tarımsal Faaliyetler, Aydınlatma ve diğer faaliyetlerde 113,4 TL olurken, Meskenlerde 84,1 TL, Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler için de 42 TL olarak belirlendi.

DOĞAL GAZ LİSANS FAALİYETLERİ

Verilen doğal gaz lisansları bir defada en az 10 en fazla 30 yıllık süreyle verilir. Faaliyet konularına göre kurum tarafından verilen lisanslara bakıldığında ise İthalat Lisansı, İhracat Lisansı, Toptan Satış Lisansı, Depolama Lisansı, İletim Lisansı, Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) Lisansı ve Dağıtım Lisansıdır. Rapora bakıldığında Kurum tarafından dördü yeraltı, dördü de LNG terminali olarak verilmiş olan sekiz adet depolama lisansı bulunuyor. Verilmiş olan yer altı depolama lisansları kapsamında 2022 yılı sonu itibarıyla fiili yer altı depolama kapasitesi 3,991 milyar m3’e ulaştı.

Doğal gaz piyasasında 2022 yılında gerçekleştirilen lisans işlemlerinin lisans tipine göre bakıldığında dağıtım lisansında başvuru, sona eren/erdirilen ve iptal olmazken, tadil sayısı 73, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 72 oldu. Depolama ve iletim lisansılarında başvuru, sona eren/erdirilen ve iptal edilen lisans olmazken dönem sonu lisans sayıları 8 ve 15 adet olarak görüldü. İthalat lisansı başvuru sayısı 17, verilen lisans 14, sona eren/erdirilen lisans sayısı 6, iptal edilen lisans yok, tadil edilen lisans sayısı 4, genel toplam 41 ve dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 81 oldu.

2022 yılında CNG başvuru lisans sayısı 2, verilen 2, sona eren/erdirilen lisans sayısı 4, iptal yok, tadil sayısı 1, genel toplam 9, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 93 olurken toptan satış (oto LNG) lisansı başvuru sayısı 2, verilen 1, sona eren/erdirilen lisans sayısı 1, iptal 1, tadil 3, genel toplam 8, dönem sonu yürürlükteki lisans sayısı 49 olarak gerçekleşti.

Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 2022 yılında 12 milyar TL yatırım yapılırken, 2022 yılında şebeke uzunluğu ise 180 bin 200 kilometreye ulaştı. Aynı zamanda son 5 yılda yüzde 8 büyüyen doğal gaz dağıtım şebekesi 2022 yılında ise son 5 yıllık büyümeyi yakaladı. Bunun yanı sıra 2021 yılında 1 milyar 151 milyon 67 bin 750 TL olan iletim şebekesi yatırım tavan tutarı 2022 yılında 1 milyar 366 milyon 375 bin 300 TL olarak gerçekleşti.

Raporda sayaç kontrol bedelleri bakımından, Diğer bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaçlar için bedel 62,1 TL olurken, Akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için bedel 78,7 TL oldu.

2023 yılı için dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilebilecek yıllık lisanssız üretim başvuru bedellerine bakıldığında, 0-25 kW’da başvuru bedeli 0 TL olurken, 25-250 kW’da bin 59,7 TL, 250 kW-5MW 2 bin 119,4 TL, 5 MW üzeri 4 bin 238,7 TL oldu.

2023 yılı için görevli tedarik şirketleri tarafından tahsil edilebilecek yıllık lisanssız üretim işletim bedellerine bakıldığında 0-25 kW’da 0 TL olurken, 25-250 kW 2 bin 119,4 TL, 250 kW-5 MW 4 bin 238,7 TL ve 5 MW üzeri 8 bin 477,3 TL oldu.

2023 yılı için elektrik dağıtım şirketlerinin tahsil edebileceği yıllık lisanssız üretim işletim bedellerine bakıldığında, 0-25 kW’da 0 TL olurken, 25-250 kW 2 bin 963,3 TL, 250 kW-5MW 5 bin 926,5, 5 MW üzeri ise 11 bin 852,8 TL oldu.

BOTAŞ VE EPİAŞ TARİFELERİ

Raporda BOTAŞ’ın üçüncü uygulama dönemi yatırım tavanına bakıldığında 2022 yılında 640 milyon 263 bin TL olarak gerçekleşti. BOTAŞ’ın üçüncü dönem gelir gereksinimine bakıldığında ise 2022 yılında 16 milyar 113 milyon 389 bin 132 TL oldu. Bu tutarlar bin 780,05 TL olan Yİ-ÜFE fiyatlarına göre belirlendi. EPİAŞ’ın 2023 yılı piyasa işletim gelir tavanına bakıldığında 26 milyon 651 bin 671 TL oldu.

Doğal Gaz Piyasası ile İlgili Alınan Diğer Tarife Kurul Kararları:

Alınan kurul kararlarına bakıldığında ise elektrik üretim tesislerine ilişkin toplam 284 adet Kurul Kararı alındı. Doğal gaz dağıtım, iletim ve depolama tesislerine ilişkin toplam 140 adet Kurul Kararı alındı.

Ayrıca 2021 yılı iletim şebekesi yatırım tavan tutarı 1 milyar 151 milyon 67 bin TL’den 1 milyar 366 milyon 375 bin TL’ye yükseltildi.

Doğal gaz dağıtım şirketlerinin uygulayacakları sistem kullanım bedellerinin hesaplanmasında, üçüncü tarife uygulama döneminin 2022-2026 yılları için reel makul getiri oranının yüzde 13,25 (vergi öncesi), düzeltilmiş reel makul getiri oranının yüzde 12,427 (vergi öncesi) olarak dikkate alınmasına karar verildi.

ELEKTRİK PİYASASINDA 29 LİSANSA 42 MİLYON TL CEZA UYGULANDI

Rapordan derlenen verilere göre, mevzuata aykırılık teşkil ettiği değerlendirilen iş ve işlemler gerçekleştiren 105 adet lisans sahibi hakkında yeni soruşturma süreci başlatıldı. Yıl içerisinde yürütülen ve bir önceki yılda başlatılmış olup yıl içerisinde neticelendirilen soruşturmalar kapsamında 2022 yılında 43 adet ihtar yaptırımı; 29 farklı lisans sahibi hakkında toplam 42 milyon 982 bin 836 TL. tutarında 38 adet idari para cezası yaptırımı uygulandı. 

EPDK 3 BİN 943 DAVAYA TARAF OLDU

EPDK 2022 yılında 3 bin 943 adet davaya taraf oldu. Bu davalardan; bin 43 adedi ceza davası, 2 bin 416 adedi idari dava, 484 adedi hukuk davası. 3 bin 15 adet dava dışı dosyanın da (takipsizlik, haciz ihbarnamesi, görevsizlik vs.) takibi yapıldı.

2022 yılı sonu itibariyle EPDK’nın taraf olduğu toplam dava sayısı 67 bin 6 olurken, bu davalardan 35 bin 545’i ceza, 24 bin 318’i idari dava, 7 bin 143’ü ise hukuk davası olarak kaydedildi. Bu davaların 9 bin 745 tanesi elektrik piyasasında, 547 doğal gaz piyasasında görüldü. Davaların 6 bin 984’ü kesinleşirken, 17 bin 334’üne itiraz edildi.

2022 yılı sonu itibariyle EPDK’nın taraf olduğu davalardan kesinleştiği tespit edilen davalara bakıldığında, 5 bin 475 lehte, bin 780 davanınsa aleyhte olduğu görüldü.

198 BİN 459 ADET ŞİKÂYET BİLDİRİMİ İŞLEM GÖRDÜ

EPDK dairelerince 2022 yılında şikâyet başlığı altında 211 bin 367 adet ve Bilgi Edinme başlığı altında 2 bin 139 adet olmak üzere toplam 213 bin 506 adet şikayet işlem gördü. Toplam 213 bin 506 şikayetin 151 bin 943 adedi yani yüzde 71,9’u elektrik ve 41 bin 516 adedi yani 19,6’sı doğal gaz sektöründe izlendi. Özellikle elektrik ve doğal gaz sektörlerine ait bu oranlar yorumlandığında elektrik ve doğal gaz sektöründe 2022 yılında toplam 67 milyondan fazla tüketicinin/abonenin (serbest ve serbest olmayan) olduğu hususu dikkate alınmalıdır.

Şikâyetlerin en büyük kısmı yüzde 37’lik oranla elektrik dağıtım şirketlerine, yüzde 14’lük kısmı elektrik görevli tedarik şirketlerine, yüzde 17’lik kısmı doğal gaz ve yüzde 32’lik kısmı Kurum sektör dairelerine gönderildi.

Elektrik piyasasında dağıtım faaliyetleri ile ilgili şikâyetlerin en fazla yoğunlaştığı alanlar yüzde 20,3 ile Enerji Kesintisi, yüzde 13,6 ile diğer, yüzde 10,8 ile Yatırım/İlk Bağlantı (Şebekeye Fiziki Bağlantı Tesisi) ve yüzde 24,2 ile Yüksek Fatura İtirazları olduğu görüldü.

Doğal gaz ile ilgili Hatalı faturalandırma, Bağlantı/Servis hattı, Sayaç Okuma Süresi, Diğer, Fatura Kalemleri İtirazı, Zamanında Ödenmeyen Borç, Sayaç Okuma, Sayaç Bedeli, Sayaç Değişim ve Bakım Ücretleri, Fatura Dönemi/Son Ödeme Tarihi, Personel/Şirket İletişimi (Personel davranışları, Şirket Telefonlarına Ulaşılamama vs.), Hizmet Kesintisi, Servis Kutusu, İç Tesisat Firma İşlemleri, Kaçak/Usulsüz Kullanım Tahakkuku, Güvence Bedeli ve İadesi, Abonelik Sözleşmesi, Dağıtım Şirketinin Randevuya Gelmemesi/Gecikmesi, Limitli Satış, Başvuruların Süresi içinde Cevaplandırılmaması adı altında alt sınıflandırma yapıldı. Bu döneme ilişkin şikâyet kategorisine tabi 45 bin 125 adet bildirim işlem görmüş olup, doğal gaz sektörüne ait olup en fazla şikâyet alan konu yüzde 61’lük oranıyla Bağlantı/Servis Hattı konusudur. Bunu diğer kategoriler takip etti. 

2022 YILINDA GÖREVE BAŞLAYAN 46 KİŞİDEN 27’Sİ KADIN

Son yıllarda enerji şirketlerinde kadın çalışan sayısının artırılması yönünde adımlar atılırken EPDK’nın da 2022 yılında kadın istihdam sayısı dikkat çekti. Kurumun, 2022 yılı sonu itibarıyla istihdam edilen toplam kadrolu personeli 545 adet olup, bunların 231’i kadın, 314’ü erkek personel olarak kaydedildi. 2022 yılında göreve başlayan 46 kişiden 27’si kadın, 19’u erkek olarak gerçekleşti.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA 469 MİLYON 313 TL GELİR FAZLASI AKTARILDI

Kurumun gelir-giderleri Kurumun bütçesini oluşturuyor. Kurumun gelirlerinin, giderlerini karşılaması esas alınıyor. Kurumun gelir fazlası, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Kurum kaynaklarından T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılıyor. Bu kapsamda EPDK tarafından T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 2022 yılında 469 milyon 313 bin 822 TL aktarıldı. Bunun yanında 22 yılda Kurum tarafından, Bakanlığa 2 milyar 6 milyon 546 bin 609 TL gelir fazlası aktarıldı.

2022 yılı net bütçe gelirleri 394 milyon 52 bin TL olarak tahmin edilip, 880 milyon 142 bin 588 TL net bütçe geliri elde edildi. Böylece net bütçe gelir gerçekleşme oranı yüzde 223,36 oldu.

Kurumun 2022 yılı gider bütçesi 394 milyon 52 bin TL olarak öngörülüp, yıl içerisinde yapılan revizyonlar ile bütçe 920 milyon 277 bin 240 TL’ye yükseldi. Toplam bütçe ödeneğinin 867 milyon 613 bin 141 TL’si kullanılıp, 52 milyon 664 bin 99 TL’lik bütçe ödeneği yılsonunda iptal edildi. Böylece yılsonu itibariyle gider bütçesi gerçekleşme oranı yüzde 94,28 oldu.

DOĞAL GAZ PİYASASINDA 154 ADET SORUŞTURMA YÜRÜTÜLDÜ

Doğal gaz piyasasına yönelik gerçekleştirilen denetim faaliyetleri kapsamında lisans ve sertifika sahipleri hakkında 2022 yılı içerisinde; 117 adet yeni soruşturmaya başlanıldı, önceki senelerde başlanılmış olmakla birlikte sonlandırılmamış olan 37 adet soruşturma ile beraber toplam 154 adet soruşturma yürütüldü, yürütülen 154 adet soruşturmanın 118 adedi sonlandırıldı, 36 adedi ise 2023 yılına devretti. 91 adet soruşturma, lisans ve sertifika sahibi kişilerin, bundan böyle ilgili mevzuat hükümlerine uygun hareket etmesi hususunda ihtar edilmesi ile sonlandırıldı.

2 adet soruşturmada, kişilerin sahibi oldukları lisanslar iptal edildi. 23 adet soruşturmada İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası sahiplerinin can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde fiillerde bulunulmasına bağlı olarak, bundan böyle ilgili mevzuat hükümlerine uygun hareket etmesi hususunda sertifika sahibi kişiler ihtar edilmiş ve kişilerin sahibi olduğu ilgili sertifikalar iptal edildi. 1 adet soruşturmada 1 İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası sahibi kişi hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verildi. 1 adet soruşturma ise kişi hakkında idari yaptırım uygulanmaksızın sonlandırıldı.