Bakan Bayraktar’dan sanayiciye kullanılmayan kapasite çağrısı

Bakan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisi alanında sanayi kuruluşlarına tahsis edilen fakat faaliyete geçirilmeyen 26 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi bulunduğunu belirterek; “Bu kapasiteleri bir an önce hayata geçirin ve elektrik üretmeye başlayın” çağrısında bulundu. Sibel ACAR-ANKARA/ Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) […]

Bakan Bayraktar’dan sanayiciye kullanılmayan kapasite çağrısı
Eylül Şahin
  • Yayınlanma28 Aralık 2023 16:39
  • Güncelleme29 Aralık 2023 13:59

Bakan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisi alanında sanayi kuruluşlarına tahsis edilen fakat faaliyete geçirilmeyen 26 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi bulunduğunu belirterek; “Bu kapasiteleri bir an önce hayata geçirin ve elektrik üretmeye başlayın” çağrısında bulundu.

Sibel ACAR-ANKARA/ Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi.

Bakan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son yıllarda küresel ve bölgesel tüm sıkıntılara rağmen ayakta kalmayı başaran Türk sanayisinin rüştünü ve gücünü ispat ettiğini belirterek Türk sanayicilerinin büyük bir takdiri hak ettiğini ifade etti.

Büyüyen ekonomi, artan üretim ve büyüyen sanayinin itici önemli güçlerinden birinin enerji olduğuna vurgu yapan Bayraktar; “Tüm aktörlerin kesintisiz, kaliteli ve aynı zamanda rekabetçi enerjiye ulaşımı başarı unsurlarından bir tanesini oluşturuyor. Türkiye, 2002 yılında 190 civarında organize sanayi bölgesine sahipti. Artık neredeyse 400 Organize Sanayi Bölgesi’nin olduğu 81 ilde yaklaşık 67 bin fabrikayla çok büyük bir üretim kapasitesine sahibiz. Bu vesileyle 2.6 milyon vatandaşa doğrudan istihdam sağlayan çok önemli bir görevi icra ediyorsunuz. Bizler de Bakanlık olarak sanayide çarklar daha hızlı dönsün diye 21 yılda çok büyük yatırımlar yaptık. Doğal gaz tarafında 214 OSB’de doğal gaz var. Bu rakam 2002’de sadece 7 OSB ile sınırlıydı. Geçtiğimiz yıl sanayide doğal gaz tüketimi yaklaşık 13,4 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Yani toplam tüketim içinde yüzde 25’lik pay sanayiye ait. Ayrıca ülkemizde tüketilen elektriğin içinde 108 milyar kilovatsaati yani yaklaşık yüzde 33’ü sanayide kullanılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin enerji talebinin son 20 yılda 3 katına çıktığını aktaran Bayraktar; “Hep birlikte yapmamız gereken şeylerden bir tanesi sizler katma değerli üretim yapacaksınız bizler de enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı kullanarak enerji ithalatımızı düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

2024-2030 ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ EYLEM PLANI OCAK AYINDA AÇIKLANACAK

Bakan Bayraktar, 2035’te Türkiye’nin elektrik tüketiminin 511 milyar kilovatsaate çıkacağını belirterek, bu yüksek talebe rağmen yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payını yüzde 55’e, kurulu güç içindeki payını ise yüzde 65’e çıkarmayı öncelikli hedefimiz olarak belirlendiğini aktardı.

Enerji verimliliğinin de sürdürülebilir büyümenin ve enerji alanında tüm hedeflere ulaşılmasının en önemli ayağını teşkil ettiğini kaydeden Bayraktar, 2017-2023 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (UEVEP) çerçevesinde yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırımla yüzde 14’ük bir enerji tasarrufu sağladıklarını belirtti.

Bayraktar, 2. UEVEP’e ilişkin olarak; “Ocak ayı başında 2024-2030, 2. Ulusal Enerji Verimliliği ve Eylem Planı’mızı açıklayacağız. Orada da 100 milyon tonluk emisyon azaltma hedefi koyuyoruz. Bu program vesilesiyle yatırım miktarlarını da açıklayacağız. Orada önümüze 6-7 farklı sektörde eylem planlarınca tanımlanmış bir alan var” ifadelerini kullandı.

SANAYİYE DOĞAL GAZ ARZINDA SIKINTI ÖNGÖRÜLMÜYOR

Bakan Bayraktar, son yıllarda ülkenin doğal gaz altyapısının yapılan yatırımlarla ciddi anlamda güçlendirildiğini ve gaz ihtiyacının yüzde 50’sini sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak tedarik edebilecek seviye ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda doğal gaz arzında bazı sıkıntılar yaşandığını anımsatan Bayraktar; “İnşallah, bu yıl için böyle bir sıkıntı öngörmüyoruz. Biz herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden bu süreci sıkıntısız atlatacağız Bundan sonraki süreçte de kendi gazımızın daha yoğun devreye girmesiyle de artık bu konuyu herhangi bir şekilde gündemimizden çıkarmış olacağız”

“YENİ BİR NÜKLEER ENERJİ ÇAĞI BAŞLIYOR”

Dubai’de düzenlenen COP28 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde küresel nükleer enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılmasının hedeflendiğini aktaran Bayraktar; “Düzenlenen etkinlik kapsamında aslında nükleerin yeniden doğuşuna şahit olduk. Yani yeni bir nükleer enerji çağı başlıyor. Dünya iklim değişikliğinde bir başarı elde etmek istiyorsa önümüzdeki 30 yılda nükleer kurulu gücünün 3 katına çıkması gerekliliği ” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin 2035’e kadar 7 bin 200 megavat, 2050’ye kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kurulu güce ulaşmak olduğunu dile getirdi.

SANAYİCİYE ÇAĞRI

“Rekabetçiliği arttırmak için enerjiyi bollaştırmamız lazım. Ancak bol olan şey ucuz olabilir ve rekabet edebilir” mottosuyla çalışmaların bu doğrultuda yoğunlaşacağını aktaran Bayraktar, sanayiciye çağrıda bulundu.

Bayraktar; “Bugüne kadar sanayi kuruluşlarına tahsis edilen fakat faaliyete geçmeyen 26 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi var. Beklentimiz bir an önce bu yatırımların bir an önce hayata geçmesi .Sizlerden istirhamım bu kapasiteleri bir an önce hayata geçirin ve elektrik üretmeye başlayın” ifadelerini kullandı.

“2024 YILI İÇERİSİNDE 4 OSB’NİN ALTYAPILARINI TAMAMLAYACAĞIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise İlk adımları 1960’lı yıllarda atılan OSB uygulamalarının, son 21 yılda ülke sathına yayılarak planlı sanayileşme politikalarının odak noktasına yerleştiğini aktardı.

Kacır; “Bugün ülkemiz sathına yayılmış 360 organize sanayi bölgesi, 2,5 milyon üzerindeki çalışan sayısı ve 64,5 milyar dolar ihracatıyla, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat eksenindeki büyümemizin lokomotifi konumunda. Ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ekseninde büyümesini temin ederken, sanayi alanlarımızı daha da büyüteceğiz, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda karşılayarak üretim faaliyetlerinin kesintisiz ve verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlayacağız. Hedefimiz, hâlihazırda ülke yüzölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmak” diye konuştu.

Sanayi alanlarını genişletirken OSB’lerin enerji arz güvenliğini sağlayacak adımları da beraberinde attıklarını aktaran Kacır; “Bu doğrultuda, Bakanlığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile OSBÜK arasında yakın diyalog ve iş birliği mevcut.  Geçmiş yıllarda, doğalgaz tedarikinde yaşanan geçici darboğazlar karşısında tüm paydaşlarımızla yürüttüğümüz acil durum yönetimi süreciyle, ülkemiz üretimini sekteye uğratmadan, ekonomik faaliyetleri aksatmadan, istikrarlı büyümemizi sürdürdük.

Doğal gaz dağıtım bölgesi lisans kapsamı dışında kalan yerlerde kurulu bulunan, doğalgaz iletim boru hattı tesis edilmemiş OSB’lerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte önemli bir çalışma yürüttük.  Bu kapsamda Afyonkarahisar Merkez II. OSB, Dinar OSB, Nevşehir OSB, Acıgöl OSB’nın doğalgaz iletim hatlarına bağlantısı BOTAŞ tarafından sağlanacak.  Bakanlığımız altyapı destekleriyle de bugüne kadar 6 OSB’ye doğal gaz altyapı kredisi desteği sağladık. 4 OSB’mizin de 2024 yılı içerisinde altyapılarını tamamlayacağız. Gerek Bakanlığımızın gerek de diğer kamu kurumlarımızın attığı adımlar, tesis ettiğimiz yakın iş birliği ve koordinasyon ile bugün 202 OSB’mize doğal gaz götürdük.  Diğer OSB’lerimiz için de doğalgaz altyapı çalışmalarını destekleyerek, OSB’lerimizin doğalgaz tedarik ihtiyacını çözeceğiz” dedi.

“OSB’LERİMİZDEN BEKLENTİMİZ KENDİ FİNANSMAN İMKÂNLARINI OLUŞTURMALARIDIR”

Yeşil OSB’lere yönelik ayrıcalıklı politikalar üzerinde çalıştıklarını belirten Kacır, bu kapsamda; “Hem yeşil dönüşüme uyum sağlanması hem de bu ayrıcalıklardan OSB’lerimizin faydalanabilmesi için yani yeşil OSB olmak için süreçlerin bir an evvel başlatılması önem arz etmektedir. OSB’lerimizden bir diğer beklentimiz, altyapı, üstyapı ve kamulaştırma ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendi finansman imkânlarını oluşturmalarıdır.  Kamulaştırma masrafları ile temel altyapı ihtiyaçlarının ön tahsis yapılmak suretiyle karşılanması, kamu kaynaklarımızın özellikle az gelişmiş bölgelere yönlendirilmemizi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.